PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624526}

DOOM

2016
8,0 4,6 tys. ocen
8,0 10 1 4575
DOOM
powrót do forum gry DOOM

Doom

użytkownik usunięty

Tyle czekania i obawiam się, że dostanę przereklamowany szajs. Wygląda ok, ale co z tego skoro przypomina do złudzenia Crysisa lub Quake'a i klimatu w ogóle nie czuć. Trójka pod tym względem była naprawdę dobra. Pozostaje czekać na premierę i przekonać się co tam nakombinowali...

STAMiNA

To bardzo fajnie. Potem postawisz serwer a ja dołączę do Twojego IP i popykamy razem w sieci, Ty i ja przeciwko potworom. : )

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Nie kupuj na razie kompa.

Poczekaj na GeForce'a GTX 1080 Extreme Gaming i premierę 6rdzeniowych procesrów Intela Broadwell-E.

Wtedy aktualizujesz BIOX na platformie X99 albo można wybrać MOBO z dedykowanych Broadwellom serii. Gigabyte takie wypuszcza.

TITAN X obecnej generacji podobno bardzo się grzeje w stresie przy grach. 90C wiec to jest dużo. :)

STAMiNA

A zatem dobrze, zdaję się w pełni na Twoją wiedzę w tych sprawach ; )

No właśnie słyszałam o tym GTX 1080, no i mam nadzieję że nie wyjdzie z tego bubel jak w przypadku GeForce 8800 Ultra które mi się sfajczyło po paru miesiącach nawet przy zasilaczu Tagan 900.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Obserwuj portal PurePC. Niebawem będą na nim prawdziwe testy GeForce'a GTX 1080 w grach. :)

STAMiNA

Tak właśnie zrobię :)

STAMiNA

Ostatnio pojawił się na Steamie fajny Steam - Controler jak np u konsoli a zetem nowe rozwiązanie sterowania na PC, niby fajny ten Controler : http://store.steampowered.com/app/353370/

Tylko jak tu na takim controlerze robić "strejfy" ? No właśnie te "Strejfy" to ważny element każdej gry FPS więc chyba zostanę przy Pecetowym mysza + klawiatura.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

A pewnie, że mycha + klawa rządzi. :)

Pady są dla plebsu, który leży na kanapie grając w gry.

STAMiNA

Też tak sądzę a wracając do nowego Dooma to szczerze powiedziawszy nowy Doom wzbudza u mnie mieszane uczucia, no bo tak, z jednej strony wygląda bardzo ładnie i bardzo fajna sieczka ale z drugiej strony jestem rozczarowana sporą ilością nieciekawych lokacji (plansz) no i multiplayer mnie rozczarował. Jedyna nadzieja to tryb kooperacji czyli Ty i ja przeciwko potworom. Mogę śmiało powiedzieć że nowy Unreal Tournament wypada nieco lepiej od tego z Dooma jeśli chodzi o tryb Multi. Jeśli szukasz dobrego Multi to polecam grę LawBreakers i to jest dobra alternatywa dla UT i Dooma jeśli chodzi o tryb Multi.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Gram tylko w singla ewentualnie w coopa. :)

STAMiNA

Tryb kooperacji, fajna sprawa. No i oczywiście jest jeszcze LAN czyli sieć lokalna. To czy zbuduję ten LAN zależy od wielu czynników a m.in od pokładów finansowych. Jak uda mi się z lepszą pracą to z pewnością zrobię ten LAN a jak będziesz miał chęć przyjść do mnie to popykamy sobie bez spowolnień i bez lagów. Na razie nie chcę zapeszać bo nie wiadomo co z tego wyjdzie ale pomarzyć można :)

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Na razie uzbrajamy się w superkomputery. :D

STAMiNA

Właściwie nie takie super, tę konfigurację jaką podałeś to właściwie standard w dzisiejszych czasach. Prawdziwy super komputer to byłby jakiś kwantowy - wojskowy. Jak chcesz prawdziwy super sprzęt to sięgnij po IBM P570

nudecroft

http://kopalniawiedzy.pl/IBM-serwer-p570-Power6,2607

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

No tak mówiąc superkomputer mam na myśli maszynę, na którą mało kto wydaje tyle kasy :) Cena prawie 20k zł. hehe

Czekam na Broadwelle-E i GeForce'a GTX 1080 Extreme Gaming i jazda. Znów gram i gram. :D

