PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=478253}

iCarly

2007 - 2012
6,7 11 tys. ocen
6,7 10 1 11005
iCarly
powrót do forum serialu iCarly

W niektórych momentach dialogiści ze Start International Polska przeginają.
W odcinku "Mama Sam" mama Sam mówi, że nie chce by jej córka uważała ją za SZMATĘ.
Czasem w paru odcinkach bohaterowie mówią "gwałcenie": "Gwałci moje ciuchy" "Czuję się
zgwałcona"
To jest z lekka przeginka. I nie. Nie jestem rozhisteryzowaną babą z bzikiem na punkcie swoich
pociech. Jestem normalnym chłopakiem.

ocenił(a) serial na 7
ManiakowyPingwin

Wyrażenie "szmata" może być dwuznaczne,ale z tym gwałceniem to rzeczywiście zwróciłam uwagę. Na TVP1 ten serial szedł od 12 ;p

ocenił(a) serial na 7
Kaoshi

Szmata - inaczej ścierka lub suka. :)

Od 12?? Na Nicku szedł od 7 :P

ocenił(a) serial na 7
ManiakowyPingwin

Ale można pomyśleć,że w sensie traktować źle jak szmatę do wycierania kurzy. Nie wiem od ilu na Nicku,ale naprawdę na TVP1 było w rogu oznaczenie,że od 12

Kaoshi

temat stary ale pozwolę sobie skomentować. ;)
w dzisiejszych czasach dzieci już nie takie rzeczy słyszały... bo czy to na ulicy, czy w szkole czy choćby w domu się ojcu czasem wymsknie bo źle gwoździe przybił. Ale żeby jasność była nie popieram także takiego słownictwa w serialach dla dzieci, bo po co jeszcze bardziej to poszerzać ?
podobna sytuacja wystąpiła w "Powodzenia Charlie", gdzie często bywa mowa o tym że "dzieci wynikają z pracy zespołowej"
swoją drogą zawsze zastanawiam się nad słowem "cholera" To słowo chyba najczęściej słyszę w tego typu serialach. Mnie to osobiście nie drażni bo nie takich rzeczy się nasłuchałam choćby na ulicy, mimo wszystko jestem ciekawa czy to słowo należy do tej czarnej listy ?

ocenił(a) serial na 7
paulina25174

Temat stary? :O

ManiakowyPingwin

no z maja :D

ocenił(a) serial na 7
paulina25174

Z maja i już stary, no jaaa...

ManiakowyPingwin

wolę pisać w aktualnych tematach w których na bieżąco ktoś prowadzi dyskusję :D

ManiakowyPingwin

dialogi do ICarly pisze Anna Niedźwiecka i nie uważam, że przesadziła. widocznie ty jesteś przewrażliwiony.

ocenił(a) serial na 7
makintosz

Nie jestem, sam używam przekleństw, muhahahahahahahahahahaha xD

ManiakowyPingwin

w takim razie po co ten temat i ten śmiech?

ocenił(a) serial na 7
makintosz

Może po to że serial jest od lat siedmiu, i później taki dzieciaczek wyjdzie na ulice i zacznie mówić głupoty że jego matka jest szmatą lub że go rodzice gwałcą.

ManiakowyPingwin

O czym wy piszecie? To, że w dubbingu nie ma cenzury, to powód do zadowolenia a nie krytykowania. Nikt z dialogistów tego typu słownictwa by nie wymyślił gdyby nie pojawiło się w oryginale. To w wersjach lektorskich cenzura JEST NORMĄ. Czasami nawet zastanawiam się pod jaką grupę wiekową celują, bo w filmie puszczanym w godzinach nocnych, gdzie pojawiają się różne odmiany słowa F*CK, lektor stosuje odmiany słowa kurczę, cholera itp. bez ostrego słownictwa.

Nawiązując do serialu iCarly to podczas napisów końcowych Spencer w polskim dubbingu powiedział coś takiego (odnośnie hipotetycznych sytuacji): A jak reagujecie gdy się mocno w coś uderzycie? (tutaj zaczyna gestykulować) Auć ...WA ale boli.

Wątpię, aby tego typu dialog był w wersji lektorskiej. Brak cenzury w dubbingu to zaleta a nie wada, i nie ma tutaj znaczenia czy serial jest dla młodzieży czy dla dorosłych. Cenzura zawsze jest zła.

ocenił(a) serial na 7
Replo

W jakim odcinku była ta ...WA? :D

Zgadzam się w 100% ;)

ManiakowyPingwin

W jakim odcinku tego niestety nie pamietam. Akurat wtedy nagrywałem coś z Nickelodeon HD (chyba jeden z ich filmów) i ten odcinek iCarly nagrał mi się przez przypadek, przez co dokładnie przestudiowałem ten fragment, aby mieć pewnośc, że się nie przesłyszałem :P Było to może z jakieś 2 miesiące tamu. Odcinek na pewno jest gdzieś w sieci.

ManiakowyPingwin

Co za idiotyczny temat. Klniemy. Taa

ocenił(a) serial na 7
ManiakowyPingwin

Jeżeli chodzi o to ,,Czuję się zgwałcona" to slowo gwałt nie oznacza tylko jednego o czym wszyscy myślą jak słyszą to słowo ale ma ono jeszcze inne zastosowanie

ocenił(a) serial na 7
olga123_filmweb

Niestety znam tylko jedno znaczenie :/

ManiakowyPingwin

W odcinku 48 Sam idzie i mówi do Freddiego tak: Cześć szmato xD