PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608870}

Arcanum: Przypowieść o maszynach i magyi

Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura
2001
8,3 1,6 tys. ocen
8,3 10 1 1568
Arcanum: Przypowieść o maszynach i magyi
powrót do forum gry Arcanum: Przypowieść o maszynach i magyi

EKSTRA

ocenił(a) grę na 10

Dosyć późno na nią trafiłem, a niesamowita...

ocenił(a) grę na 9
kalijugananda

bardzo oryginalny klimat i świat choć jest sporo niedopracowanych szczegółów pod względem technicznym,...

ocenił(a) grę na 10
Radloc

Co boli, bo przez to, słabą promocję i przez fakt że już w roku premiery nieco 'trąciła myszką' (2001, wtedy już chyba był pierwszy Gothic) nie zdobyła większego rozgłosu. Szkoda, bo Arcanum naprawdę mogło zmienić oblicze komputerowego RPG, a tak pozostało niszową perełką dla maniaków.

ocenił(a) grę na 10
stonedfish

tak dokladnie tak... to jest perełka dla fanow fallouta... ale nowych graczy odrzucala raczej...

ocenił(a) grę na 10
kalijugananda

Zgadzam się. Arcanum to moja absolutnie ulubiona gra i często do niej wracam. Świetna nieliniowa fabuła,cudowny klimat XIX-tego wieku połączony z fantazy, rozliczne odwłołania i żywe dialogi czynią z niej jedyny w swoim rodzaju tytuł.

ocenił(a) grę na 8
kalijugananda

Zgadza się jak na tamte czasy gierka prezentuje się fantastycznie. Niezwykle rozbudowany rozwój postaci, klimat, świetne teksty no i rewelacyjna grafika i szczegóły - budynki / miasta są tak dopieszczone że aż to trudno opisać.
Gdy ją zainstalowałem i odpaliłem dostałem szoku... pewnie dlatego że zacząłem w nią grać krótko po tym gdy skończyłem pierwszą część Baldurs Gate.
I ta cena jak na tamte czasy 130 zł - szoooook ale warto było...

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

no z ta grafika to cie ponioslo chyba troche :D byla prawie taka sama jak w falloutach a optymalizacja i silnik pozostawialy wiele do zyczenia zarowno pod katem wydajnosci jak i wymagan sprzetowych :) wtedy byla jeszcze era voodoo a arcanum jechalo na samej golej karcie graficznej ktora sporo osob mialo starusienka.. konieczna byla zmiana sprzetu :D

ocenił(a) grę na 8
michostr86

Ja w nią grałem troszkę później na Geforcie... dlatego grafa była świetna.

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

ta grafa nie mogla byc lepsza ani gorsza.. ona po prostu byla taka jaka byla.. :D to tak jakbys mowil ze na geforcie pasjans lepiej wyglada albo saper :D

ocenił(a) grę na 8
michostr86

Ahahaha jeśli ty nie widzisz różnicy w wyświetlaniu grafiki przez Voodziaka lub przez GeForca to masz fajnie...
To po co co miesiąc wychądzą nowe grafiki skoro uważasz że Voodoo pod tym względem jest identyczny z nowymi GeForcami i Radeonami ?
A najciekawsze w tym wszystkim jest to że nie zauważyłeś różnicy w jakości wyświetlanej grafiki pomiędzy voodoo i GeForcem na przykładzie Arcanum.

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

gry 3D z bajerami jak antyaliasing oraz definiowalnym poziomem tekstur to jedno a gry 2D to drugie... w arcanum to sobie mogles zmienic rozdzielczosc i poziom jasnosci z tego co pamietam... to nie jest gra na ktorej karta graficzna ma co pokazac... ponawiam przyklad z poprzedniego posta... pisanie o tym ze arcanum wyglada lepiej albo gorzej to jak pisanie ze na geforcie jest ladniejsza grafika w saperze... arcanum to jest ten sam typ silnika co np fallouty.. tam nie ma opcji graficznych prawie i zadnego 3D na ktorym karta moze pokazac pazur... wyglada tak samo niezaleznie od tego czy grasz na s3trio 8MB czy na Geforcie 8800 512MB... to raczej ty sobie wmowiles ze widzisz roznice tam gdzie jej nie ma :)

ocenił(a) grę na 8
michostr86

To ciekawą miałeś wersję gry bo gdy ja w nią grałem to pomimo 2D mogłem ustawiać antyaliasing max x4 oraz ustawiać jakość grafiki - niska / średnia i wysoka a co za tym idzie jakość wyświetlanych tekstur i cieni.
Ja mam Arcanum wydane przez GameStar z 2005 roku więc nie wciskaj mi kitu że Arcanum to tylko rozdzielczość i poziom jasności.

ocenił(a) grę na 10
tomucho77

no to moze i byly... ale to bez znaczenia... w tego typu grze to i tak zadna roznica...

ocenił(a) grę na 9
tomucho77

Tomucho wszystko w Arcanum to dzieło sztuki jednak grafika była bardzo przeciętna a i animacje to ruchy paralityczne bardzo często.

Arcanum mimo to przeszedłem 3 razy.