No... szczególnie obrona, która przy prostopadłych podaniach sypie się jak dziwka z centralnego. Z kolei nieintuicyjne sterowanie powoduje, że ręczna obrona w takich sytułacjach tez jest spóźniona jak pociągi pkp. Zagraj w PES 6 na OE patch 09 z naprawde dobrym graczem to zrozumiesz, że wcale nie jest najlepsza.
przestaw sobie obrone na stary system
PES to drewno bez licencji i fatalna grafika nie wiele ma wspólnego z piłka nożną
Przestawiałem... dalej zbyt łatwo zdobywa się gole. Po co komu licencja...? Jeśli to jest dla Ciebie ważne to chyba nie mamy o czym rozmawiać. PES oferuje dużo bardziej dynamiczną rozgrywkę od FIFY. Do tego wcale nie przekłada się to na ilości bramek w rozgrywce. Po trzecie PES 6 ma prosty system obrony, bronisz jednym zawodnikiem drugi może asekurować kiedy chcesz reszta robi dokładnie to co ustawiłeś indywidualnie zawodnikom w taktyce. Acha jeśli grafika jest dla Ciebie równie ważna co licencja to nawet nie proponuje żebyś spróbował ISS PRO EVOLUTION SOCCER 2.
EA Sports tworząc FIFĘ stara się stworzyć supersymulację utrudniając rozgrywkę nie w tych elementach co trzeba. Piłka Nożna to prosta gra dlatego jeśli jesteś naprawdę dobry w pes'a to po kilku dniach praktyki rozkładasz "FIFOWCA" prostymi środkami.
Paradoksalnie więcej absurdalnych rzeczy niewiele mających wspólnego z piłką nożną, widziałem grając w Fifę
Zgadzam z Tobą. PES 6 to naprawdę genialna gra, gdzie jak komuś zależy na licencji może sobie poinstalować patche. A grafika to rzecz drugorzędna. Gra ma jednak jedną wadę bo jest za mocno arcadowa. Rozgrywka momentami przypomina pinball'a, a takie małe "Combo" sprawia że kolejne nasze, a zwłaszcza przeciwnika komputerowego zagrania są praktycznie nie do zatrzymania. Ten kto grał wie o co chodzi. Więc przyznasz, że taki system ma mało wspólnego z rzeczywistością chociaż podnosi dynamikę.
Zagrania komputerowego przeciwnika są nie do zatrzymania?
Jeśli masz problemy grając z komputerem to znaczy, że nie umiesz dobrze grać. Jeśli nie umiesz dobrze grać to owszem Pes 6 może być czasami nieco arcadowy. Przy wysokich umiejętnościach prawie każdą akcję przeciwnika da się zatrzymać.
Więc nie przyznam, że system obrony w Pes'ie ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. To idealny kompromis między realizmem,a dynamiką rozgrywki.
Seria Fifa próbuje na siłę utrudnić rozgrywkę. Przez to czasami obrońcy robią naprawdę dziwne rzeczy. A strzały "szczury" to prawie na 100% zdobyta bramka. Prosta gra.
Tak, próbują na siłę utrudnić rozgrywkę, jednocześnie nie stawiając na realizm, a efektowność. To daje dość dziwny efekt.
E tam gadacie głupoty,że prosta gra.Nie wiem na jakim poziomie gracie ale finałowe starcie z Barceloną grając Olimpique Marsylia na poziomie legendy do łatwych nie należał.Kilka razy ostatecznie bramkarzem musiałem ratować się przed utratą gola co jest na plus.Obrona swoimi dziwnymi zagraniami rzeczywiście utrudnia grę ale za to nadrabiają dużo dobrze opracowane crossowe podania.Jeśli chodzi o "rozkładanie FIFOWCA prostymi środkami" to nie zgodzę się z tym.W starszych PES-ach to tylko głównie dośrodkowaniom z lewego skrzydła dostawałem baty.Podania w nich były koszmarne czasami dochodząc do absurdu(wykopy w aut,podania do bramkarza raz na jakiś czas kończyły się kiksem i szmatą,że klękajcie narody-PES 09).Jak ktoś lubi budować akcje robiąc to dobrze dogranymi podaniami to Fifa jest dla niego.Szybka kontra i hurra do przodu jak najbardziej PES.Choć PES 12 już to w znacznym stopniu poprawił,Nawet bardzo mi się podoba ale tylko jeśli gram z realnym przeciwnikiem.Menedżer czy kariera zawodnika to zdecydowanie wolę Fifę.
