PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=36607}

Z Archiwum X

The X Files
1993 - 2002
7,9 102 tys. ocen
7,9 10 1 102088
8,2 20 krytyków
Z Archiwum X
powrót do forum serialu Z Archiwum X

poszukuję najstraszniejszych odcinków "z archiwum x"
jakie są wasze opinie na ten temat, moim zdaniem najstraszniejszym odcinkiem jaki do tej pory obejrzałam jest "home"

bailley

2 sezon 3 odc, Kill'em all
2 sezon 21 opętany chłopiec, tytuł bodajże calusari
sez 5 17 o aniołach i denonach, All Souls

poza tym standardowo, farma kurczaków z kanibalami, Peacocki, i nie pamiętam tytułu ,z póżniejszych sezonów, o trupie w przyczepie na odludziu podłączonym do Internetu

użytkownik usunięty
marckoza

Trup w przyczepie na odludziu podłączony do internetu? Nie przypominam sobie, ale coś mi teraz zaczęło stykać, że chyba coś takiego widziałam. Hmm...

Kill Switch sezon 5 odcinek 11.

użytkownik usunięty
ocenił(a) serial na 10
bailley

Najstraszniejsze, jak najstraszniejsze, ale co powiecie na najbardziej obleśne sceny:)Jak dla mnie rządzi odcinek "Sanguinarium" z 4 sezonu, jak Mulder i Scully grzebią w kontenerze z fragmentami ciał, tłuszczem ludzkim, workami z komórkami rakowymi i resztkami innych części pacjentów szpitala:)

Ivan_The_Maskarator

Sanguinarium to o szatańskim chirurgu plastycznym (jeden z najlepszych odcinków xFiles wogóle) a grzebanie w kontenerze było w odcinku Leonard Betts s4e12 o człowieku-komórce rakowej

ocenił(a) serial na 10
marckoza

Masz rację!Tak mi się skojarzyło przez tę klinikę. W każdym razie scena oblesna:)

marckoza

Uwielbiam ten odcinek! ]:->

Ivan_The_Maskarator

Co do obrzydliwych to chyba zwycięża dla mnie s02e22 F. Emasculata, o epidemii w więzieniu i pękających wrzodach, lekko nieestetyczna była też człekokształtna pijawka żyjąca w ściekach :)

Ivan_The_Maskarator

Pielęgniarka znienacka wynurzyła się z wanny wypełnionej krwią.

bailley

Zdecydowanie oba odcinki z Doughem Hutchinsonem vel Toomsem, ponadto odcinek w którym na 'dzień dobry' geolodzy prowadzący badania przed wycinką piekielnie starego lasu zostali napadnięci przez jakieś duchy lasu o czerwonych oczach. I na koniec odcinka fajne zakończenie ;] Niech mi ktoś przypomni numer serii i odcinka ;] Po za tym odcinki w których pojawia się ten rebeliant z szpichulcem. Sam jego widok już mi mroził krew w żyłach ^^ Wiele było natomiast odcinków z jajem jak ja to nazywam. Nie do końca straszne ale bardzo ciekawe. Np.
a) o kolesiu co miał cały czas szczęście: wygrywał w pokera, w lotto, zrzuconemu z dachu nic się nie stało itp.
b) o fotografie o którym 'zapomniała śmierć' i miał z 200 lat może..
c) Drive 2 odcinek 6 serii
Z resztą można by wymieniać dłuuuugo, pewnie ze 40 było ponad przeciętnych. Cały serial rewelacja ;]

ocenił(a) serial na 8
tarantura

"ponadto odcinek w którym na 'dzień dobry' geolodzy prowadzący badania przed wycinką piekielnie starego lasu zostali napadnięci przez jakieś duchy lasu o czerwonych oczach. I na koniec odcinka fajne zakończenie ;] Niech mi ktoś przypomni numer serii i odcinka ;]"

05x04 - Detour.

ocenił(a) serial na 8
Ceglas

A czy to nie był czasem 2x24 Our Town?

ocenił(a) serial na 8
czlowiekfrank

Zdecydowanie "Detour". "Our Town" zaczynało się zupełnie inaczej.

