PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608586}
7,7 9,3 tys. ocen
7,7 10 1 9346
Crysis
powrót do forum gry Crysis

CRYSIS & CRYSIS WARHEAD

użytkownik usunięty

Recka 2010

Jak napisać mini recenzję do TAKIEJ gry? Nie wiem ale spróbuję.

A więc kiedy Crysis wyszedł w 2007 roku zagrzmiało. Ale ze względu na to, że większość
ludzi miało wtedy słaby sprzęt a ci co byli na tyle durni aby grać w Crysis'a na
minimalnych lub średnich ustawieniach grafy i pisać potem, że ja grałem a produkcja
CryTek'a to shit powinni być z miejsca od razu rozstrzelani. Crysis zupełnie jak F.E.A.R.
(gdy wyszedł w 2005) posiada tak mocną grafę nie tylko ze względu na pokaz
technologiczny ale też po to aby zostać całkowicie wchłonięty w ten świat a dokładnie w
fikcyjną wyspę na morzu Południowochińskim, gdzie palmy i cudowna roślinność
przeplata się z piekłem które tworzy człowiek (tu wojsko USA i armia Północnej Korei) za
pomocą swoich zabawek oraz coś co cholernie uwielbia ujemną temperaturę...

CRYSIS i CRISIS WARHEAD

Grywalność 9/10 & dla Warhead 10/10
Ta jest ogromna pod warunkiem, że nie bierzecie poziomu trudności Easy lub Normal
bo wtedy gra jest po prostu banalna. Ja przeszedłem je na DELTA czyli ostatni 4 poziom
trudności i mimo, że trochę ginąłem, zwłaszcza na początku bo dopiero poznawałem
możliwości Nanokombinezonu grało się naprawdę świetnie. Gdy w końcu opanowałem
moce i zacząłem je z głową wykorzystywać w walce zabawa absolutnie zajebista!
Trochę fabuły: W 2020 roku amerykańscy archeolodzy na wspomnianej już wyspie
znajdują ślady jakiejś nieznanej cywilizacji. Rząd Korei północnej dowiaduję się o tym i
zamyka całą wyspę wysiedlając cywilów z wyspy. Wysyła tony wojska i ma zamiar dobrać
się do tego czegoś co znaleźli amerykanie. Oczywiście Wujek Sam na to nie pozwoli i
wysyła Odział Delta który wyposażony w najnowszą technologię czyli nanokombinezony
zostaję zrzucony na wyspę w celu uratowania archeologów ale coś idzie nie tak już na
samym początku a sprawa potem jeszcze bardziej się komplikuję tworząc z misji
ratunkowej prawdziwą wojnę między trzema, tak trzema nacjami. Jedynka to
przedstawienie głównego wątku ze strony porucznika Jake'a Dunna (pseudonim
Nomad), Warhead dzieję się również w trakcie trwania tej samej historii ale widzimy co
się dzieję w innch częściach wyspy oczami Sierżanta Michaela 'Psychol' Sykesa a jego
misje były bardziej no wiecie fajowe. Mechanika rozgrywki to przebijanie się przez bazy i
posterunki wroga metodami na cicho lub rozpiernicz, poznając przy okazji fragmenty
fabuły która miała być lepsza ale twórcy byli zmuszeni chyba ją zmienić. Hmm... Ta też
jest dobra ale brakuję jej trochę epickości tzn. miejsca które odwiedzamy, widoki które
oglądamy (maks. grafy się tu kłania!) są epickie (sama tropikalna wyspa, w chacie
obcych xD, zamarznięta dżungla czy zatoka z falami) ale fabuła powinna posiadać coś co
poruszyło by główką a tak nie jest, szkoda. No dobra ale do dyspozycji mamy nasz
kombinezon a co on potrafi? Cóż chyba lepiej będzie jak przedstawi to trailer i włączcie
720p! : [link]
Widzieliście? Opadła szczena? Bardzo dobrze. Do tego mamy jeszcze tryb kamuflażu ala
Predator! Broni trochę jest jak i modyfikacji do niej. Zaczynając od pistoletów przez
karabiny do ciężkiego sprzętu prawie do wszystkiego można podłączyć latarkę, celownik
laserowy parę celowników optycznych, strzałki usypiające, granatnik, do nazwijmy je
gadżetami jak C4, miny przeciwpancerne i przeciwpiechotne oraz stojące działka
stacjonarne ckm, miniguny (również przenośny model), działka przeciw pancerne.
Pojazdy jeepy, transportery, czołgi, helikoptery, VTOL'e no dobra w sumie dużo tego jest
czyli jest się czym bawić.
Akcje typu przekradnięcie się do muru bazy za pomocą kamuflażu, przeskoczenie muru
to super siła potem super speedem na np. stanowisko z ckm i super armor by uchronić
się przed ostrzałem i kosimy wszystkich skośnookich to tu jest na porządku dziennym jak
i nocnym xD
A wybicie wszystkich po cichu jest tu bezcenne! I daję mnóstwo satysfakcji!

