PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=745588}

Z archiwum X

The X Files
2016 - 2018
7,0 14 tys. ocen
7,0 10 1 13807
5,2 5 krytyków
Z archiwum X
powrót do forum serialu Z archiwum X

No i stało się.

Mamy finał na miarę pierwszego odcinka. W sumie nie spodziewałem się że będzie lepiej, ale twórcy i tym razem mnie zaskoczyli. Jest znacznie gorzej. Sztampa, klisza, wtórność. Najbardziej kuriozalny pomysł na spisek jaki widziałem ożywa na naszych oczach. Mają go uprawdopodobnić pseudonaukowe dialogi, ale tylko dodają mu sztuczności. Moim zdaniem Carter napisał scenariusz w ostatniej chwili, nie bardzo mając pomysł. Bo nie wierzę, że przez te wszystkie lata miał coś takiego w głowie i tylko czekał na sposobność.

ocenił(a) serial na 3
Phillosoff

Raczej nie miał nic w głowie. Jedynie kasę. Zrobili badanie rynku i wyszło im, że remake się opłaci. Pomysłów starczyło na film fabularny, katastroficzno-sensacyjny miernej klasy. Gdyby nie legenda kultowego serialu, w kinie taka fabuła to byłaby klapa i złote maliny. Klimatu starych sezonów nawet nie chciało im się odtwarzać. Są już dziś innymi ludźmi, tetrykami nierozumiejącymi swoich młodzieńczych pasji. Woleli zakpić z samych siebie i ze swoich fanów; zawsze przecież łatwiej coś obśmiać, niż stworzyć na poważnie nową jakość. Stąd połowa odcinków i wątków zżera własny ogon i przedstawia uniwersum ArchiwumX w krzywym zwierciadle i niepoważnym sosie. Na tyle skutecznie, że w ostatnim odcinku kręconym jak najbardziej "na poważnie" widz chwilami kołowacieje i obawia się, że owa powaga za chwilę pryśnie i np. lekarstwem na pandemicznego wirusa okażą się hot-dogi ze znanej sieci fast-foodowej.
Na wszelki wypadek filmowcy wrzucili do wykreowanego świata dwoje młodych agentów i przerwali sezon za pięć dwunasta. A nuż uda się jeszcze raz pojechać na starych resentymentach i świeżych nadziejach (u mnie takie nadziei nie powstały, ale widzę, że są tacy) i opłaci się kręcić 11 sezon?

Phillosoff

mylisz się