poszukuję najstraszniejszych odcinków "z archiwum x"
jakie są wasze opinie na ten temat, moim zdaniem najstraszniejszym odcinkiem jaki do tej pory obejrzałam jest "home"
2 sezon 3 odc, Kill'em all
2 sezon 21 opętany chłopiec, tytuł bodajże calusari
sez 5 17 o aniołach i denonach, All Souls
poza tym standardowo, farma kurczaków z kanibalami, Peacocki, i nie pamiętam tytułu ,z póżniejszych sezonów, o trupie w przyczepie na odludziu podłączonym do Internetu
Trup w przyczepie na odludziu podłączony do internetu? Nie przypominam sobie, ale coś mi teraz zaczęło stykać, że chyba coś takiego widziałam. Hmm...
Najstraszniejsze, jak najstraszniejsze, ale co powiecie na najbardziej obleśne sceny:)Jak dla mnie rządzi odcinek "Sanguinarium" z 4 sezonu, jak Mulder i Scully grzebią w kontenerze z fragmentami ciał, tłuszczem ludzkim, workami z komórkami rakowymi i resztkami innych części pacjentów szpitala:)
Sanguinarium to o szatańskim chirurgu plastycznym (jeden z najlepszych odcinków xFiles wogóle) a grzebanie w kontenerze było w odcinku Leonard Betts s4e12 o człowieku-komórce rakowej
Masz rację!Tak mi się skojarzyło przez tę klinikę. W każdym razie scena oblesna:)
Co do obrzydliwych to chyba zwycięża dla mnie s02e22 F. Emasculata, o epidemii w więzieniu i pękających wrzodach, lekko nieestetyczna była też człekokształtna pijawka żyjąca w ściekach :)
Zdecydowanie oba odcinki z Doughem Hutchinsonem vel Toomsem, ponadto odcinek w którym na 'dzień dobry' geolodzy prowadzący badania przed wycinką piekielnie starego lasu zostali napadnięci przez jakieś duchy lasu o czerwonych oczach. I na koniec odcinka fajne zakończenie ;] Niech mi ktoś przypomni numer serii i odcinka ;] Po za tym odcinki w których pojawia się ten rebeliant z szpichulcem. Sam jego widok już mi mroził krew w żyłach ^^ Wiele było natomiast odcinków z jajem jak ja to nazywam. Nie do końca straszne ale bardzo ciekawe. Np.
a) o kolesiu co miał cały czas szczęście: wygrywał w pokera, w lotto, zrzuconemu z dachu nic się nie stało itp.
b) o fotografie o którym 'zapomniała śmierć' i miał z 200 lat może..
c) Drive 2 odcinek 6 serii
Z resztą można by wymieniać dłuuuugo, pewnie ze 40 było ponad przeciętnych. Cały serial rewelacja ;]
"ponadto odcinek w którym na 'dzień dobry' geolodzy prowadzący badania przed wycinką piekielnie starego lasu zostali napadnięci przez jakieś duchy lasu o czerwonych oczach. I na koniec odcinka fajne zakończenie ;] Niech mi ktoś przypomni numer serii i odcinka ;]"
05x04 - Detour.
A no racja racja.
Ja dorzucam jeszcze:
5x10 Chinga - nawiązujący do laleczki Chucky. Zdecydowanie jeden z tych najbardziej najstraszniejszych odcinków.
5x11 Kill Switch - o programie zabójcy posiadającym sztuczną inteligencję. Aż mnie ciarki przechodziły, jak Mulder wchodził do siedziby tego programu. No i co musiał przeżywać w wirtualnej rzeczywistości :D W sumie ten odcinek wyprzedził Matrixa ;)
5x19 Folie a Deux - co byś zrobił, gdybyś nagle zaczął widzieć, że twój szef zamienia ludzi w zombie? I to poważnie! Sami zombiacy oryginalnie przedstawieni.
chodzi mi o odcinek chyba z 2 sezonu. policjantka znajduje na ulicy dziewczynkę zaprowadza na posterunek i zaraz z budynku wyskakuje policjant dziewczynka twierdzi ze ktoś go wyrzucił ale ole nikogo nie było w pokoju. kojarzy ktoś ten odcinek
To był odcinek 1x22 Born Again, więc na pewno nie z drugiego sezonu ;p A ta dziewczynka to był kiedyś facet ;)
Na mnie największe wrażenie zrobił odcinek, gdy Fox i Sculli utknęli w wielkiej purchawce, która trawiła ich w trakcie halucynacji. Totalne zakrzywienie rzeczywistości i pełna dezorientacja;)
F. EMASCULATA - s02e22 - o wirusie, który roznosi się wśród więźniów więzienia. Przywieziony z Kostaryki.
HOME s04e03 - Prawdziwa jadka.
