PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=778692}

Zaraza

La peste
2018 -
6,9 430  ocen
6,9 10 1 430
Zaraza
powrót do forum serialu Zaraza

Kolory, wszystko jest ciemne szare itp, nawet domy szlachty nie wyglądają kolorowo a powinny.
Brud, biedacy żyli w brudzie ale kiedyś dużo bardziej niż teraz przywiązywało się wagę do ubioru i ogólnie prezencji.
Wszyscy ubranie w nieładzie z koszulami na wierzchu, bez nakrycia głowy. Ubrania i twarze brudne itp

Watek wdowy jest bez sensu, jeśli była szlachcianką to żaden nieszlachcic nie zwracała by się do niej w taki sposób (nie mówiąc o reszcie tego jak się do niej odnosili). Za samo mówienie per ty dostałą by w gębę.
W ogóle zresztą nie widać tego poprawnego zwracania się.
Dalej wątek manufaktury, jeśli jest to manufaktura to nie ma tam członków gildii, bo właśnie o to chodziło żeby ich nie było ;)
Kobiety były zatrudniane przy produkcji materiału.
I jeszcze sama pozycja wdowy w średniowieczu uznano że wdowa, nie musi wychodzić za maż i mogła dowolnie rozporządzać majątkiem co dawało kobiecie większe prawa niż w czasach przedchrześcijańskich

ocenił(a) serial na 10
peruniec

Drogi komentatorze, te ciemne "domy szlachty" to oryginalne wnętrza, m.inn. w Casa de Pilates, Casa de Salinas , Port w Sevilli, la Cathedral, Real Fabrica de Artilleria de Sevilla, Ayuntamiento de Sevilla, Torre del Oro , Alcázar , Carmona (klasztor La Concepción) , Alcalá de Guadaíra (Hacienda Martín Navarro). Zatem proszę sobie darować wybrzydzanie. Kobieta "mogła dowolnie rozporządzać majątkiem co dawało kobiecie większe prawa niż w czasach przedchrześcijańskich" - czyli w jakich czasach? Chcesz pan powiedzieć, że np rzymianka miała mniej praw, niż kobieta w średniowieczu? To żart? Zresztą, po co wspominać średniowiecze . Pomijam fakt, że akcja toczy się w dobrze ugruntowanej epoce renesansu - Sevilla w 1597, prawie w przededniu europejskiego baroku. Czy zna pan szczegółowo prawo obowiązujące na tym terenie Hiszpanii w tym okresie? Bo terytorium obecnej Hiszpanii było naówczas podzielone i należało do kilku państw, choć naturalnie moja wielka imienniczka wiele zjednoczyła. Szalała inkwizycja, która wiele zmieniła.
"Brud, biedacy żyli w brudzie ale kiedyś dużo bardziej niż teraz przywiązywało się wagę do ubioru i ogólnie prezencji." - pan sobie naprawdę żartuje? Widział pan w ogóle jakiegoś tzw"żebraka" mieszkającego na ulicy w naszych czasach? Uważa pan, że gdy ktoś miał jeden łach , to "przywiązywał wagę do ubioru i ogólnie prezencji" ???? Wie pan, że obecnie w Polsce może pan spotkać ludzi, którzy nie żyją na wiele lepszym poziomie, niż ci żebracy w Sevilli ogarniętej zarazą w XVI w?

ocenił(a) serial na 6
Isa_bella_H

To po kolej
To że domy były oryginalne to wiem ale czy oryginale było wyposażenie? czy jest późniejsze, czy brakuje bardzo bogatego wyposażenia itp
Tak samo jeśli budynek nie był odnawiany tylko ma oryginalne malowanie to ciemniej tak jak np obrazy malarzy niderlandzkich które nie były takie ciemne jakie są teraz a jest to po prostu wpływ upływu czasu.
Do tego dochodzi przedstawienie i oświetlenie w serialu.

Dalej nie pisałem że kobieta ale wdowa co jest duża różnicą szczególnie że była to zdaje się szlachcianka.
Wcześniejsze czasy znaczy dokładnie to co napisałem jak i czasy i miejsca w barbarzyńskiej europie jak i np wspomniany Rzym.
W Rzymie ojciec rodziny miał całkowitą władzę nad dziećmi włącznie z władzą sądowniczą i mógł swoje dzieci skazać na śmierć. Syn przestawał byc dzieckiem kiedy się żenił a kobieta tylko przechodziła pod władzę męża, czyli tak wdowa od średniowiecza i później miała więcej praw.