Grafika 10/10 lub wręcz 11/10 dla obu
Tak przezajedwabistej grafy nie widzieliście w żadnej innej grze. Tą zobaczycie tylko w
maksimum grafy i DX10!! (jest mod do Crysisa do XP na DX10) Twórcy wyprzedzili
konkurencje o jakieś 3 lata bo dopiero nie dawno zaczęły powstawać gry dorównujące
Crysisowi a tych jest tyle co nic i tak. Co tu dużo pisać jest epicka, zwłaszcza skute lodem
obszary tropikalne niesamowite!! Dbałość o szczegóły najwyższy poziom!

Dźwięk 8/10
Poprawny, czyli wszystko jest nagrane tak jak powinno, tak jak bym sobie wyobrażał, po
prostu świetne. Niższa ocena za muzykę która powinna być taka naprawdę mocna,
epicka, jakaś symfonia może? Ta która jest spełnia niby swoje zadanie no ale wiecie
chciałoby się lepiej.
Chociaż główny motyw jest nawet, nawet.
Aha taki dziw Koreańczycy gadają po swojemu tylko w ostatnim poziomie trudności.
Hmmm.... Dziwne co chcieli osiągnąć tym twórcy? Żebyśmy ich nie rozumieli? Hehe I tak
gdy ileś razy usłyszmy dane zdania to kojarzymy kiedy nas widzą kiedy rzucają granat i
takie tam.

Podsumowując 9+/10
Warto zagrać naprawdę!! Nigdzie indziej nie doświadczycie takiej przygody w tak pięknej
grafice i takich plenerach.

Wymagania sprzętowe Zalecane czyli żeby grać w maksimum grafy
• System operacyjny: Windows XP / Vista
• Procesor: Intel Core 2 DUO @ 2.2GHz lub AMD Athlon 64 X2 4400+
• RAM: 2GB
• Karta graficzna: Taka która ma ze 512 MB lub najlepiej więcej pamięci graficznej!

Warhead jest lepszy.

użytkownik usunięty
bonecrusher22

Zależy co kto lubi jedynka jest spokojniejsza a dodatek to rozróba, ja tam lubię obie metody rozgrywki xD No ale trzeba przyznać, że Warhead wyciska jeszcze więcej z silnika. Zamrożona zatoka to po prostu coś pięknego i na fabuła jakaś taka jest hmmm "bardziej"

ocenił(a) grę na 9

hmm moze, nie tyle fabula, bo ona opiera sie na tym samym glownym trzlonie; ale ukazanie glownego bohatera zdecydowanie lepsze i pokazujace ze to czlowiek, ktory przezywa to co sie woku niego dzieje oraz poznajemy jego historie.

bonecrusher22

czy przypadkiem warhead był odrobinę gorszy? > wybuch beczek wygląda inaczej (gorzej)?

prawda / fałsz ?

użytkownik usunięty
Fuck_Tyler.com

Chyba nie grałeś na totalnym maksie grafy (wszystko włączone, DX10 itp itd.)

grałem prawie wszystko na maxie ale bez DX10 (wszystkie opcje były 4/4 tylko 'cieniowanie' + 'cośtam jeszcze' było na 3/4 - czyli prawie max)
wszystkie inne wybuchy były ładne i razem z motion-blur itp.
A wybuchy beczek bez żadnego efektu... :/

w podstawce crysisa przecież beczki wybuchały z ładnymi płomieniami i rozmazaniem obrazu... a tu kicha.

ocenił(a) grę na 9
Fuck_Tyler.com

Bo warhead to nie licząc bezpośrednio singla to uboższy crysis 1.

Lwie_Serce

Ale akcje ma świetną.

ocenił(a) grę na 9
bonecrusher22

Ale nie wiem czemu brakuje mi wyjątko tego klimatu jedynki oraz jej eksplozji Warhead. Również te mapy mnie trochę irytowały, w jedynce mapy port wyłącznie dla kopalni a w Warhead mapy kurort, lotnisko, LOTNISKOWIEC kilka metrów od brzegu.