Na filmwebie piszą, że tytuł oryginału to Merry Melodies. A mój kolega dziś zauważył i ja się z nim zgodziłem, że to nazywało si e Luney tunes ( nie jestem pewien jak się pisze). Co o tym sądzicie?
Nie no ja to pamiętam na pewno, jeszcze słyszę dźwięk lektora - zapraszamy na looney tunes!
Lata też się nie zgadzają. Trudno mi coś powiedzieć na ten temat, mimo iż byłem widzem.
oto rzecze wiki: . It preceded the Merrie Melodies series and is WB's first animated theatrical series.
ale serie były powstawały równolegle patrząc na lata produkcji.
Nawet filmografia jest wspólna:
http://en.wikipedia.org/wiki/Looney_Tunes_and_Merrie_Melodies_filmography
No to tylko potwierdza to co powiedziałem. Filmweb powinien zrobić przedziały latami jako nowe tytuły tak jak na wiki.
Mam kasetę wideo z tym serialem i na początku lektor angielski mówi "Looney Tunes and Merry Melodies presents..."
Jeżeli ktoś dobrze zna angielski to polecam przeczytać to: http://www.straightdope.com/columns/read/1057/whats-the-difference-between-a-loo ney-tune-and-a%20-merrie-melody
Zrozumiałem, że wpierw powstała seria Looney Tunes, która przez długi okres pozostawała czarno-biała oraz posiadała często stałych bohaterów, którzy systematycznie pojawiali się w krótkometrażówkach. Merrie Melodies powstała troszkę później i nie dość, że była od początku kolorowa, to odróżniała się także w większości jednorazowymi bohaterami, bez ich kontynuacji (coś jak późniejsze What A Cartoon z lat 90-tych, gdzie większość kreskówek opowiadała jednorazowe historie). Jedną serią zarządzał producent Hugh Harman, a melodiami Rudolph Ising. Taki schemat obowiązywał do późnych lat 30-tych, gdzie jak można się domyślić w MM zaczęli pojawiać się stali bohaterowie, a później jedna i druga seria posiadała wspólne postaci, a po 1943r w Looney Tunes pojawił się kolor.
Podsumowując, obie serie być może początkowo dość znacznie się różniły, ale w późniejszych latach jedyne co było inne to themes (początkowa i końcowa melodia) oraz tytuł produkcji.
Ta seria z lat 90-tych o której piszecie to jest seria "wspominkowa" specjalnie zrobiona na uczczenie 50-tej rocznicy urodzin Królika Bugsa. Na 1 odcinek składały się 3 krótkometrażówki z dawnych lat. Seria miała bardzo ciekawie animowane intro (można obejrzeć na Youtube). Dodatkowo niektóre odcinki zostały ocenzurowane, bądź w ogóle nie puszczone. Jeżeli ktoś koniecznie chce obejrzeć nieocenzurowane wersje to zawsze można poszukać na internecie:-)