PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=713285}

Zbrodnia

2014 - 2015
6,3 11 tys. ocen
6,3 10 1 11340
5,0 2 krytyków
Zbrodnia
powrót do forum serialu Zbrodnia

Oglądałam już dwie wersje tego samego serialu ("Forbrydelsen" i "The Killing"), obejrzałam też częściowo trzy wersje "Mostu nad Sundem" (oryginał plus "The Tunnel" i "The Bridge"). Za każdym razem widoczna była dbałość o koloryt lokalny kolejnej wersji, podkręcano fabułę i postaci bohaterów, zmieniano wątki (a nawet osobę mordercy). Po raz pierwszy obejrzałam serial, który w zasadzie został nakręcony 1:1 w stosunku do oryginału (różnice wynikają tylko z konieczności dostosowania się do miejscowej topografii - w Helu brakuje np. prywatnej latarni morskiej, na zatoce nie operuje ratownictwo okrętowe, nie ma domów stojących bezpośrednio nad wodą itp.). Wobec tego zastanawiam się po co AXN zdecydowała się na nakręcenie tego serialu? Dubbing byłby znacznie tańszy. Chyba że chodziło o promocję Helu...

ocenił(a) serial na 3
ACCb

wiekszosci polskich dziel na podstawie zagranicznych formatow jest robiona 1 na 1. do rodzimych rdzennie polskich produkcji naleza takie dziela jak Klan czy M jak milosc. reszta programow w tv, seriali, szołów, teleturniajow jest sciagnieta z zagranicy i robiona bez wiekszego pomyslunku malpując oryginal.