Tyle czekania i obawiam się, że dostanę przereklamowany szajs. Wygląda ok, ale co z tego skoro przypomina do złudzenia Crysisa lub Quake'a i klimatu w ogóle nie czuć. Trójka pod tym względem była naprawdę dobra. Pozostaje czekać na premierę i przekonać się co tam nakombinowali...
Chcę mieć doskonałą jakość dźwięku ze wzmacniaczem i stąd pomysł na słuchawki "made in Germany" a nie jakaś chińszczyzna.
Spodobała mi się ta "skrzynka" fajna kostka i nawet niewygórowana cena.
https://www.overclockers.co.uk/8pack-hypercube-intel-core-i7-4790k-4.8ghz-ddr3-e xtreme-overclocked-pc-fs-000-8p.html
To wszystko jest beznadziejne jeśli chodzi o cenę kupić można te komponenty znacznie taniej i samemu złożyć za lenistwo się płaci tyle powiem heheszki hahaszki.
Może tak, sporo kasy płaci się za tak zwaną "robociznę" czyli za złożenie kompa. Jest jednak coś pozytywnego w tak zwanych gotowych zestawach bo one są po licznych testach i podczas używania nie ma prawa np wyskoczyć nam "blue screen" czy inne ustrojstwa. Tak przynajmniej mnie się to widzi. Mojego obecnego peceta składał Komputronik i gdy odbierałam sprzęt na obudowie było wgniecenie, to mogło oznaczać że coś ciężkiego spadło na obudowę. Ci serwisanci źle się obchodzą ze sprzętem i robią to rutynowo. Dlatego chyba tym razem sama złożę sprzęt.
Mi nigdy nie wyskoczył bluescreen, sam składałem. I tak ten sprzęt będzie niczym jeżeli wyjdzie nowa generacja więc wydawanie nad wyrost kasy by mieć o 10-15% większą wydajność jest ekhm delikatnie mówiąc absurdem.
I tak tego nie dostrzeżesz w większości gier a i na takich kompach gry potrafiły źle działać bo napisanie poprawnego kodu na wszystkie możliwe sprzęty niektórych programistów przerasta.
No właśnie, wydać kupę forsy na sprzęt a potem taka ukochana gra źle chodzi albo ją wywala do sytemu. Tak było w przypadku C&C Generals, programiści tej kultowej już gry mimo licznych poprawek nie potrafili poprawić największych błędów technicznych gry. Po prostu programiści gry dali dupy.
Mimo dobrego sprzętu gra wywalała do Windowsa z błędem Overheated. Gra miała poważne problemy z działaniem na kiepskim łączu oraz inne błędy. W tym wypadku to winna twórców gry ale innym razem może to być wina sprzętu lub nie właściwego oprogramowania. Dlatego też serwisanci komputerów powinni ściśle współpracować z producentami gier i powinni (ci serwisanci) robić kompa tak aby nic i nigdy się nie knociło. Wiem dobrze że są to moje wygórowane pragnienia ale tak w zasadzie powinno być.
Ale to nie kwestia serwisantów komputerowych tylko kwestia tego ile sprzętu wydaje AMD i Nvidia w związku z czym ile informacji dostarcza o sterownikach.
Załóżmy że chcesz coś napisać to musisz brać pod uwagę wszystkie konfiguracje, jeżeli twórca sprzętu nawalił gdzieś w sterownikach lub Tobie nie wyjdzie ogarnięcie akurat tego ustawienia to gra będzie w tym sektorze beznadziejnie chodzić.
I jest to nie do uniknięcia na PC chyba że masz zamordyzm jak Apple czy Sony gdzie twórcy wiedzą z góry na co mają pisać.
Dlatego warto brać popularny sprzęt i wystrzegać się dziwnych rozwiązań, dla przykładu nvidia zawsze będzie lepiej działać bo to ona najlepiej współpracuje z twórcami, co do procesorów sądzę że intel jest lepszy.
A serwisant jest tylko od zepsutych sprzętów tak apropo, sprzęt składają na linii produkcyjnej monterzy.
Fakt, wiesz więcej ode mnie. Dzięki za wyjaśnienie. Apple chyba nie jest do gier o ile się nie mylę. Ciekawa jestem jak taki C&C Generals działa na konsoli jak PlayStation czy XBox i czy też knoci się pod konsolą czy nie. To jest dość istotne bo jeśli pod konsolą działa dużo lepiej to znaczy że coś jest tu nie tak i że to wina PeCeta. Nigdy nie miałam styczności z konsolami ale mam dziwne przeświadczenie że na konsoli zawiesza się tak samo jak i na PeCecie.
