UWAGA SPOILER!!!!!!!!!!!
Mulder jest oskarżony o zabójstwo żołnierza w bazie, do której się włamał (chodzi chyba o Billego Millesa, ale nie jestem pewna). W związku z czym grozi mu kara śmierci. Scully jest przerażona, a Mulder jak zwykle se żartuje. Ponadto Scully oddała ich dziecko do adopcji, bo groziło mu niebezpieczeństwo z tego powodu, że było udaną hybrydą człowieka z kosmitą i miało nadprzyrodzone zdolności. Przed sądem przesłuchiwani zostają Mulder, Scully, Skinner, Spender, Dogget, Ryes. Co zadziwiające Spender i Dogget bronią Muldera. Mulder jednak zostanie prawdopodobnie skazany na śmierć i przyjaciele go ratują, czyli "uprowadzają" z więzienia. Mulder wie już o swojej Prawdzie, czyli że kolonizacja Ziemi nastąpi 22 grudnia 2012r., ale nie mówi o tym Scully. Udaje się z nią do obozu Inian Nawaho, gdzie spotykają...no czywiście, że Palacza(tylko w bardzo kiepskim stanie i z papierosem w dziurcę w krtani). Nabija się on z Muldera, że tak bardzo poszukiwał prawdy, a kiedy ją w końcu poznał to nie chce powiedzieć jej nawet Scully, bo jest taka przerażająca. I mówi on Scully o dacie kolonizacji. Oni z tamtąd uciekają, a na kryjówkę Palacza spada asteroida i tym razem zabija go (chociaż nigdy nic nie wiadomo:D). Mulder i Scully ukrywają się w pokoju motelowym i trzymają się za ręce. Mulder mówi, że ganiał za prawdą z siatką na motyle, a Scully pyta w co teraz będzie wierzył. Mulder mówi: "Chcę wierzyć, że zmarli mówią do nas. Że próbują nas ocalić". A Scully na to: "W takim razie wierzymy w to samo". I nie pamiętam już czy się całują, czy nie. Mulder o tych zmarłych to miał na myśli Samotnych Strzelców, bo zgineli ratując go albo go i Scully. Tak więc skończyło się dziwnie: Mulder poznał Prawdę, nie odzyskał siostry (bo przecież i tak od dawna wiadomo, że nie żyje, bo zabił ją Palacz), ale zyskał przyrodniego brata - Spendera (tak, tak, Palacz miał romans z matką Muldera i urodziła ona młodego Spendera, a nie Cassandra). No i Mulder musi się teraz ukrywać, bo jak go złapią to zostanie skazany na śmierć.
Za nieścisłości, zagmatwania i niepewność przepraszam, ale oglądałam ostatni odcinek dosyć dawno i nie pamiętam już wszystkiego dokładnie. Tak więc, jeśli ktoś chce coś dopowiedzieć lub poprawić to bardzo proszę.
KONIEC SPOILERA!!!!!!