PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697645}

Zadzwoń do Saula

Better Call Saul
2015 - 2022
8,4 87 tys. ocen
8,4 10 1 87037
8,7 32 krytyków
Zadzwoń do Saula
powrót do forum serialu Zadzwoń do Saula

Chciałam założyć temat, w którym każdy będzie pisał jakie podobieństwa między Breaking Bad a Better Call Saul zauważył. Przyda mi się to do stworzenia strony, na którą zapraszam - > https://www.facebook. com/bettercallsaulbb?fref=ts , Better Call Saul and Breaking Bad parallels.

ocenił(a) serial na 8
MartWa

W pierwszym odcinku Saul jechał ulicą Juan Tabo. W BB tam właśnie mieszkał Gale :)

ocenił(a) serial na 10
bobo553

No proszę, nie zauważyłam tego. Dzięki!

ocenił(a) serial na 9
MartWa

w pierwszym odcinku podczas wsiadania do samochodu saul widzi lincolna, którym później jeździł(pod budynkiem sądu)

ocenił(a) serial na 6
pether2

to jest Cadillac DeVille, a nie Lincoln.

ocenił(a) serial na 7
MartWa

oczywiście jest napewno wiele ukrytych podobieństw. W końcu ci twórcy są specami od tego. mi jednak wpadł głównie w oko rewelacyjny sposób kręcenia, baaardzo podobny do breaking bad. Po prostu świetnie się to ogląda. Każda scena jest dopieszczona i ma w sobie coś rozbrajającego :-)

ocenił(a) serial na 9
dzikudzina

1. Rozpoczynanie odcinka od gotującego Tuco
2. W BB Walt uderza w aluminiowy podajnik w łazience, w BCS Jimmy kopie w aluminiowy kosz na śmieci

MartWa

w obu jest ten sam prawnik :P

ocenił(a) serial na 7
Ghost_1

haha no co ty, serio?? :-D

ocenił(a) serial na 7
MartWa

Kiedy byli na pustyni i Tuco puscił wolno Saula ale chciał zabić bliźniaków, Saul zaczął go przekonywać a wtedy wtrącił się ten jego pomagier z jakimś głupim tekstem, czym zdenerwował Tuco, a ten go ostrzegł "Stop Help!" Każdy kto ogladał BB ten wie jak się to "pomaganie" dla niego skończyło:)

ocenił(a) serial na 10
TucoSalamanca

ciekawe spostrzeżenie :D. Szkoda, że chłopak niczego się nie nauczył do tego czasu he he.

TucoSalamanca

To był ten sam ? :D

ocenił(a) serial na 7
Acros123

Ten sam koleś. W Better call Saul Tuco wydaje się troche mniej(ale tylko troche) ześwirowany, bo zbiegiem czasu to raczej by tam nikogo żywego na pustyni nie zostawił łącznie ze swoim ziomalem. Pewnie dlatego że nie wciągał tyle mety z noża bojowego, i jakieś resztki oleju mu zostały

ocenił(a) serial na 9
TucoSalamanca

nie mogę sobie przypomnieć tego w BB :D rzućcie chociaż numerem odcinka to sobie powtórzę:D

ocenił(a) serial na 7
frodo8

Sezon 2 Odcinek 1

ocenił(a) serial na 9
MartWa

Motyw różowego miśka- w BB słynny jednooki pluszak z katastrofy lotniczej w basenie Walta- w BCS przy okienku sądowym, ktoś zauważył?

ocenił(a) serial na 8
basia_1990

Wydaje się, że tutaj jednak był tylko w ramach przeprosin. Czy myślisz może, że miało to jakieś przesłanie?

ocenił(a) serial na 9
carew69

U Giligana to, co na pierwszy rzut oka mało istotne, może okazać się kluczowe.... W każdym bądź razie, wydaje mi się, że było to dosłowne nawiązanie do BB. Bo dlaczego misiek, a nie nie kwiatek, czy czekoladki, dlaczego różowy, a nie bury, czy biały ?

basia_1990

Ale to był jakiś kot , a nie misiek

ocenił(a) serial na 9
Acros123

Dlatego nie napisałam "pluszowy miś", tylko misiek- równie dobrze mógł to być pluszowy nietoperz, czy krokodyl. Co więcej, zauważyłam, że ta miła pani z okienka ma pełno innych pluszaków na szafie ;)

ocenił(a) serial na 10
basia_1990

Na pewno to nie jest przypadek pluszak nawiązuje do słynnego misia w Breaking Bad.

basia_1990

kluczowe? niby do czego?
zwykłe smaczki.