Dalej w XVI wieku to akurat Hiszpania była zjednoczona ;)

Dalej Inkwizycja nie szalała w takim stopniu jak się powszechnie uważa, na co mamy hmm kwity bo to była bardzo dokładna organizacja. Hiszpańska inkwizycja tylko w niecałych 5% skazywała na śmierć, większość wyroków to była jakaś pokuta jak pielgrzyma do jakiegoś miejsca itp.
W serialu była wspomniana kara za sodomię, ale to nie była kwestia inkwizycji ale kościoła. O ile inkwizycja czasami sprawowała sądy w tym temacie było to jednak spowodowane tym że taki inkwizytor mógł być pod ręką.
Dalej Inkwizycja była dużo bardziej zależna od króla niż się uważa bo władcy Hiszpanii często wykorzystywali ją do walki z wrogami politycznymi.
Jak kol wiek dziwnie to brzmi ale sądy inkwizycyjne była bardzo nowoczesne i bardziej sprawiedliwe niż cywilne a w kwestii ofiar to dużo więcej ich było w krajach protestanckich co było spowodowane różnymi rzeczami.

Tylko że ja nie mówiłem o żebrakach, ale o ogóle ludzi z głównym bohaterem włącznie.
Pełno było ludzi byle jak ubranych czy brudnych na twarzy.
Jeszcze bardziej kłuł brak nakryć głowy.

ocenił(a) serial na 10
peruniec

Co do scenografii, czy kostiumów, ja bym jednak ufała realizatorom, gdyż serial jest ceniony za realizm pod każdym względem. Hiszpanie posiadają mnóstwo zachowanych i zabezpieczonych rekwizytów, artefaktów, generalnie -obiektów pochodzących z każdej epoki, więc mają na czym robić badania, researche, studia itp. Nota bene, podobno jest to najdroższy serial wyprodukowany w Hiszpanii, zatem pewnie wiedzą, co robią, bardziej niż nasi rodzimi twórcy.
Aha - w domach jest ciemno, ponieważ brak okien, albo są malutkie z uwagi na gorąco w przeważającej części roku. Tylko architektura muzułmańska jest przestronna i w miarę jasna.
Co do Rzymian, niech mi pan wierzy, sprawa wolności kobiet była znacznie bardziej skomplikowana i rozbudowana, kobieta nie przechodziła tak po prostu pod władzę męża, gdyż prawo rzymskie było znacznie bardziej kreatywne w tym względzie, niż się potocznie wydaje. A jeśli pan nie wierzy, to proszę sobie sprawdzić.
Co do inkwizycji, te "5%" to były SETKI TYSIĘCY ZAMĘCZONYCH LUDZI. - to są dane z muzeum w Grenadzie, zatem też pewnie wiedzą, co piszą. Tak wiem, że w Niemczech było gorzej, tam już działali wybitni psychopaci i sadyści.
Nie staram się być uszczypliwa, choć może tak to brzmi. W Polsce mamy mało zabytków i jeszcze mniej obiektów, a przez to żywimy błędne wyobrażenia o tym, jak się żyło w danej, mniej lub bardziej dawnej epoce.
Co do brudnych twarzy - wie pan, że w tamtych strasznych czasach mycie oraz generalnie dbałość o higienę było uważane za zbytek i próżność? Stąd już tylko krok do grzechu i jeszcze bliżej do stosu. Podobno sama Izabela Kastylijska kapała się parę razy w życiu, co trudno mi sobie wyobrazić. Na dworze francuskim w tym czasie mieli puder, by ukryć brud i peruki, by ukryć wszy. Mieli też młoteczki, by taką wesz ubić, gdy przypadkiem wypsnęła się spod peruki. Więc co tu mówić o biedakach, którzy pracują i mieszkają w brudzie?
W porównaniu do ww Rzymian Europa nowożytna do wieku XIX , a nawet XX to była najczarniejsza noc historii. W każdym razie, jeśli chodzi o używanie wody, higienę i zdrowie, generalnie.Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 6
Isa_bella_H

Tylko że zakładanie tego że celem serialu było jak najwierniejsze pokazanie wszystkiego jest błędne, bo nie jest to serial dokumentalny tylko fabularny więc wszystko jest podporządkowane wizji twórcy, tego co chce przekazać, więc scenografia absolutnie nie musi być wiernie pokazana.

