Witam. Lubie tematy gangsterskie i uznałem ten serial za niezbędny do obejrzenia. Tak więc się stało. Wciągu 6dni przeleciałem wszystkie odcinki i wyczekuję końcówki 4 sezonu. Chciałbym was się spytać czy wydarzenia są prawdziwie czy część jest na potrzeby serialu? To samo pytanie dotyczy książki a także do którego roku pisana jest opowieść? Czy są seriale/książki o podobnej tematyce? Bogacenie się na przestępczości gangsterka itd?
Lubię gangsterkę, choć Rodzina Soprano mnie odrzuciła. Obejrzałem trzy sezony i na palcach mogłem wyliczyć, ile odcinków uznałbym za wartościowe. Ogólna fabuła jest ok, jednak wątki melodramatyczno-rodzinno-wychowawczo-nastoletnie wywoływały we mnie odruchy wymiotne. Podobnie jak rozpuszczone dzieciaki Tony'ego i jego żonka, siostra, matka...
'Zakazane Imperium' jest serialem, który mogę polecić każdemu wielbicielowi 'Ojca Chrzestnego' i nie tylko.
Zakazane imperium jest zgodne z historią, oczywiście wiele głównych bohaterów nie istniało, ale np. Masseria, Luciano, Lansky i wielu innych byli prawdziwymi gangsterami. Filmy o tematyce gangsterskiej, które polecam to: Ojciec chrzestny, Chłopcy z ferajny, prawo Bronxu.
Z pewnością część jest na potrzeby serialu, ale generalnie historia bazuje na autentycznych wydarzeniach (np. ustawa volsteada - wprowadzene prohibicji) a przede wszystkim postaciach. (np. J.E. Hoover, Luciano, postać Thompsona wzorowana na Nucky Johnsonie, itd. itp.)
Rodzina Soprano wydaje mi się serialem który do niczego nie dąży jak moda na sukces. Zresztą przedział czasowy jest zbyt świeży. Poszukuję 1950 +/-