MartWa

W ostatnim odcinku 1X03 w czasie gdy Saul blokował wjazd do parkingu podjechał za nim samochód. Kierowcą jest przyszły czarnoskóry ochroniarza Saula z BB. Ten ochroniarz z charakterystyczną trójkątną głową:)

ocenił(a) serial na 9
marcoxp1233

tez wydawał mi się znajomy; a więc był to sam Huel?

basia_1990

Dzięki miałem to imie na koncu jezyka

ocenił(a) serial na 10
basia_1990

Huel pewnie będzie później, jak już Jimmy stanie się Saulem i założy swoje biuro ;).

ocenił(a) serial na 10
MartWa

Huell ludziska, Huell. c:

MartWa

Huell pojawil sie chyba dopiero jak Saulowi zaczelo grozic niebezpieczenstwo, nie bylo go od razu wraz z pojawieniem sie postaci Saula w BB.

ocenił(a) serial na 8
marcoxp1233

Huel? Niemożliwe... Jestem w 99 procentach pewny, że niestety mylisz się.
Jakiś zwykły statysta w okularach.

ocenił(a) serial na 8
marcoxp1233

To nie Huell! Aż się upewniłem i to na pewno nie on ;) Jedyna podobizna między nimi to kolor skóry ;)

ocenił(a) serial na 10
bobo553

i tusza :)

ocenił(a) serial na 8
macromatic

Heh, no racja :D

marcoxp1233

to nie on ludzie, przyjrzyjcie się ;)

MartWa

W Breaking Bad Saul Goodman pomagał Walterowi a tutaj jest głównym bohaterem

ocenił(a) serial na 8
Kyuuba94

Filmweb bez kitu nie powinien byc dla wszystkich...albo chociaz mozliwosc komentowania powinna byc dostepna powyzej pewnego progu iq :/

karimnaf

Nie rozumiem o co chodzi ale znalazłem też kolejne podobieństwo. Ten łysy koleś z budki też występował w Breaking Bad, z tego co pamiętam Walter go zastrzelił pistoletem.

Kyuuba94

Ameryki nie odkryłes. Jeszcze przed premierą serialu było powiedziane, że Mike będzie w obsadzie.

ocenił(a) serial na 10
marcoxp1233

Troll!

MartWa

Każdego kto ma inne zdanie niż Ty wyzywasz od troli?

karimnaf

jestem takiego samego zdania, jak ktoś nie potrafi wyczuć sarkazmu to nie powinien wchodzić na fw.

ocenił(a) serial na 8
Kyuuba94

Wiem ze jestes trollem ale i tak mnie zniszczyłes ;D

ocenił(a) serial na 8
MartWa

Parę punktów troszkę nad wyraz, ale nadal interesujące :)

http://uproxx.com/tv/2015/02/11 -incredibly-cool-details-you-might-have-missed-in-this-weeks -episode-of-better-call-saul/

http://uproxx.com/tv/2015/02/12-breaking-bad-callbacks-easter-eggs-and-unexplain ed-details-in-this-weeks-better-call-saul/

ocenił(a) serial na 10
carew69

WAW ! Imponujące :))

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 10
bjolog

Prawda!

ocenił(a) serial na 9
MartWa

Uwaga spojler!
W ostatniej scenie 1x3 scena z rozerwaniem torby z kasą i wysypywaniem się jej na ziemie jest tak samo nakręcona jak ostatnia scena z Breaking Bad z odcinka drugiego pierwszego sezonu gdy z sufitu spadły szczątki tego dilera który "kąpał" się w kwasie. Chodzi mi o podobne ujęcia spadających flaków do spadających pieniędzy, Co o tym myślicie ?

Jokerek2

W BB było bardzo wiele scen i ujęć filmowanych z dołu. Taki niemal znak rozpoznawczy twórców. W BCS na pewno też takich nie zabraknie.

ocenił(a) serial na 10
Jokerek2

Jak dla mnie jest to bardziej nawiązanie do sceny, w której Walt kłócił się z Hankiem, kto poniesie torbę wypchaną forsą. ;) Tylko że wtedy (na szczęście dla Walta) nie została ona rozerwana wpół. :D

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
MartWa

Jimmy McGill jest podobny do Saula Goodmana.