Rap generation: Sezon 1 Rap generation sezon 1, odcinek 1

Rap generation | odcinek 1

45m
5,7 39  ocen
5,7 10 1 39
Rap generation
powrót do forum s1e1

Twórca takich tekstów jak "Chuj ci w psyk, w to co masz do powiedzenia
Jestem pod wpływem dragów, nie mam nic do stracenia" zasiada w jury, podejrzewam, że każdy szanujący się raper od razu odmówił udziału w takim show.

Damian_RR

Polecam wycieczkę na jakiekolwiek osiedle i odpalenie muzyki z tego podwórka w europie albo w us z ostatnich 30 lat i skonfrontowanie Twojej opinii, że ten tekst jest w jakikolwiek sposób odbiegający od tego co się od 4 dekad w tej muzyce dzieje.

cyganskikral

Łona, Bisz i Fisz - taki powinien być skład jury !

ocenił(a) program na 6
ARSENDISidm

Z całym szacunkiem dla tych twórców ale niestety byłby to wtedy program dla tych co nie chcą zrobić kariery.

damkola

Nie rozśmieszaj mnie ? Że niby tych trzech panów nie zrobiło kariery ? Fisz do dzisiaj jest jednym z najbardziej ikonicznych twórców( ostatni album Fisz Emade Tworzywo jest częściowym powrotem do rapowych korzeni ) , Łona od lat trzyma poziom czy z Webberem czy ostatnio z Koniecznym i Krupą (znakomita Płyta Taxi nagrodzona Fryderykiem) , Bisz -poziom top jeśli chodzi o teksty , o Flow, o technikę.Kazdy z nich zrobił dużą karierę , to że nie zniżają się do robienia trapów na autotunie, nie mają wyświetleń jak hiphopolo typu Mata czy Bambi, że robią ciut bardziej alternatywny rap dla bardziej wymagającego odbiorcy nie oznacza że nie zrobili kariery.
Na koncercie Bisza nie byłem , ale na Fiszu i Łonie wielokrotnie i mają bardzo silny i wierny fanbase, nie muszą grać stadionów...

ocenił(a) program na 2
ARSENDISidm

Nie zrobili kariery w sensie komercyjnym. Bisz chyba nie byłby w stanie utrzymać się tylko z muzyki. Program ma tyle wspólnego z rapem co freak fighty z boksem. Tu szukają kolejnego youtubowego-tiktokowego twórcę który będzie sezonowym produktem a nie rapera.

redbull89

No nie wiem. wszyscy trzej panowie mają swoje wytwórnie( chociaz Fisz i Łona zaczynali w Asfalcie wieki temu)  , grają koncerty..Fisz mówi w wywiadach że utrzymuje się z muzyki, Łona tak samo( chociaż on akurat jeszcze pracuje jako prawnik ) co do Bisza nie wiem , wiem że jest kulturoznawcą z wykształcenia.
Jak dla mnie  wydawanie muzyki i utrzymywanie się z tego to jest zrobienie kariery, nie każdy musi mieć popularność jak Taco czy Quebo
" Nie zrobili kariery w sensie komercyjnym "- tak to można powiedzieć o jakichś podziemnych raperach którzy mają po 200 słuchaczy na Spotify , a nie o artystach którzy wydają płyty i wyprzedają koncerty - to jest dosłowne zrobienie kariery w sensie komercyjnym. Po prostu dzisiaj się w w dupie wszystkim poprzewracało i słowo kariera kojarzy się tylko z jakimiś gigantycznymi zasięgami na YT, wyprzedawaniem stadionów  i  robieniem trapu na autotunie. 
A mozna to robić trochę inaczej i na mniejszą skalę. Dołożyłbym  do grona raperów o których wspomniałem Zeusa i kilku innych.

