PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=612872}

Deus Ex: Bunt ludzkości

Deus Ex: Human Revolution
2011
8,1 8,4 tys. ocen
8,1 10 1 8445
Deus Ex: Bunt ludzkości
powrót do forum gry Deus Ex: Bunt ludzkości

Gra oczywiście fenomenalna, co nie podlega dyskusji. Ja chciałbym poruszyć temat
samej augumentacji ludzkiego ciała. Nie wiem czy widzieliście na Discovery wstawkę z
rudą kobietą serwującą ciekawostki naukowe w przerwach programów. W jednej z nich
pokazane są badania nad małpką, której wszczepiono chip do mózgu. Ów implant ma na
celu umożliwienie, za pomocą impulsów mózgu małpy (myśli) sterowanie podłączoną do
niego "robocią łapą". W praktyce wygląda to tak, że małpka patrzy się, prawdopodobnie
myśli o leżącym nieopodal przedmiocie, a impuls magnetyczny jej mózgu przesyła sygnał
do sterowanej łapy, która chwyta przedmiot.

Badania mają na celu doprowadzenie w przyszłości do tego, że podobne implanty będą
mogły znaleźć zastosowanie w ludzkich mózgach, np ludzi niepełnosprawnych. Podobna
sytuacja jest przecież w Human Revolution. Myślę, że wizja przyszłości nowego Deusa jest
więcej niż prawdopodobna.

ocenił(a) grę na 10
harom

Czytam książkę Michio Kaku - Fizyka przyszłości, tam jest opisane też to badanie, ale zaszli w tym już dalej - udało się podłączyć człowieka i mógł sterować kursorem myszki na ekranie naprzeciwko niego tylko za pomocą myśli. Poza tym Micho mówił też o zabawce dla dzieci, którą można już kupić w USA - to coś w rodzaju bączka, dziecko podłączone jakimiś diodami może wprawiać go w ruch tylko poprzez myślenie o tym. Napisał, że wymaga to troche treningu, ale każdy dzieciak w końcu się nauczy :)

ocenił(a) grę na 10
harom

Wbrew pozorom takie implanty wcale nie są odległą przyszłością. Osobiście spotkałem gościa z implantem słuchu. Miał wszczepione w elektrody w mózg i na zewnątrz urządzonko zastępujące ucho. Na podobnej zasadzie opracowano już prototyp sztucznego oka, które umożliwia częściowe widzenie poruszających się obiektów i światło.
Protezy kończyn podpinane do mięśni i zakończeń nerwowych w miejscu gdzie kończyna została odcięta, też nie są niczym nawym.