Szczerze nie pamiętam, by Saul bawił się w "Showtime" przed lustrem w BB, ale nawet jeśli tak, to z pewnością nawiązanie do tej legendy musicalu nie było(by) tak uwypuklone, jak w Mijo.
Jest uroczo i zgrabnie zrealizowane, ale tak zasadniczo to czemu ma ono służyć?
Czy ma to sugerować możliwość Jimmy'ego zatracającego się we własnej pracy, która będzie go powoli wyniszczać psychicznie (lub też fizycznie, co jest dość prawdopodobne)? Jeśli tak, to czy ma być to aluzja do sytuacji sprzed, czy też w trakcie wydarzeń z BB (po byłoby już ciężko, choć kto wie)?
A przede wszystkim - czy jest to sugestia, że... Saul... ZGINIE??? Co jeśli po śmierci Heisenbergusia zdoła narobić sobie wrogów, przed którymi nie uratują go jego zdolności krasomówcze?
Saul, nie umieraj. :(
*wiem, trochę za dużo teorii spiskowych*
W Breaking Bad zawsze było dużo nawiązań do różnych filmów, bo jest to po prostu fajne, w Better Call Saul będzie podobnie.
Ależ rozumiem, jednak niepokoi mnie możliwość znalezienia pewnych podobieństw między Saulem, a taką postacią, jak Gideon (co jest zasadniczo niestety możliwe).
"A przede wszystkim - czy jest to sugestia, że... Saul... ZGINIE???"
Nie wyłapałem tej sugesti z pierwszego odcinka.
Na BB wiki możesz przeczytac:
"Shortly after he takes Walt, Saul has decided to start a new life as well and he takes Saul to his store, creating a new identity for Saul with a Nebraska drivers license"
"After the events of Breaking Bad, assuming a new identity as "Gene", Saul Goodman is seen working behind the counter at a shopping-mall Cinnabon located in Omaha, Nebraska. He becomes tense when a customer seems to be staring at him but is instantly relieved when the man passes by him to greet a friend. Later, inside an old, modest home, Saul pours himself a glass of liquor and watches TV, flipping through channels. He then rummages around for a VHS inside a shoebox and pops it in the VCR. The tape's contents are revealed to be a copy of his TV advertisements back in the days when Saul was still an esteemed lawyer. As the ads play, Saul begins to weep"
http://breakingbad.wikia.com/wiki/Ed
W dużym skrocie Saul dzięki "facetowi od odkurzaczy" zaczął nowe świetnie zakonspirowane życie gdzieś w Nebrasce.
W pierszym odcinku widać za to tęsknotę za dawnym życiem na pełnych obrotach. Robienie drożdzówek Saula męczy....
Pierwszy nie, w drugim zaś Saul czyni więcej niż oczywiste nawiązania do postaci, której się dobrze bynajmniej nie powiodło. Możliwe, że (znacznie) przesadzam, ale nie mogę tego obrazu wywalić z łba.