PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=427194}

Zakazane imperium

Boardwalk Empire
2010 - 2014
8,1 49 tys. ocen
8,1 10 1 49319
7,6 16 krytyków
Zakazane imperium
powrót do forum serialu Zakazane imperium

Witam. Lubie tematy gangsterskie i uznałem ten serial za niezbędny do obejrzenia. Tak więc się stało. Wciągu 6dni przeleciałem wszystkie odcinki i wyczekuję końcówki 4 sezonu. Chciałbym was się spytać czy wydarzenia są prawdziwie czy część jest na potrzeby serialu? To samo pytanie dotyczy książki a także do którego roku pisana jest opowieść? Czy są seriale/książki o podobnej tematyce? Bogacenie się na przestępczości gangsterka itd?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 7
siwy66

Nie będę odkrywczy - jak lubisz gangsterkę to Rodzina Soprano jest Biblią.

ocenił(a) serial na 10
PRIVAT

Lubię gangsterkę, choć Rodzina Soprano mnie odrzuciła. Obejrzałem trzy sezony i na palcach mogłem wyliczyć, ile odcinków uznałbym za wartościowe. Ogólna fabuła jest ok, jednak wątki melodramatyczno-rodzinno-wychowawczo-nastoletnie wywoływały we mnie odruchy wymiotne. Podobnie jak rozpuszczone dzieciaki Tony'ego i jego żonka, siostra, matka...
'Zakazane Imperium' jest serialem, który mogę polecić każdemu wielbicielowi 'Ojca Chrzestnego' i nie tylko.

siwy66

Zakazane imperium jest zgodne z historią, oczywiście wiele głównych bohaterów nie istniało, ale np. Masseria, Luciano, Lansky i wielu innych byli prawdziwymi gangsterami. Filmy o tematyce gangsterskiej, które polecam to: Ojciec chrzestny, Chłopcy z ferajny, prawo Bronxu.

ocenił(a) serial na 9
siwy66

Z pewnością część jest na potrzeby serialu, ale generalnie historia bazuje na autentycznych wydarzeniach (np. ustawa volsteada - wprowadzene prohibicji) a przede wszystkim postaciach. (np. J.E. Hoover, Luciano, postać Thompsona wzorowana na Nucky Johnsonie, itd. itp.)

ocenił(a) serial na 9
arturss1

Rodzina Soprano wydaje mi się serialem który do niczego nie dąży jak moda na sukces. Zresztą przedział czasowy jest zbyt świeży. Poszukuję 1950 +/-

ocenił(a) serial na 9
siwy66

Z serialami chyba ciężko... :P A pełnometrażówki Cię interesują?