ocenił(a) serial na 8
Ceglas

A no racja racja.
Ja dorzucam jeszcze:
5x10 Chinga - nawiązujący do laleczki Chucky. Zdecydowanie jeden z tych najbardziej najstraszniejszych odcinków.
5x11 Kill Switch - o programie zabójcy posiadającym sztuczną inteligencję. Aż mnie ciarki przechodziły, jak Mulder wchodził do siedziby tego programu. No i co musiał przeżywać w wirtualnej rzeczywistości :D W sumie ten odcinek wyprzedził Matrixa ;)
5x19 Folie a Deux - co byś zrobił, gdybyś nagle zaczął widzieć, że twój szef zamienia ludzi w zombie? I to poważnie! Sami zombiacy oryginalnie przedstawieni.

czlowiekfrank

Sezon 5 odcinek 9 to chyba o voodoo było z tego co pamiętam.

ocenił(a) serial na 10
bailley

Dla mnie Grotesque. Ten z gargulcami.

ocenił(a) serial na 9
keeveek

chodzi mi o odcinek chyba z 2 sezonu. policjantka znajduje na ulicy dziewczynkę zaprowadza na posterunek i zaraz z budynku wyskakuje policjant dziewczynka twierdzi ze ktoś go wyrzucił ale ole nikogo nie było w pokoju. kojarzy ktoś ten odcinek

ocenił(a) serial na 8
maniom23

21 odcinek pierwszego sezonu - Born Again.

ocenił(a) serial na 8
maniom23

To był odcinek 1x22 Born Again, więc na pewno nie z drugiego sezonu ;p A ta dziewczynka to był kiedyś facet ;)

ocenił(a) serial na 10
maniom23

Na mnie największe wrażenie zrobił odcinek, gdy Fox i Sculli utknęli w wielkiej purchawce, która trawiła ich w trakcie halucynacji. Totalne zakrzywienie rzeczywistości i pełna dezorientacja;)

maniom23

Masz na myśli klony Ewy?

ocenił(a) serial na 8
bailley

F. EMASCULATA - s02e22 - o wirusie, który roznosi się wśród więźniów więzienia. Przywieziony z Kostaryki.
HOME s04e03 - Prawdziwa jadka.
SQUEZZE i TOOMS - facet z oczami jak zarażeni w "28 dni później".
THE CALUSARI s02e21 - nawiązanie do Omena i Egzorcysty. Oglądać po zmroku!

MnIsZeK

Odcinek 21 drugiego sezonu był chyba o jakimś brytyjczyku,który uprawiał jakiś rytuał moce z piekła rodem.

bailley

Klasycznie - "Darkness Falls" i "Tooms". Plus "Ice" i "Agua Mala" (bo nie znoszę robali), "Home" i "2Shy".

użytkownik usunięty
bailley

mam pytanie o odcinek krótki opis co w ogóle zapamiętałam : no więc Sculy znajduje się na jakiejś farmie i spostrzega ze ma w sobie taka okropną orgomną glizde, potem okazuje się że to jacys ludzie w to w nią "włozyli" bo oni czcili te glizde...no tak to jakos zapamietalam

ktos zna tytuł ?

ocenił(a) serial na 10

"Roadrunners" - 4 odcinek 8 sezonu.

użytkownik usunięty
moviegirl84

podziękowała :d jakoś tak mi on w głowie został, oprócz tych wspomnianych wyzej

ale jeszce tez mi sie przypomnial o jakis ludziach ale nie ludziach mieszkajacych w lesie...i to nie ludki tylko ludzie byli...i nie pamietam oni zabijali...pamietam tylko ze zapamietalam ze to byla para mieli dziecko, a tego ojca dziecka to zabito i matke tez ale dziecko przetrwalo, ktos wie jaki to odcinek mogl byc ? :D

ocenił(a) serial na 10

Sprawdź The Jersey Devil, 1x04 (piąty odc. I sezonu) albo Detour 5x04.

