Gothic II to bardzo udany sequel. Tym razem dane jest nam uratowanie świata przed tajemniczym złem, ponownie pod protekcją Xardasa. Fabuła w "dwójce" może nie jest tak oryginalna jak w G1 i stanowi standard dla erpegów, to nadal bardzo przyjemnie się ją poznaje. Odwiedzamy ciekawe miejsca, są zwroty akcji także nie ma na co narzekać. W czasie podróży spotykamy starych znajomych z Górniczej Dolinie. Takie spotkania cieszą, choć trzeba się mieć na baczności, bo nie wszyscy są przyjaźnie nastawieni.
W G2 świat jest większy od tego z "jedynki", bo oprócz miasta Khorinis poznajemy także spory kawałek wyspy, wraz z kolonią karną do której mamy okazję powrócić. Świat jest bardziej kolorowy, więc i klimat gry nieco się zmienił. Świat gry sprawia wrażenie jeszcze bardziej żywego. Co i rusz napotykamy jakąś farmę, a miasto tętni życiem nawet po zmroku.
Ponownie mamy okazję dołączyć do jednego z trzech stronnictw i tym samym wybrać ścieżkę rozwoju. W Gothicu II bardzo wiele zadań można wykonać na najróżniejsze sposoby i tylko od nas zależy, który wybierzemy. Rozwój postaci nieco się zmienił, bo teraz w naukę walki bronią trzeba o wiele więcej zainwestować. Doszły też nowe umiejętności jak: kowalstwo czy tworzenie run. Sequel więc rozwija pomysły z "jedynki".
Mechanika walki praktycznie się nie zmieniła, co jak dla mnie jest jak najbardziej na plus. Tym razem twórcy poszli graczom na rękę i dodali możliwość sterowania za pomocą myszki. Ja nigdy z tego rozwiązania nie skorzystałem, bo sterowanie z jedynki bardzo mi podpasowało.
Graficznie druga część wygląda nieco lepiej od "jedynki", bo dodano tekstury o lepszej jakości, czy popracowano dłużej nad obiektami. Mi pierwsza część jeśli o oprawę chodzi nadal się podoba, więc G2 tym bardziej. Kai Rosenkrantz ponownie się spisał tworząc magiczny soundtrack, który z przyjemnością słucham poza grą. Polski dubbing znowu wyszedł rewelacyjnie, doszło też kilku aktorów, więc głosy się już aż tak często nie powtarzają.
Wcześniej wspomniałem, że klimat gry się zmienił. To prawda, ale wynika to ze zmiany lokacji, a także sytuacji bohatera, który już nie jest więźniem. Nadal jest to KLIMAT, tak gęsty, że można ciąć siekierą.
Gothic II to sequel bardzo udany, rozwijający kilka pomysłów z pierwszej części dodając przy okazji nowe. Grywalność pozostaje zatem bez zmian. Polecam grę wszystkim tym, którzy jeszcze nie mieli okazji jej poznać.