SQUEZZE i TOOMS - facet z oczami jak zarażeni w "28 dni później".
THE CALUSARI s02e21 - nawiązanie do Omena i Egzorcysty. Oglądać po zmroku!
Odcinek 21 drugiego sezonu był chyba o jakimś brytyjczyku,który uprawiał jakiś rytuał moce z piekła rodem.
Klasycznie - "Darkness Falls" i "Tooms". Plus "Ice" i "Agua Mala" (bo nie znoszę robali), "Home" i "2Shy".
mam pytanie o odcinek krótki opis co w ogóle zapamiętałam : no więc Sculy znajduje się na jakiejś farmie i spostrzega ze ma w sobie taka okropną orgomną glizde, potem okazuje się że to jacys ludzie w to w nią "włozyli" bo oni czcili te glizde...no tak to jakos zapamietalam
ktos zna tytuł ?
podziękowała :d jakoś tak mi on w głowie został, oprócz tych wspomnianych wyzej
ale jeszce tez mi sie przypomnial o jakis ludziach ale nie ludziach mieszkajacych w lesie...i to nie ludki tylko ludzie byli...i nie pamietam oni zabijali...pamietam tylko ze zapamietalam ze to byla para mieli dziecko, a tego ojca dziecka to zabito i matke tez ale dziecko przetrwalo, ktos wie jaki to odcinek mogl byc ? :D
ten odcinek w dzieciństwie wywołał u mnie traumę chyba właśnie ten zapamiętałam najbardziej zawsze jak czułam ze m miesnie pulsuja czy cos to mialam wrazenie za mam w sobie tego robaka ... uu przerażające
no ja zapamiętałam akurat te scene jak Scully leży na łózku i widzimy jak on sie porusza wzdłuż jej kręgosłupa - ohyda ! xD
Fajny temat! ja narazie powtórzyłam 1 serie i tooms i squeeze jest mega! nawiązuje do tego trochę taka straszna scena z Misateczka Salem wg Kinga, gdzie gość przeciska sie przez przewód wentylacyjny, żeby zabić siedzącego w celi obok głównego bohatera. Ciarki przechodzą.
Home to absolutne pojechanie po bandzie. Twórcy odważyli się na historię o kalibrze, jaki w telewizji nie miał nigdy wcześniej miejsca. Dopiero telewizja kablowa umożliwiła później takie pomysły w tv. Absolutna klasyka, kult i mistrzostwo. Oprócz niego Irresistible, Orison, Squeeze, Tooms, The Host, Grotesque, Grotesque i spora część serii 8, która mrokiem raczej przebija resztę serialu.
Mnie jakoś Home nieszczególnie nastraszył. Ale jeśli chodzi o Squeeze i Tooms, to się zgadzam. Trzy noce spać nie mogłam. Oprócz tego Irresistible, The Calusari, Unruhe i Chinga. Zaskakująco dużo, bo do tchórzy nie należę.
Moim najstraszniejszym odcinkiem jest Patience sezon8 odcinek 3. Straszny był jak go oglądałem na tvp2 i miał klimacik innych odcinków.
oglądałam ten serial jako dziecko i do dziś mam uraz z dzieciństwa po nie których odcinkach ;D np laleczka chakie teraz tez boje sie lalek ;P
kolejne mocne - sezon 2, odc. 13 i 14. Pierwszy straszny i nieco kojarzący mi się z Psychozą, a drugi niezwykle klimatyczny.
Dołączę się do tematu. Gdzieś w internecie wyczytałem informację na temat tego, że w jednym z odcinków pojawił się czarnoskóry albinos żywiący się ludzkimi mózgami. Wie ktoś co to za odcinek?
Zdecydowanie "Home", drugi odcinek czwartego sezonu. Po prostu matka kadłubek i jej synowie zrobili mi z mózgu jesień średniowiecza.
A ja co do tych mitologicznych się nie zgodze.Być moze są bardzo ważne dla fanatyków Archiwum,którzy przyjmują ten serial bardzo emocjonalnie.Ale dla kogoś kto ogląda od czasu do czasu dla przyjemności chyba ciekawsze są te inne,nawet jeśli są utrzymane w konwencji thrilleru a nie horroru.Nawet bardziej doceniam te thrillery niż jakieś potwory nie wiadomo z czego;P
Mój ulubiony to chyba jednak Ice.