STAMiNA

To fakt ja też czekam. Szkoda trochę że tak długo musimy czekać, te układy - chipset powinny wyjść razem z premierą nowego Dooma a ten poślizg czasowy działa na niekorzyść dla producenta tych części. To nic Doom zaczeka.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Na bieżąco będę wrzucał kochanie mój koszyk, który zamierzam kupić. :) Stay tuned. :D

Jeśli zamierzasz kupować swój zestaw też na morele.net odezwij się do gościa z Działu Handlowego (piotr.rauczynski@morele.net) celem zapytania o rabat. Przy takiej kwocie zamówienia rabacik musi być. :)

STAMiNA

Ano widzisz, faktycznie rabacik hehe ok tak zrobię :)

STAMiNA

Dla mnie ten rabat miałby wtedy sens gdyby było przynajmniej te 25% zniżki a już w ogóle byłoby super gdyby było 50% ale to czysta fantastyka : )

STAMiNA

Szkoda że nikt nam nie płaci za reklamę tych gadżetów bo wszelkie rozpowszechnianie powinno być objęte wynagrodzeniem dla tych co rozpowszechniają :)

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Dokładnie. :)

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Zmieniłem plany koleżanko.
Teraz kupuje samochód i Playstation 3 bo już od kilku lat się z tym nosiłem aby ograć konsolowe exclusivey.

Poczekam jak wyjdzie TITAN X na Pascalu i pamięciach HBM2. Czyli mojego potworka kupie pod koniec tego roku albo początek przyszłego.
Nie mniej jednak będę na bieżąco wrzucał zaktualizowany koszyk zawierający zestaw jaki na daną chwile bym kupił. :)

STAMiNA

Hmmm z tymi konsolami to tak dziwnie jest bo coraz to nowsze wersje nie są kompatybilne wstecz, a więc co to znaczy że nie są kompatybilne wstecz? ano to, że starsze gry np na Playstation 3 czy 2 nie wchodzą na najnowszego PlayStation 4. Wielka szkoda bo człowiek jest zmuszony kupić dwie lub trzy konsole do starszych gier. Podobna sprawa jest z PeCetem. No dobra a teraz przyznaj się za którym razem zdałeś egzamin z prawa jazdy? : )

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Za trzecim. :p

STAMiNA

Achh ci egzaminatorzy, specjalnie udupiają ludzi na egzaminie po to by człowiek wybulił na kolejną jazdę a potem na kolejny egzamin. Tak słyszałam że tak robią.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

No niestety tak robią.

STAMiNA

Tylko nie kupuj jakiegoś grata używanego. Już lepiej uzbierać a kupić nówkę, z używanymi są zawsze jakieś problemy.

Dla ciekawości, znajomy mojego starego kupił sobie Chryslera no i teraz ma same kłopoty z nim bo nigdzie nie może znaleźć części do niego. No cóż, sam jest sobie winien chciał zaszpanować kupując amerykańską furę i ma teraz kłopot.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Wyrosłem ze szpanu.

Kupuję Skodę Fabię kombi. Auto ekonomiczne, tanie w eksploatacji, którym będę zarabiał. :)

STAMiNA

No i bardzo dobrze oto chodzi.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Przyszła konsola. Ku**a na padzie nie da się grać w strzelanki. Zacząłem pierwsze Uncharted i poczułem się jakbym grał w dzieciństwie w pierwszego Quake'a na klawiszach a nie WSADzie. To jest jakieś nieporozumienie. Kupuje konwerter "Eagle Eye" umożliwiający granie na PS3 za pomocą myszki i klawiatury. Jak to nie wypali oddaję konsolę bratu.

Konsole to patologia, znaczy pady to patologia. :///////
https://www.morele.net/natec-eagle-eye-ps3-nea-0361-484130/

STAMiNA

Akurat źle wybrałeś, bo Uncharted ma ponoć drewiany feeling strzelania. :P

ocenił(a) grę na 7
Ziomaletto

Właśnie brat mi mówił, że w dwójce lepiej się strzela. :)

STAMiNA

Ej, ej, Stam, ale pady i ich użytkowników to ty szanuj! Mi się tam w „Dooma” na padzie gra tak samo zajebiście, jak w „Dziki Gon”, „Inkwizycję”, „Battlefieldy” czy „Tomb Raidery” :D.

