PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=611080}
7,7 14 tys. ocen
7,7 10 1 13886
Diablo III
powrót do forum gry Diablo III

Jako, że udało mi się ukończyć grę na najwyższym poziomie trudności, co było zadaniem bardzo prostym, mogę pokusić się o ostateczną ocenę produktu w obecnej formie. Mam do produktu bardzo krytyczny stosunek, ze względu na wybitnych poprzedników . Niemniej jednak obiektywnie oceniając na tle konkurencyjnych produktów solidna 7 się należy. Choć przebicie tego, co zaserwowowane w Diablo 3 będzie dziecinnie proste.

Największe wady:
- system rozwoju postaci. Kompletna porażka blizza wszystko zrobione pod dom aukcyjny. Rozwój postaci jest praktycznie automatyczny. Subtelności występujące w Diablo 2 to kosmos w porównaniu do tego, co zaserowoano nam w 3.

Np. jednym z świetnych pomysłów Diablo 2 było to, że najcięższe zbroje mógł ubierać jedynie barbarzyńca z odpowiednio wysoką siłą, tutaj panuje totalna swoboda, czy to koszula, czy płytowy pancerz - wszystko jedno. Cherlawy czarownik, czy to napakowany barbarzyńca wszyscy mogą latać w tych samych płytówkach.

- balans postaci – kompletna porażka (choć być może przyszłe patche mogą to zmienić). I tak na dziś wiadomo, że postaciami OP są wizz i DH reszta to kupa śmiechu w porównaniu do wyżej wymienionych. Co ciekawe do 25 lipca czarownik posiadał tryb nieśmiertelności…

- kilmat, zupełnie zatracono klimat pierwowzoru, lokacje ciasne i mało ciekawe, oprawa audio to ponura kpina.

- trudność – wszystko do trybu interno jest po prostu zbyt proste, a i sam tryb interno jakimś specjalnie wielkim wyzwaniem nie jest.

- bugi – mnóstwo błędów w grze, w zasadzie mamy do czynienia obecnie z betą na rynku.

- przedmioty – uproszczone do maksimum i bardzo nieciekawe, brak run i innych unikalnych właściwości.

Blizz obiecuje w przyszłości pvp i inne ciekawostki, zobaczymy, czy wystarczy to na dłuższą rozgrywkę. W tej chwili Diablo 3, dla przeciętnego gracza, jest produktem jednorazowym.

ocenił(a) grę na 7
ffox87

Brak argumentów powoduje właśnie taką reakcję jak u osobnika powyżej. Dodam ,że gram obecnie w GW2 i po 200 godzinach gry posiadam hi-endowy sprzęt. W Diablo 3 przy obecnej mechanice dropu (która i tak zmieniła się od premiery kosmicznie) wydropienie podobnego sprzętu zajęłoby lata.

ocenił(a) grę na 8
ffox87

dlatego masz AH...

ocenił(a) grę na 7
filmonieznawca

To jeszcze powiedz skąd gold na te AH? Hi-endowy sprzęt to kilkadziesiąt milionów za każdy. No chyba,że ty płacisz w Euro, ale dla normalnych graczy taki sprzęt jest nieosiągalny.

ocenił(a) grę na 8
ffox87

normalny gracz właśnie nie będzie leciał do AH, tylko przejdzie grę na tym co znajdzie, a zarabiać będzie na AH... ja nie wiem ile już złota wydałem w grze, a jeszcze nie wydałem ani pół eurocenta... a w AH też kupowałem, ale jak się ludzie rzucają na nie wiadomo jaki sprzęt bo myślą że sprzęt za nich przejdzie grę... nie twierdzę, że Ty tak myślisz, ale generalnie obecnie takie panuje przekonanie we wszelkich grach online i wystarczy popatrzeć chociażby na inne tytuły, takie jak NFS World, BF Heroes, WoT, WoW itd... ludzie myślą, że jak będą posiadać broń, amunicję, pojazd premium to będą bogami w grze... ale to ich problem nie mój... ja takich to łoję bez litości ;) dla mnie liczy się mózg i dobry gracz zrobi użytek z tego co ma... taka prawda... a co do dropów w D3, to się jeszcze zmienią z 20 razy, gra ma ledwie pół roku... do prawdopodobnego kolejnego dodatku, albo nawet i części, mnóstwo rzeczy się zmieni... i trzeba pamiętać o jednym - oni muszą zarabiać, więc muszą stworzyć taki produkt, który da się graczowi nacieszyć a jednocześnie da i zarobić, albo odwrotnie - jak kto woli;

ocenił(a) grę na 7
filmonieznawca

Sprzęt to podstawa u bli$$a, bez tego nie masz czego szukać na wyższych poziomach inferno, albo w pvp. Chodzi o to, że jeżeli grasz wiele godzin i jesteś dobry powinieneś zdobyć najlepszy dostępny sprzęt w grze, tak jak jest to np. w GW2. W Diablo 3 takie szanse są bliskie 0. Sam widziałem profil gościa z nabitymi ponad 1000 godzin, a sprzęt miał do d.... Mechanika dropu jest po prostu zła i nie da się tego zmienić, bo trzeba by było przewrócić grę do góry nogami.

ocenił(a) grę na 8
ffox87

dlatego ja będę sobie grał rekreacyjnie i cierpliwie będę czekał na dodatek, który być może zmienić system dropu, i zmodyfikuje nieco postacie, bo niektóre są wręcz nietykalne... dla mnei to jest gra i ja gram by się odstresować a nie dla jakichś rankingów... za stary jestem na rankingi... poza tym nie wiem czemu ale jakoś zawsze miałem dziwne odczucie co do gier - im więcej grasz i im jesteś lepszy tym gra "robi Ci bardziej pod górkę", tak jakby program starał się z Tobą wygrać - i doszedłem do tego wniosku przed obejrzeniem pierwszej części filmu Tron :P