Naprawdę co do tego anime to szkoda słów. Jeżeli ktoś chce obejrzeć, to niech najpierw się porządnie zastanowi. Ciężko dostrzec mocne plusy tego serialu... Jak na moje wielkim minusem są postacie, moim zdaniem to wygląda strasznie : Ręce jak patyczki, nogi także, głowa w porównaniu do ciała to... Wiecie co szkoda mówić jak to wygląda. Jeżeli ktoś oglądał S.A (Special A) to pomyślcie ze postacie raczej wyglądają gorzej w xxxHolic. Po za tym nie podoba mi się to iż praktycznie każdy odcinek był o czym innym (ale to mój gust, wole ciągłość fabuły). Tak w ogóle to z tego taki Horror i Komedia, jak z dobrego Anime kiepski Serial. W xxxHolic nie odczułem takiego czegoś jak chęć obejrzenia od razu następnego odcinka. Szczerze powiem, że to Anime oglądałem 3dni, gdzie inne, które miały po 24 odcinki oglądałem w ciągu jednego dnia. Naprawdę to nie jest pierwsze anime jakie oglądam, lecz myślałem, że jest lepsze. Moja ocena jak widać 6/10. niechaj ma za ten lekki humor i inne takie tam. Chociaż nawet bym spuścił do 5/10 (ale na ocenę ma także wpływ mój brat, bo z nim oglądam każde anime).
Po za tym denerwował mnie dostęp do tego anime: kreskowka.pl (brak co niektórych odcinków), kreskowki.fani.pl (brak co niektórych odcinków), anime-shinden.info (brak tego anime), urusai.pl (brak co niektórych odcinków), animeon.pl (brak tego anime), anime-online.info.pl (brak tego anime), on-anime.pl (nie ma), animetv.pl (nie ma), dansetsu.pl (nie ma kilku odcinków), kreskowki.tv (są może z 2 odcinki). Na pewno bym coś bym jeszcze wypisał, bo skakałem z jednych stron na drugą. No szkoda mówić. To jest moje zdanie co to tego anime. Każdemu kto zaczyna to oglądać to życzę miłej zabawy. Pozdro !
A ja mam inne zdanie o tym anime. Oglądałam je już dwukrotnie, pierwszy raz kilka lat temu i myślę, że znów do niego wrócę. xxxHolic rzeczywiście ma badzo specyficzną kreskę, która nie każdemu może się spodobać. Tutaj powinnam zresztą wspomnieć, że manga wyszła ze studia CLAMP - i tu powinno być już wszystko jasne. Nie czytałam mangi, ale uważam, że postacie stworzone w anime są naprawdę dobre i, jak dla mnie, mają świetne, zróżnicowane charaktery, które czynią bohaterów bardziej "obecnymi". Ponadto świetny soundtrack w tle i genialny opening "19sai", który mogę słuchać raz po razie i cały czas o nim pamiętam.
Ja to anime, swoją drogą, po raz pierwszy oglądałąm ponad tydzień. I co z tego...? Wciąż uważam to anime za co najmniej dobrą, klimatyczną serię.
Co do dostępu do anime, nie oczywiście, żebym coś mówiła, ale seria została zlicencjonowana... Dziw, że jakiekolwiek serwisy w ogóle wciąż puszczają pojedyncze odcinki...
W każdym razie moja ocena to 8/10 za świetne postaci, fabułę, klimat i muzykę.