(Już pomijam fakt, że mam zwyrodnienie czegoś tam, medyczny bełkot, bla, bla, więc przy długim i/albo intensywnym użytkowaniu myszy mam bóle i drętwienie nadgarstków. Granie przez kilkadziesiąt godzin w pierwsze „Dragon Age’e” czy „Mass Effecty” na klawiaturze i myszy to był koszmar, a przy graniu na padzie problem nie występuje, bo w zasadzie angażuję tylko kciuki i wskazujące).

ocenił(a) grę na 7
Pottero

Pott ale ja nic nie mam do ludzi, którzy używają pada. Jeśli daje im on radość niech grają. My wszyscy gramy dla przyjemności.

Wszystkie Mass Effecty przeszedłem na klawie i myszce. Grało mi się wybornie

Dziś odpaliłem pierwszego Uncharted i jak zacząłem strzelać to się załamałem. Lewo lewo góra lewo Góra stopniowo. To jakiś żart? Konsole nie są do strzelanek i potwierdza to mnóstwo ludzi.

Cała nadzieja w tym konwerterze.

STAMiNA

Dla chcącego nic trudnego, ja się nauczyłem grać w strzelanki na padzie. Co prawda początkowo było trochę problemów, ale po ośmiu latach nie zamieniłbym pada na klawiaturę i mysz :D.

A co do „Doom” i obaw z nim związanych – jak dla mnie, jest to świetna gra. Dość wysoko oceniłeś „Painkiller”, sądząc po ocenie podobał ci się „Wolfenstein: The New Order”, więc „Doom” chyba też ci siądzie. Na szczęście nie ma automatycznej regeneracji zdrowia, chowania się za osłonami, podświetlanej trasy do celu – pod względem konstrukcji nowa odsłona ma wiele wspólnego z dwiema pierwszymi. Bezustanne pozostawanie w ruchu, uważanie na poziom amunicji, ograniczona ilość apteczek na arenie, wertykalne poziomy, na których można się pogubić. Co prawda jest kompas, ale wskazuje tylko kierunek i odległość do celu, a nie trasę do niego ani czy cel jest wyżej czy niżej. Można wykupić ulepszenie mapy zaznaczające na niej elementy do zebrania, ale bez podświetlonej trasy i możliwości zaznaczenia sobie czegoś na mapie i tak trzeba szukać we własnym zakresie. A z mapami, które wyglądają tak – http://s32.postimg.org/ln3o3n1tx/DOOMx64_2016_05_17_21_39_44_37.png – to jednak trzeba się wysilić, żeby coś znaleźć i pokombinować, znaleźć jakieś ukryte przejście, do którego często prowadzi jakaś beczka czy gzyms, na który się w ogóle nie zwraca uwagi. Nie licząc tych nieszczęsnych finiszerów, czuję się jak dwadzieścia kilka lat temu, kiedy grałem w pierwszą część :D.

ocenił(a) grę na 7
Pottero

Kurde nie mogę się doczekać! :D

Grasz na konsoli czy na piecu?

STAMiNA

Na piecu. Co prawda gram na padzie, bo tak mi wygodniej i nie mam od tego problemów z ręką, ale z natury jestem zatwardziałym pecetowcem i nigdy nie posiadałem żadnej konsoli :D. Chociaż nie ukrywam, że w parę eksów bym zagrał, ale nie będę dla nich kupował konsoli.

ocenił(a) grę na 7
Pottero

Ja już od kilku lat dla exów konsolowych chciałem kupić PS3 i kupiłem. Jeszcze powalczę z tym padem w Uncharted a nóż widelec może mi podejdzie ale czarno to widzę.

Jakiego masz kompa? Specyfikacja?

STAMiNA

Przeciętnego, bo na więcej nie miałem funduszy :D. GeForce GTX 770, Intel Core i5-4670K 3.40 GHz, 8 GB RAM-u. Wszystko ustawione na ultra, chodzi płynnie w 60 fps-ach. Raz mi tylko na sekundę spadło poniżej 40, ale wtedy akurat miałem uruchomiony program do przechwytywania obrazu, a dodatkowo kilka innych programów w tle.

ocenił(a) grę na 7
Pottero

Przeciętnego? :D
Zobacz jakiego trupa ja mam i nadal na nim gram:

----------------------------------------------
MOBO: Asus P6T DELUXE V2 X58
CPU: Intel Core i7 920 2,66 GHz
RAM: Corsair DDRIII XMS3 Dominator DHX 6GB 1600Mhz (3 x 2GB) CL8 (TR3X6G1600C8D)
GPU: BFG GeForce GTX 295 1,75GB GDDR3 896bit 2DVI HDMI PCI-E BOX (576/1998) (BFGRGTX2951792E)
PSU: Tagan TG800 BZ 800W
HDDs: Samsung 1TB HE103UJ 7200 SATAII 32MB - SATA II; Samsung HD321KJ (320GB)
DVD: Pioneer DVD+/-RW DVR-212 SATA
LCD: IIYAMA 24" LCD Prolite B2409HDS-1
CLR: Arctic Cooling FREEZER XTREME
OBD: Chieftec Dragon DX-01B-D-U
KWA: Logitech Classic Keyboard 200
MS: Logitech M90
Głośniki 2.1: Logitech X-230
---------------------------------------------------------------

;)

Ale nadejdzie ten czas kiedy nadrobię zaległości. Na razie zabieram się za PS3 EXy. :D

STAMiNA

W sumie jedyny problem, na jaki cierpi ta gra, to chyba cecha charakterystyczna id Techów od 5. generacji począwszy – brzydki pop-up tekstur. Miałem go i w „Rage’u” (bardzo często), i w „The New Order”, i w „The Evil Within” (w tych dwóch sporadycznie), mam go też w „Doomie”. Co prawda w samej grze trafił się tylko raz, po wczytaniu save’a, ale w menu głównym jest zakładka ze zgromadzonymi figurkami-znajdźkami – za każdym razem, kiedy je przeglądam, początkowo jest rozpikselowana plama, która wyostrza się na moich oczach.

STAMiNA

A się pochwalę, jak już nagrałem, żeby przetestować youtube’owe konto takiego jednego projektu, z którym jestem powiązany. Fragment gry przedstawiający walkę, bez żadnej reklamowej ściemy i trików, prezentujący to, jak wyglądają w „Doomie” walki: https://www.youtube.com/watch?v=3Xuw6_fpkYA Dopiero teraz widzę, że spieprzyłem, bo przyciszyłem muzykę i nie słuchać dobrze tych ostrych brzmień, które swoje robią podczas starć. No i filmik nie oddaje prawdziwej kolorystyki gry, bo gdzieś mi się coś pomieszało w ustawieniach, chyba karty graficznej, i wszystko, co nagram, ma wypaczone i zaróżowione kolory.

ocenił(a) grę na 7
Pottero

Przestałem oceniać gry po gameplayach i różnego rodzaju walkthrough bo oby poczuć grę trzeba w nią zwyczajnie zagrać. Szok można przeżyć wielokrotnie jak się zagra w grę, która wydawałą się średnia po zobaczeniu gameplaya. :)

Jest dynamicznie ale za bardzo "unrealowo tournamentowo." Klimatu tu jakoś nie widzę. Zagrać. Zagram na pewno.

STAMiNA

http://www.wallpaperup.com/529873/Skull_Warrior_Fantasy_3-D_Graphics_armor_sci-f i_dark_blood.html

Tu masz fajną tapetkę : )

nudecroft

Kliknij na nią aby powiększyć.

STAMiNA

Według tego co tam piszą nowy GeForce GTX 1080 pojawi się 27 maja czyli za parę dni.

http://www.evga.com/Products/Product.aspx?pn=08G-P4-6180-KR

ocenił(a) grę na 9
nudecroft

Apropo okazało się że jednak Doom 2016 robiło ID Software pod ręką Bethesdy, tak więc można powiedzieć Carmack czy Romero? nie wiadomo.

Ale widać że gra ma w sobie podstawy Dooma i moda brutal dooma bo idzie rozczłonkowywać przeciwników.

Miałem przyjemność pograć i ostatni poziom trudności jest masakryczny nie dałem rady, gra jest kombinatem wszystkich Doomów i warto po nią sięgnąć.

Zwłaszcza że pojawia się Baron of Hell którego strasznie brakowało w Doomie 3.

ChubakaCieLubi

No cóż, przyznam się że jeszcze nie grałam w nowego Dooma - dość monotonne plansze z tego co widziałam w filmikach. Jednak zamierzam go kupić ze względu na liczne Trainery które mocno urozmaicają rozgrywkę. Teraz czekam na nowego Quake Champions który wzbudził u mnie zainteresowanie, oby tego nie spieprzyli.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Ja się właśnie obawiam tego Quake Champions. ://

STAMiNA

No więc jeśli twórcy nowego Quak'a sieciowego nie wykażą odrobiny inwencji twórczej tylko będzie to wszystko jak w Quake III to nie kupuję tego, dosłownie i w przenośni.

ocenił(a) grę na 7
nudecroft

Dokładnie. Myślę, że to będzie Quake III Arena w nowej szacie graficznie. Obym się mylił.