użytkownik usunięty
sisterspooky

oki, dziękuję ;)

użytkownik usunięty
sisterspooky

tak to byl odcinek Jersey Devil ;]

ocenił(a) serial na 9

ten odcinek w dzieciństwie wywołał u mnie traumę chyba właśnie ten zapamiętałam najbardziej zawsze jak czułam ze m miesnie pulsuja czy cos to mialam wrazenie za mam w sobie tego robaka ... uu przerażające

użytkownik usunięty
skyline8

no ja zapamiętałam akurat te scene jak Scully leży na łózku i widzimy jak on sie porusza wzdłuż jej kręgosłupa - ohyda ! xD

ocenił(a) serial na 7
bailley

Fajny temat! ja narazie powtórzyłam 1 serie i tooms i squeeze jest mega! nawiązuje do tego trochę taka straszna scena z Misateczka Salem wg Kinga, gdzie gość przeciska sie przez przewód wentylacyjny, żeby zabić siedzącego w celi obok głównego bohatera. Ciarki przechodzą.

bailley

Home to absolutne pojechanie po bandzie. Twórcy odważyli się na historię o kalibrze, jaki w telewizji nie miał nigdy wcześniej miejsca. Dopiero telewizja kablowa umożliwiła później takie pomysły w tv. Absolutna klasyka, kult i mistrzostwo. Oprócz niego Irresistible, Orison, Squeeze, Tooms, The Host, Grotesque, Grotesque i spora część serii 8, która mrokiem raczej przebija resztę serialu.

Wojtky

Mnie jakoś Home nieszczególnie nastraszył. Ale jeśli chodzi o Squeeze i Tooms, to się zgadzam. Trzy noce spać nie mogłam. Oprócz tego Irresistible, The Calusari, Unruhe i Chinga. Zaskakująco dużo, bo do tchórzy nie należę.

Verita_114

Przy oglądaniu Home też nie za bardzo odczuwałem strach. Tu chodzi raczej o szok i bulwersacje.

ocenił(a) serial na 10
bailley

Moim najstraszniejszym odcinkiem jest Patience sezon8 odcinek 3. Straszny był jak go oglądałem na tvp2 i miał klimacik innych odcinków.

ocenił(a) serial na 8
TheWalkingDead

O ile mi wiadomo TVP zakończyła emisję serialu na 7 sezonie.

ocenił(a) serial na 10
Ceglas

Może oglądałem na innym kanale. Ale tak mi to utkwiło w pamięci i napisałem.

ocenił(a) serial na 10
Ceglas

Ósma seria była emitowana przez TVP w 2004 roku.

ocenił(a) serial na 9
bailley

oglądałam ten serial jako dziecko i do dziś mam uraz z dzieciństwa po nie których odcinkach ;D np laleczka chakie teraz tez boje sie lalek ;P

ocenił(a) serial na 7
bailley

kolejne mocne - sezon 2, odc. 13 i 14. Pierwszy straszny i nieco kojarzący mi się z Psychozą, a drugi niezwykle klimatyczny.

ocenił(a) serial na 10
bailley

http://radio.paranormalium.pl/
http://paranormalium.pl/

ocenił(a) serial na 10
bailley

Dołączę się do tematu. Gdzieś w internecie wyczytałem informację na temat tego, że w jednym z odcinków pojawił się czarnoskóry albinos żywiący się ludzkimi mózgami. Wie ktoś co to za odcinek?

ocenił(a) serial na 10
Lobas

Teliko (s04e03)

bailley

Zdecydowanie "Home", drugi odcinek czwartego sezonu. Po prostu matka kadłubek i jej synowie zrobili mi z mózgu jesień średniowiecza.

ocenił(a) serial na 9
bailley

"Shapes" - odcinek o wilkołaku z pierwszej serii i "Folie a Deux".

ocenił(a) serial na 9
bailley

A ja co do tych mitologicznych się nie zgodze.Być moze są bardzo ważne dla fanatyków Archiwum,którzy przyjmują ten serial bardzo emocjonalnie.Ale dla kogoś kto ogląda od czasu do czasu dla przyjemności chyba ciekawsze są te inne,nawet jeśli są utrzymane w konwencji thrilleru a nie horroru.Nawet bardziej doceniam te thrillery niż jakieś potwory nie wiadomo z czego;P
Mój ulubiony to chyba jednak Ice.

fauzi

'dod calm' - s2e19 jak Scully i Mulder byli na statku i szybko sie starzeli super odcinek