Chciałam założyć temat, w którym każdy będzie pisał jakie podobieństwa między Breaking Bad a Better Call Saul zauważył. Przyda mi się to do stworzenia strony, na którą zapraszam - > https://www.facebook. com/bettercallsaulbb?fref=ts , Better Call Saul and Breaking Bad parallels.
- pokój dziecięcy jako ważne pole manewru
- zbliżenie na wiszące dyplomy/ certyfikaty w pierwszym odcinku obu seriali ( w BB na ścianach wiszą dyplomy Walta za wkład w odkrycie z dziedziny chemii, w BCS to certyfikat jakości Cinnabonn)
- stłuczona przednia szyba samochodu
- "brazylijskie" telenowele oglądane przez staruszków ( w BB ogląda je Hector Salamanca, w BCS - babcia Tuco)
Podobieństwem tego nazwać nie można, ale ciekawym nawiązaniem do BB. :D Chodzi mi o scenę z E04 "Hero", w której Jimmy kupuje garniaka i gdy właściciel idzie na zaplecze, nasz bohater zwraca uwagę na bardzo znajomą koszulę o charakterystycznym, pomarańczowym kolorze. Jak widzieliśmy w BB, serio mu się spodobała. :D
Kurczę, żałuję że nie przypomniałem sobie BB przed rozpoczęciem BCS bo nie jestem w stanie wyłapywać takich smaczków.
Oni też tego nie zauważają (Ci nasi komentatorzy i poszukiwacze podobieństw) tylko patrzą co amerykańskie strony znajdują i starają się zabłysnąć tutaj na forum.
Nie płacz :(, nie chodzi w tym temacie o błysk i jedynie własne pomysły, tylko o zebranie wszystkich podobieństw, nieważne czy znalezionych na amerykańskiej czy koreańskiej stronie :D.
Kiedy Jimmy rozgląda się szukając koszuli jest nad nim pokazany zestaw podobny do tego, który nosił Gustavo Fring ;)
w 4 odcinku Saul podczas rozmowy z tą rodziną w lesie ma połowę koszuli na wierzchu, a połowę w spodniach. Walt w 1 odcinku BB miał pół koszuli na wierzchu, a drugie pół w majtkach.
No ja mam wrażenie, że salon piękności, który Saul zaproponował Waltowi jako miejsce do prania kasy z produkcji mety to ten sam, gdzie w BCS Saul ma biuro ;)