A teraz co innego, jestem ciekawa Twojego zdania czy lepsze karty graficzne Nvidi czy AMD np Radeony? Myślę że Nvidia wyrugowała (wyparła) trochę AMD ale to tylko moje zdanie.
Nie zawiesza się ale wyszedł tylko Red Alert 3.
Apple robi komputery zwane Macintosh i wychodzą na nie gry, np gry Blizzarda.
Jak wspominałem wina sterowników i niechlujstwa programistów.
Dużo łatwiej jest wydać grę na PC niż na konsolę, ponieważ właściciel konsoli nie zaakceptuje gry bez optymalizacji i z bugami.
Po prostu to bardziej hermetyczny świat. Odpal kiedyś Macintosha a zrozumiesz jak dużo lepiej to działa niż Windows.
Zresztą nie ma nic gorszego niż Windows i jego DirectX wiele lepiej jest pisać w OpenGL ale polityka Microsoft zmusza twórców do DirectX po to by ludzie kupowali coraz to nowszy ich system.
Słyszałam opinię fachowców że podobno Linux jest dużo lepszy od Windowsa. Nie wiadomo czemu ale Windows cieszy się większym uznaniem niż bezpłatny Linux ale tym razem zamierzam szkolić się w Linuxie bo wiem że to lepszy wybór niż gówniany Windows.
Ja z kolei słyszałem, że Linuxa sponsoruje sam Microsoft. Kilkuprocentowy udział Linuxa na rynku powoduje iż "Małymiękki" nie jest oskarżany o praktyki monopolistyczne.
Ja się do Windowsa przyzwyczaiłem i mi podoba się.
Linuksów jakoś nie mogę zdzierżyć.
Gadałem niedawno z kumplem w pociągu i mówił mi, że Maki są świetne do programowania.
Mac to taki komp że nawet największy młot go zrozumie. Windows teraz zresztą idzie w stronę Maca.
Ciekawostka wszystkie gry robione przez ID Software były robione na open gl i działają również na Linuxach. Bez problemów można np uruchomić Doom 3.
A no to w porządku, dobrze wiedzieć : ) Myślę że chyba pójdę w stronę Maca w niedalekiej przyszłości.
To ciekawe. Obecnie jestem na etapie tworzenia szczegółowego opisu MODA do najnowszego Dooma. W teorii nigdy się to nie znudzi albo przynajmniej starczy na długi czas zabawy a rozgrywka będzie doskonała. MOD będzie połączeniem Unreal Tournament 3, Quake III Arena oraz najnowszego Dooma. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Gra jest wiekowa, ale jedno co powiedzieć można że rozdzielczością można sporo ją odmłodzić, ciekawe jak wygląda na 4K.
No ja dotąd nie miałam styczności z Doomem trójką gdyż mam za słaby sprzęt nawet na Dooma trójkę. W sumie nie żałuję ale tym razem muszę zagrać w nowego Dooma a zwłaszcza mam ogromną ochotę wdrożyć mojego MODA, który jak przewiduję osiągnie wielki sukces i będzie cieszył się dużą popularnością w śród graczy, to mój cel.
Jak Doom 3 wyglądałby na 4k ?? Na pewno świetnie, powiadasz "odmłodzić" czyli z-Remasterować. No można by było.
Nie mogę zdradzić szczegółów gdyż każdy każdy będzie mógł tu wejść i odczytać oraz zacząć robić to pod swoim nazwiskiem. No a to ma być mój autorski projekt o niezwykłej grywalności. Zdradzę iż plansza na której będzie odbywała się rozgrywka będzie już powodowała iż gracz popadnie w euforię :)
Zdradzę że to będzie mod który będzie wykorzystywał pomysłowość gracza. Cała tajemnica grywalności będzie dotyczyła posługiwanie się railgiunem czy jak to teraz będzie nazywała się ta giwera. MOD będzie niezwykły i będzie wywoływał mnóstwo emocji.
Wyobraź sobie MOD który polega na ścisłej współpracy z innymi graczami, MOD będzie polegał na tym iż do postaci jaką kierujesz mogą podłączyć się inni gracze i teraz na jedną postać mają wpływ dwóch bądź więcej graczy co czyni taką postać śmiertelnie niebezpieczną dla graczy z przeciwnej drużyny. Postać do której podłączą się inni będzie dysponowała ogromną siłą rażenia a ile przy tym radości jest jak kasujesz raz za razem swoich przeciwników.