Kiepska obrona w zestawieniu z dobrze dopracowanym atakiem, daje efekt w postaci hokejowych wyników w grze wieloosobowej. Nie chcę się przechwalać bo nie o to tutaj chodzi ale jeśli grając Aston Vill'ą przeciw Barcelonie z graczem, który spooro grał w Fifę i na koniec widnieje wynik 9-2 to chyba coś jest nie tak. Dodam, że prawie każda bramka strzelona przeze mnie wyglądała tak samo: prostopadłe podanie po ziemi na szybkiego Agbonlahor'a potem już tylko "szczurek" i bramka. Nadmieniam, że gram, tylko w Pes 6 i ISS PRO EVOLUTION 2. W Fifę grałem bardzo okazjonalnie w 09,11 i w omawianą 12 (w sumie tylko z żywymi przeciwnikami). Przyznaję, że 12-tka jest najlepsza z nich wszystkich ale do Upatchowanego Pes'a 6 dużo jej brakuje.
Sekret skutecznej gry ataku w Pes 6 polega nie tylko na podaniach, ale głównie na odpowiednim kierowaniu graczami bez piłki. Sysytem obrony z kolej swoją prostotą umożliwia szybką reakcje na zagrania przeciwnika. Jeśli ktoś grając z żywym przeciwnikiem liczy na AI to przepraszam.
Całkowicie się z Tobą zgadzam jeśli chodzi o grę z realnym przeciwnikiem.Ale jest też sporo ziomeczków na serwerach,którzy świetnie ogarniają grę i są sporym wyzwaniem.Zagraj z takim,który ma serię minimum 50 zwycięstw z rzędu to zrozumiesz.Bardzo mi się nie podoba właśnie to,ze nie można samemu ustawić sobie poziomu bramkarza jak to było możliwe w FIFA 09.Jakie nieraz piły Cech wyciągał to się w pale nie mieści.Tyle razy się zdarzało,że wyciągał piłkę z linii bramkowej,ze trudno zliczyć.No ale były też i bugi straszne w niej.W jednej z bramek(której zresztą nie powinno być) uderzyłem mocno piłkę z jakichś 30 metrów,dotknęła rękawicy bramkarza i zmieniła tor lot w niemożliwy sposób.Normalnie siadłaby w poprzeczkę.I nie jestem graczem,który z roku na rok kupuje nową FIFĘ bo zwykle były w niej zmiany jedynie kosmetyczne.Zaczynałem od 04,potem była 07,09 no i teraz 12.No właśnie przez te szczurze strzały już nie ma czego zapisywać bo naprawdę trzeba się postarać o piękne bramki.Zawsze brakowało mi właśnie tego żebym mógł jednocześnie prowadzić drużynę i reprezentację narodową.Podobno teraz jest to możliwe w 13.Ale na razie pykam sobie w 12 to nie ma po co rzucać się jak głupi po następną część i wydawać 100 złotych.Bo wiadomo,że i tak za rok 14 będzie to zejdą z ceny.
Menedżer jak dla mnie najlepszy jaki był do tej pory i dla tego 9 choć nawet lubiłem jak musiałem dbać o finanse klubu a jednocześnie zrobić wszystko na 10 łącznie ze stadionem i w dodatku oczywiście skompletować silny zgrany zespół.W 12 specjalnie się o to nie muszę martwić.Kariera zawodnicza też fajnie zrobiona choć wkurza mnie ,ze często gram co 2 mecz bo trener posadzą mnie na ławie bo jestem wyczerpany a jak dochodzi do tego że grałem w lidze mistrzów tylko w fazie grupowej a potem dopiero w finale tez nie daje tyle radochy.Ale i tak fajniej sie pyka jednym graczem niż w 09.
Niestety tutaj się nie wypowiem bo nie gram w single player ani w Pes'a ani w Fifę. Od zabaw w managera mam Cm 01/02, który mi w zupełności wystarcza. Powyżej opisałem swoje doświadczenia z gry wieloosobowej bo moim zdaniem głównie pod to powinny powstawać gry piłkarkie. Myślę, że z korzyścią dla graczy wyszłoby przeniesienie środków z tych wszystkich trybów SP na dopracowanie "mechanizmów rozgrywki" zarówno w Pes'ie jak i w Fifie. Jak na razie dla mnie najlepszy jest Pes6 (tylko upatchowany) i ISS PRO EVOLUTION 2 ale nie mam nic przeciwko serii Fifa i jeśli ktoś mi proponuje w nia zagrać to nie kręce nosem. To tylko moja opinia i nikomu nie każę się z nią zgadzać. Chodzi przecież o to żeby były emocje.
PES jest według mnie trochę za łatwy przy strzałach i podaniach nie trzeba nacelowac adresata :P Fifa 12 troche słaba ale od 14 nie ma nic lepszego !!!