Ja specjalistą od prawa rzymskiego nie jestem ale wszędzie gdzie było to wspomniane, to prawa kobiet były małe.
A jeśli to było bardziej skomplikowane to w jaki konkretnie sposób?

Setki tysięcy (o ile to prawda, a nie chce mi się szukać konkretnych danych) brzmi źle ale jest to rozłożone na parę setek lat i w takim kontekście jest dużo mniej okropne.
Do tego sama kwestia sądów inkwizycyjnych nie jest taka prosta bo innowiercy byli potencjalnymi wrogami (co nawet w serialu było przedstawione) bo więzy religijne były mocniejsze niż narodowe.
A co do większej ilości zgonów u protestantów to nie miałem na myśli tylko Niemiec ale też chociażby Anglię.

Tylko że ja nie opieram się na zabytkach ale książkach historycznych ;)

Mycie się nie miało nic wspólnego z próżnością a już tym bardziej ze stosem ;)
Sam pogląd że mycie jest szkodliwe pochodzi z końca średniowiecza i później i pochodzi od lekarzy.
Ale dalej nie ma to nic wspólnego z tym o czym mówię. Nawet w XVIII wieku ludzie którzy nigdy się nie kąpali używali mokrych szmatek do czyszczenia twarzy rąk itp
Dlatego że dbałość o wygląd była bardzo ważna. Teraz dyrektor dużej firmy musi odpowiednio się prezentować a kiedyś tak było z każdym, jeśli nie wyglądało się porządnie to było się traktowanym jak biedak.
I jak już pisałem nie chodzi tylko o mycie się ale o sposób w co się ubierano i jak to noszono.

Tylko że takie porównanie do Rzymu jest jednocześnie nie całkiem prawdziwe i błędne.
Po pierwsze Rzym byl tylko jednym państwem i nawet nie na całym jego obszarze wszystko było takie samo. A była jeszcze barbarzyńska europa gdzie ludzie żyli na bardzo prymitywnym poziomie.

I jeszcze muszę wspomnieć o wątku malarskim wdowy. W serialu malarstwo jest przedstawiane jako sztuka tak jak się teraz uważa, ale jest anachronizm.
Malarstwo, rzeźbiarstwo itp było rzemiosłem, nie sztuką i tak traktowali to ludzie renesansu. Wszyscy ci wybitni włoscy malarze i rzeźbiarze byli uważani za po prostu wyrobników. Sztuka było pisanie poezji, dzieł historycznych itp.

ocenił(a) serial na 7
Isa_bella_H

1. Zjednoczenie Hiszpanii miało miejsce w roku 1469. Akcja serialu toczy się w roku 1597 czyli Hiszpania stanowiła jedność od 128 lat. Nikt z ówcześnie żyjących ludzi nie pamiętał kraju z okresu przed zjednoczeniem.
2. Twierdzenie, że żebracy dziś mogą żyć na takim poziomie jak w XVI wieku jest abdurdalne. Na pewno nie grozi im głód i choroby jak dawniej; nie mają też problemów z odzieniem bo używana odzież jest dziś bardzo tania i łatwo dostępna.
3. Inkwizycja nie skazała setek tysięcy ludzi! Powtarzasz czarną legendę tej instytucji stworzoną przez pretestantów, którzy traktowali uwaźali katolików za rywali bądź przeciwników. Dlatego chcieli ich przedstawić w jak najbardziej nieprzychylnym świetle.
Naukowe badania Williama Montera mówią o 535 wyrokach śmierci wydanych przez inkwizycję w Hiszpanii w latach 1570-1625.
Od XVI wieku wielu inkwizytorów traktowało swój urząd bardziej jako prestiżowe wyróżnienie niż główną funkcję. Częściej zajmowali się administracją vlub nauką.
4. Może nie dbano w XVI wieku o higienę ale ludzie z wyższych warstw na pewno nie mieli tak brudnych twarzy. Powszechne było przecieranie się wilgotnymi szmatkami i używanie pudru. Na pewno lepiej sytuowani ludzie nie chcieli wyglądać jak plebs: chłopi pracujący w polu czy robotnicy.
5. Starożytny Rzym z pewnością nie był tak wspaniały jak uważasz. Wiemy, że ówczesne miasto tonęło w śmieciach; brud poza głównymi ulicami był powszechny. Bardziej dbano o higienę niż w XVI wielu ale z pewnością ludzie nie byli wtedy tacy czyści.