PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=713285}

Zbrodnia

2014 - 2015
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 11340
5,0 2 krytyków
Zbrodnia
powrót do forum serialu Zbrodnia

Jak to jest że na Hel wysyłają policję z Gdyni?

erka15

To i tak dobrze, że nie z Wałbrzycha.

erka15

Hel to małe miasteczko i jest tam pewnie tylko posterunek, albo mały komisariat, gdzie policjanci zajmują się patrolówką i pewnie jakimiś niewielkimi dochodzeniami. Zabójstwa to już bardzo duży kaliber i jest to działka kryminalnych z komendy, w tym wypadku z Gdyni.

mino87

Zawsze myślałem że na takie akcje wysyła się brygadę z wojewódzkiej.

erka15

Sprawy "dużej wagi" przypadają rzeczywiście wojewódzkiej, bo to wiesz, powinni tam robić najlepsi z najlepszych. Nie wiem dokładnie jak wygląda to w tym serialu, bo go jeszcze nie zacząłem oglądać, na razie wszedłem spojrzeć na pierwsze wrażenia formułowiczów.

erka15

Komisarz pojechał, żeby "wykluczyć działanie osób trzecich". Czyli ocenić przyczynę zgonu. Do tego niepotrzebna komenda wojewódzka. Natomiast nie wiem, czemu ściągali kryminalnego z komendy miejskiej w Gdyni, skoro powiatowa dla Helu jest w Pucku - i też mają wydział kryminalny...

ocenił(a) serial na 6
ACCb

Ale się napinacie. Całkiem niepotrzebnie.

Zna cie coś takiego jak "Licentia poetica" ?

speedy179

Wszystko przez to, że tak rzadko kręcą serial/film w realiach, które znam :-)
Warszawiacy pewnie nie mają już takiego dysonansu poznawczego...
I nigdy się nie wie, na ile jest to "licentia poetica", a na ile skopany research i pójście na skróty - jak z całkowitym brakiem kaszubszczyzny (daliby się wypowiedzieć choćby jednemu miejscowemu...)

ACCb

na Helu Kaszubi?

sowa32

No widzisz, gdyby scenarzyści "Zbrodni" pofatygowali się na Hel, zamiast polegać na tłumaczeniu szwedzkich dialogów, to może reszta Polski przypomniałaby sobie, że Hel jest z dziada pradziada zamieszkany przez Kaszubów. Tam co drugi to Budzisz, Konkel, Muża. Ci Szarscy to jacyś napływowi, nic dziwnego, że ojciec kłusownik o złej opinii, a syn trzyma się z dala od rybołówstwa :-)

ACCb

Dzięki Tobie dowiedziałam się czegoś nowego, dzięki. Myślałam, że Kaszubi zamieszkują głównie okolice Brus, a tu proszę, także nad morzem.