Pechowiec to raczej nie jest nowością a powodem do zakładania takiego tematu tym bardziej. Nie od dzisiaj wiadomo, że przestaje się robić gry pod XP-eka. Jak dla mnie to temat jest do kasacji...
Przestają?
Tylko gry które WYMAGAJĄ DX11.
BF3 to na razie jedna z pierwszych, jak nie pierwsza gra która tego wymaga.
Zaszaleli, to prawda, ale myślę że pod DX9 jeszcze dłuuugo będą robić. (oczywiście z opcjonalna możliwością DX11)
Z tego co wiem to się mylisz! Jak na razie to głównie gry z dx10 nie chodzą na XP. To jaki DX jest potrzebny do danej produkcji jest obojętny i nie przeszkadza w instalacji na dowolnym systemie operacyjnym. Powodem jest tylko i wyłącznie chęć zamknięcia i braku wsparcia dla XP.
Gra z DX10 nie chodząca na XP i będąca pierwszą taką jest Just Cause.
Szczerze to pod DX9 gry będą robione max 2 lata a ja przewiduje, że będzie to rok lub mniej. Rynek musi się napędzać...
Dużo ludzi używa dalej XP, więc co im zależy żeby zrobić też pod dx9?
Jeszcze zobaczę opcje dx 12, a koło niej dx 9 hehe
A przynajmniej do momentu w którym wyjdzie PS4, które będzie miało w końcu coś więcej, niż przeciętny laptop z 2005...
Zależy im tyle, że 7 jest wydajniejszy i posiada wsparcie Microsoftu co jest ważnym elementem. Druga sprawa jest taka, że gry ze wsparciem właśnie tego potentata są przymuszane aby gra nie mogła chodzić na XP. Według mnie na 100% nie będzie tak jak mówisz bo to wszystkim się nie opłaca, nie mówię o graczach. Ponad to wszystko to jeśli masz dobry sprzęt to obojętne tobie czy masz XP czy 7 bo wszystko ci uciągnie. Wręcz ludzie z dobrym stuffem mają zainstalowany najnowszy system operacyjny bo posiada opcje bardzo przydatne dla gracza i zwykłego użytkownika. 7 jest po prostu lepszy i to nie podlega dyskusji. Wyjątek pojawia się gdy nie posiadamy odpowiedniego zestawu części a w tym wypadku obojętne jest czy gry chodzą na XP czy nie bo i tak nie nie zagramy.
Z drugiej strony, starsze gry miewają ogromne problemy z 7, i nieraz żadne programy nie pomagają.
na DX9 pogramy jeszcze na prawdę długo, jestem przekonany. kroku milowego w grafice nie ujrzymy, póki ta generacja konsol nie upadnie.
Mówisz o systemach operacyjnych czy konsolach bo to całkowicie dwie różne rzeczy. Przenoszenie gry z jednej na drugą platformę nie jest łatwe. Te dwie rzeczy różnią się od siebie znacznie. Zdecyduj się o jakiej platformie gadamy.
Jeśli nie widzisz różnicy między DX9 a 10 a tym bardziej 11 to współczuje ci.
Czy ja to powiedziałem?
Mówimy tutaj o rynku gier, a nie o konkretnym systemie.
Konsole strasznie ograniczają gry, dlatego nie widać zbytnich postępów.
Wersja na ps3 ma niskie detale, 720p, brak antyaliasingu, oraz 24 graczy. + myszka która zupełnie zmienia Styl gry. Królują samopowtarzalki.
Dla mnie to wystarczająco żeby kupić grę na PC, nawet jeżeli miałbym wydać na nowy piec i grafe 2500 zł.
To jest tego warte. Przy BC2 bawiłem się ponad 2 lata, i mi się nie znudziło, to samo, a może i dłużej będzie z BF3
PS. Testuje betę. Na razie mamy Hita :D
Mówimy tu o konkretnym systemie przez to o konkretnej platformie (tytuł tematu jest jasny i oczywisty!).
Konsole tym właśnie się różnią od desktopów, że mają stały zestaw części. Dzięki temu każda gra stworzona na tą platformę będzie chodzić idealnie. Ale my tu mówimy o PC czyli o tej strefie elektroniki i rozrywki gdzie następują największe zmiany.
Powtórzę chodź mnie to już nuży, że w temacie jest hasło "macie XP-ka?" więc logiczne, iż mówimy tylko o PC chyba, że znasz jakąś inna platformę z systemem operacyjnym XP gdzie sprzęt uciągnie BF'a.
P.S.
Też gram w betę (brałem udział również w alfie) i ostatnie 13 godzin spędziłem wraz z kumplem na pykaniu non-stop w najnowszy tytuł DICE. Nie chwaląc się testowałem też betę BF BC2 a moje i kumpla propozycje zmian w BC2 zostały przyjęte np. flary w helikopterach i parę innych od odrzutu poprzez obrażenia kończąc na naprowadzaniu hellfire'ami.
Odbiegłem od tematu trochę.
No no jest się czym chwalić :)
Jest git, ale gracz pecetowy, testujący BF3 na konsoli, to jak tortury z własnej woli :D