Mój pierwszy FPS. Oczywiście mój komp nie był w stanie uciągnąć tej gry na jakichś fascynujących detalach, ale to nie zmienia faktu że przeszedłem ją solo
dwukrotnie i jeszcze kiedyś w nią zagram, jak już będę miał kompa który ją pociągnie na pełnych detalach! Choć podobno nawet nasa jeszcze się to nie udało...
Bez przesady, wbrew pozorom nie trzeba mieć maszyny z kosmosu żeby to pociągnąć na full. Ja na kompie kupowanym trzy lata temu pociągnąłem to na maks, a nie jest to jakiś super sprzęt.
Ciekawe tylko jakie będą wymagania... Twórcy chwalą się, że będę niższe niż w części pierwszej. Mam nadzieję bo z Crysisem mój komputer sobie nie radził . Z kolei Crysis warhead już jakoś na średnich śmigał ;)
Nie chcę mi się wierzyć. No chyba, że w 10-15 klatkach na sekundę. Bardzo ciekawy jestem konfiguracji Twojego sprzętu.
Blisko 3 lata od Twojego zapytania o moją konfigurację, więc zapewne nic Cię to już nie obchodzi :D, ale odpowiem, bo przypadkowo znów trafiłem na ten temat. Gra chodziła mi na full detalach na sprzęcie
PROCESOR: INTEL CORE 2 DUO E8400 (3Ghz)
KARTA GRAFICZNA: ATI (TERAZ JUŻ AMD) RADEON 4850
RAM - 4 GB DDR 2 (800Mhz)(W SUMIE 3,25, WIĘCEJ SYSTEM NIE OBSŁUGIWAŁ)
Inne komponenty już nie wpływają na wydajność gry. A jeśli chodzi o "maksymalne detale" to trochę faktycznie naciągnąłem. Wszystko na full poza cieniami, które wyłączyłem lub zmniejszyłem do minimum (nie pamiętam czy da się wyłączać) I chyba AntyAliasing na połowę. A tak to wszystko na maks. I miałem płynną grę w zasadzie cały czas poza jakimiś mega ekstremalnymi sytuacjami (chyba walka na lotniskowcu z bossem trochę bardziej zamulała). Pozdrawiam serdecznie
NA TAKIEJ SAMEJ KONFIGURACJI (poza kartą graficzną - poprzednia "umarła" :D i kupiłem radeona 5770) spokojnie grałem w Crysisa 2. Natomiast trójka już jednak tnie mocniej i musiałem bardziej zmniejszyć detale by swobodnie pograć.
Ja kupiłem kompa w 2007, zagrałem w lato 2010
Wszystko idzie na max. detalach....
No i 54 klatki.
Intel Dual Core 1.99 ghz
2 gb RAM
Nvidia Geforce 8600gt 256 mb
I tu niestety też nie chce mi się wierzyć. Hm.. chyba musielibyście zdefiniować te "maks. detale". Ja mam kompa starego, więc u siebie nie grałem (chociaż gra się odpalała, co dla mnie było niezłym szokiem), ale grałem u brata, który kupił kompa w czerwcu 2009 i wcale nie było tak jakbym chciał. Musiałem obniżyć rozdzielczość, zmniejszyć jakość cieni, sporo detali na średnie, AA oczywiście wyłączony itp., itd. Po tych działaniach miałem wahania od 35-45 zazwyczaj. Czasem było trochę mniej lub więcej. Trochę słabo jak na prawie 2-letnią wtedy grę. Właśnie dlatego nie chce mi się za bardzo wierzyć w to co piszecie, a Gladiatorka to już poniosła mocno fantazja.
" Musiałem obniżyć rozdzielczość"
omg. człowieku.. wypluj to xD
jak można obniżać rozdzielczość, dla mnie to jest nie do pomyślenia.
Nie robię tego bo lubię tylko dlatego, żeby było więcej klatek co z kolei przekłada się na komfort gry.
"na komfort gry."
O BOSHE xDDDDD
ty mówisz o komforcie gry w momencie gdy na ekranie latają piksele wielkości słonia? ;DDDDD
grałeś na DX10?
bo niewiem czy wiesz, ale bez DX10 nie odpalisz Crysisa na max (no chyba że zmienisz wartości w plikach)
zwykły Crysis na DX9 odpala tylko na 3/4 (wyższe ustawienia są poblokowane)
bez większych problemów na maxa (4/4) można ustawić dopiero Crysis: Warhead
tyle że u mnie ilość fpsów wahała się pomiędzy 18-25
c2d 3 GHz, 2 GB 1333MHz RAM, Gigabyte 9800GT 1 GB DDR3/256bit
mimo tego sprzętu Warhed słabiutko chodzi na max (musiałem mniejsze ustawić cieniowanie[nie mylić z cieniami] + cośtam jeszcze na 3/4) Zimowe krajobrazy to bradziwa męczarnia dla mojego komputera, względem tropilanych map gra renderując lodowe efekty zżera 4 fps.
Zacząłeś więc od dobrej gry. Grafika grafiką, ale i grywalność jednak jest wysoka. Jedyne, co mi przeszkadzało, to zbyt niski poziom trudności. Nawet na Delcie Crysis nie był jakoś szczególnie frustrujący. Pomijając walki z bossami, w sumie banalna gra. A szkoda, bo gdyby sztuczna inteligencja była choćby w połowie tak upierdliwa jak w Armie 2, to może fakt używania innych bajerów kombinezonu niż pancerz i skoki miałby jakiś sens poza estetycznym. Generalnie jednak taki pół-sandbox i grywalny benchmark :-)