ocenił(a) program na 2
ARSENDISidm

Mówiąc o karierze w sensie komercyjnym miałem na myśli stricte komercyjnej czyli sprowadzenie twórcy do roli produktu i maksymalizacji zysków. Myślę zgodzisz się ze mną że nie można porównywać przychodów które wygenerowała twórczość Bisza do tego ile wygenerowała Leosia. W tym kontekście wybór Leosi jest uzasadniony bo tu szukają produktu a nie artysty. Oczywiście że Bisz zrobił karierę - karierę na miarę możliwości jakie daje posiadanie kręgosłupa moralnego oraz jego poczucie estetyki i wrażliwość. Żeby była jasność samo zestawienie ze sobą tych dwóch postaci jest kuriozalne, bo to tak jakbyś zestawił Piete Michała Anioła z tym dziełem gdzie ktoś przykleił taśmą banana do płótna... Tu też można powiedzieć że jestem ignorantem, bo nie rozumiem sztuki współczesnej... i zasadniczo będzie to prawdą. Reasumując program powinien nazywać się "TikTok Generation" i byłby to tytuł oddający w pełni niesiona treść. RAP... A jeszcze szerzej HpHop dla mnie był związany z doskonaleniem się. Zarówno muzycznie jak i w innych dziedzinach życia. Pisanie tekstów, szukanie sampli, mnóstwo czasu spędzonych sam.na sam z myślami... Było w tym coś mistycznego, tym bardziej jeśli ktoś poznawał ten świat od Kalibra i Wu-Tang. Dziś próg wejścia jest tak niski że zostało to całkowicie odarte z tej aury. Kto powie że boomer ma ból pupy o to że dziś dzieciak w poniedzialek postanowi że zamiast nagrywać filmy z fortnite zostanie raperem i w niedziele jest już gwiazdą... Absolutnie nie... Niech się ludzie bawią i słuchają czego chcą ale to nie jest RAP i to nie jest Hip Hop jak mawiał klasyk. Na. Koniec doprecyzuje że nie uważam nowej szkoły za jakąś aberracje... Potrafię docenić to co jest dobre tylko jest tego cholernie mało... albo poprostu to co dobre ginie gdzies w tym medialnym jazgocie autotunowych wokali.

ocenił(a) program na 5
ARSENDISidm

W takim formacie nie ma szans żeby to się sprawdziło. Z resztą wymieni artyści to nie jest kompletnie vibe tego typu programów. Tu muszą być osoby popularne w tym momencie wśród gen z/alpha, rozumiejące obecne trendy i ten skład spełnia te wymogi, a Pezet dodatkowo wywodzi się z oldschoolu, ale nie ma zamkniętej bani na nowe rzeczy. Wybór jury akurat jest dobry. Trochę gorzej jest formą tego show, bo twórcy ewidentnie przesadzają z rwanym montażem i efektami.

Diabloo797

Pezet jest na fali przez tik tok i współpracę z młodymi raperami, a także otwarcie na tworzenie z artystami z innych światów ( Kayah, Natalia Szroeder) i umiejętne lawirowanie między starym a nowym brzmieniem.Rozumiem że wymienieni artyści są zbyt intelektualni do tego typu programów, ale też nie róbmy z nich jakichś noname'ów bez kariery bo w swoich kategoriach zrobili bardzo solidne kariery, zresztą Fisz i Łona są bardzo często wspominani i szanowani przez młodsze pokolenie ( choćby Taco czy Otsochodzi ) .
Chociaz w idealnym świecie jeśli chcieliby zrobić program z przekazem to daliby takie jury jakie zaproponowałem, ale niestety ...dzisiaj liczy się autotune i liczby 

ocenił(a) program na 6
ARSENDISidm

ale to właśnie o to chodzi że w komercyjnym show na komercyjnej platformie jaką jest Amazon szukają komercyjnego potencjału. Taki Fisz to bez wątpienia artysta i oczywiście że zrobił kariere podobnie Bisz ale nie są to mainstreamowe kariery. To że młodze pokolenie raperów (chociaż Taco i Otso to już jest bardziej średkowe pokolenie niż młode) sie odnoszą to jedno. A to że masowy odbiorca ich nie zna to drugie. Wsród młodego pokolenia słuchaczy to z tej 3 co wymieniłeś może łona jest troche rozpoznawalnyale nie oszukujmy się roczniki po 2000 wsród największych legend sceny znają po maks kilka piosenek a co dopiero tych co w szczycie swojej popularności byli dla raczej zaawansowanego słuchacza.

ocenił(a) program na 1
ARSENDISidm

nawet nie mam pojęcia kto to xD czyli nie istnieją xD

Peter_Kurten

pewnie rap to dla Ciebie Young Leosia i Bambi , nie ma się czym chwalić że nie znasz tuzów polskiego rapu, obejrzałes Projekt Ufo w którym na soundtracku i w małej rólce epizodycznej jest wspomniany Fisz, to już powinienes wiedzieć kto to ...  https://www.eskarock.pl/radar/fisz-emade-tworzywo-nagral-utwor-do-nowego-serialu -netflixa-tak-brzmi-masz-to-we-krwi-aa-peAo-XbvD-92xx.html
https://www.filmweb.pl/person/Fisz-48238
https://www.filmweb.pl/person/Fisz-48238/filmography?profession=actors