Raczej MOD do Doom 3 już nie będzie miał szalonego zainteresowania więc możesz zdradzić rąbek tajemnicy.
http://m.benchmark.pl/aktualnosci/asus-rog-swift-pg348q-34-zakrzywiony-monitor-t echnologia-g-sync.html
Co powiesz kochanie na taki monitorek? :D
Dzięki, już sobie zapisałam tę stronkę : )
Oczywiście monitor wygląda na nieźle wypasiony ale to równie dobrze może to być zwykły chwyt marketingowy, poczekamy na testy i pierwsze opinie. Trzeba zachować stoicki spokój ; )
A co powiesz na taki sprzęt :
http://www.dolby.com/us/en/professional/cinema/products/prm-4220.html
Ostatnio poprzedni model kosztował 40.000$ :D
No ta cena to chyba za markę się płaci. Poza tym sprzęt ma swoje wady a mianowicie jest ciężki (wielka kolubryna) i drogi.
Więc skłonię się raczej ku Twojej propozycji mimo wielu negatywnych komentarzy odnośnie Swift PG348Q na tamtym forum.
Powiem Ci, że negatywne komentarze często piszą zawistni ludzie, których zwyczajnie nie stać na taki sprzęt a bardzo chcieli by go mieć a muszą "zachwycać się" swoją tandetą za marne pieniądze. :)
@nudecroft
Poczytaj to:
http://republikagraczy.onet.pl/artykul/najlepszy-monitor-dla-gracza,33.html
Mówisz całkiem sensownie : ) Zaraz się wczytam w to.
No cóż, chcąc nie chcąc, wybierając sprzęt trzeba się na czymś oprzeć np na rekomendacji takiego monitora. Więc jesteśmy wręcz zmuszenie aby zawierzyć tym pochlebnym słowom odnośnie super monitora gdyż sami bardzo rzadko możemy sprawdzić jak naprawdę jest i czy ten monitor jest naprawdę dobry czy nie.
Powiem Ci że to co mi podałeś jest dobrą rekomendacją bo tu nie ma przysłowiowego lania wody tylko są same konkrety i same ścisłe dane monitora. Dlatego też myślę iż w przyszłości właśnie takiego sobie kupię. A nawet jeśli to jakiś agent Asusa zrobił tę reklamę to szczerze mnie to nie przeszkadza, ja to kupuję.
Tę stronkę jaką mi podałeś czyli :
http://www.morele.net/inventory/info/BA3gg/
To karta graficzna już chyba jest niedostępna, tak więc musisz się pośpieszyć bo niedługo zabraknie części.
Albo będą inne komponenty, lepsze.
Pośpiech jest wskazany tylko przy łapaniu pcheł i nie zawsze. ;)
Karta graficzna, którą chce kupić jeszcze nie miała swojej premiery. :) --> Pascal Titan
Monitor, o którym rozmawialiśmy. To czekam na testy z kilku źródeł np. pclab, purepc i jak cena spadnie. Poza tym nawet na drogim Komputroniku jest niedostępny.
Pośpiech to zły doradca. :)
Ano widzisz, orientujesz się lepiej ode mnie. Tego Pascala to bym chętnie kupiła ale dobrze że jeszcze nie wyszedł bo na razie brak mi funduszy na to cacko. To samo dotyczy monitora. Komputronik to bieda z nędzą i większość z tych najdroższych komponentów jestem zmuszona kupić bezpośrednio u producenta.
Właśnie jestem w trakcie konfigurowania super maszyny a większość podzespołów będzie EVGA.
Na przykład płyta główna : EVGA X99 Classified, ale może być inna.
Zanim uzbieram kasę to może się wiele zmienić. Zobaczymy jak to będzie.
W zasadzie taki jak tutaj, niewiele się zmieniło od tamtej pory
http://www.filmweb.pl/videogame/DOOM-2016-624526/discussion/No+to+sk%C5%82adamy+ sprz%C4%99t+pod+nowego+Dooma+zapraszam.,2742768
Po co Ci 8 rdzeni? Ja bym uderzył w Skylake...
Czy SLI jest Ci tak potrzebne? Nie lepiej mieć jedną dobrą kartę? W SLI są mikrporzycięcia.
64 GB RAMu dzięki Tobie też tyle kupię. :D
Zasilacz Dark Power Pro bequieta też ogarnę.
Składając taki sprzęt myślę o przyszłości i nowych wymagających grach np Project Hon.
Faktycznie lepiej mieć jedną kartę a dobrą jak np Pascal zwłaszcza że SLI jest niestabilne i nie gwarantuje poprawnego działania zwłaszcza że dany system nie wykrywa SLI i wtedy wówczas mając dwie karty chodzi nam tak jakbyśmy mieli jedną a więc zawracanie dupy. Masz dużo słuszności w tym co mówisz, wezmę to pod uwagę.