PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606777}
8,8 24 tys. ocen
8,8 10 1 24017
Gothic II
powrót do forum gry Gothic II

Która Gothic jest najlepszy bo dla mnie Gothic 2

użytkownik usunięty
kondzio_14

Uważam, że pod względem klimatu pierwsza część jest nieco lepsza, ale częściej wracam do Gothic II.

uważam tak samo jak nat0 , a odkąd wyszedł dodatek do G2 to gram tylko z dodatkiem (wyższy poziom trudności).

ocenił(a) grę na 10
cuddy18

Zdecydowanie G2 + NK :)

kondzio_14

ARCANIA ZDECYDOWANIE

ocenił(a) grę na 10
stonedfish

Chyba żartujesz.... to jest dno totalne nic nie przebije 1 i 2 no ew. 3, która straciła trochę na optymalizacji i bugach :P

użytkownik usunięty
parradox12

trójka ma trochę rozmyty już klimat , nie to co wcześniej

ocenił(a) grę na 9
stonedfish

Najlepsze jest to, że Arcania Gothiciem jest tylko z tytułu, poza tym to kompletnie inna gra(oczywiście dużo gorsza).

ocenił(a) grę na 7
kondzio_14

Mnie się najbardziej podoba 3 ponieważ jest w niej duży świat i mnóstwo przeciwników z którymi można walczyć zwłaszcza orków których uwielbiam odsyłać na łono beliara :)
Co do części 1 to ma ona moim zdaniem najlepszy pomysł na fabułę (choć niedopracowany) w końcu co może być lepszego niż ucieczka z więzienia z którego jeszcze nikt nigdy nie uciekł :)
Część 2 z nocą Kruka jest najbardziej dopracowana choć i w niej można dopatrzeć się błędów.
Co do zmierzchu bogów i Arcani to wolę się nie wypowiadać bo nie mam o nich nic dobrego do powiedzenia.

użytkownik usunięty
Spicke

gothic 2 to zdecydowanie najkepsza część ! gothic 2 nk był za trudny zabicie samego kruka było prawie niemożliwe( tymbardziej jeśli było się magiem ). Gothic 3 też był świetny ale niepodobał mi się pomysł z podbijaniem miast. gothic 4 arcania... bez komentaża ;(

ocenił(a) grę na 10

Gothic 4 "no comment" potwierdzam :P

ocenił(a) grę na 7

To może nie należało grać magiem tylko wojownikiem jak ja (ja to w ogóle nie uznaję w tej grze walki na dystans bo uważam ją za niehonorową).

ocenił(a) grę na 7

Poza tym jeśli nawet nie bardzo umie się grać to zawsze można sobie podnieść statystyki dzięki pewnemu błędowi w grze który pozwala podnosić sobie min. życie do takiej ilości jaką chcemy mieć i już jesteśmy niepokonani.
Co do 3 to nie wiem co ci tak to przejmowanie miast się nie podoba (może tak jak w przypadku Kruka za trudne jest).

ocenił(a) grę na 10

Bez przesady magiem wystarczyło wysłać na niego szkielety. Oczywiście jeśli przechodziło się ruiny w 3 rozdziale ;)

użytkownik usunięty
Spicke

popieram dla mnie też 3 byłą świetna

ocenił(a) grę na 10
kondzio_14

1.Gothic II +Noc Kruka.
2.Gothic.
3.Gothic 3.
4.Arcania: Gothic 4.
5.Gothic 3: Zmierzch Bogów.

ocenił(a) grę na 10
rafus20l

Gothic 2 ;d Ale zauważcie że JoWood miało problemy finansowe i nakładało nacisk czasowy na Piranha Bytes. Dlatego Gothic 3 był gorszy od poprzednich. Arcania... To już nie robili z Piranha Bytes więc to nie ta sama gra...

ocenił(a) grę na 10
Betim

wiadomo ,ze ludzie z Piranha Bytes mieli mało mało czasu na testy i poprawianie bledów. Zmierzch Bogów robiło jeszcze inne studio dzięki czemu w dodatku jest jeszcze więcej błędów niz w gothic3.

ocenił(a) grę na 10
rafus20l

Dla mnie każda część (oprócz 4, jakoś do mnie nie przemawia).

ocenił(a) grę na 10
Nefarian

Jak dla mnie to Gothic 1 jest numerem jeden. Niezastąpiony klimat, świetna fabuła i jedyna w swoim rodzaju "kwadratowa" grafika; dawne czasy, lecz nie zapomniane.
Na Gothic'u 1 po prostu się "wychowałam" i nie pamiętam ile razy tą część przeszłam, lecz jedno wiem na pewno, że zawsze będę mogła do niej powrócić, bo nigdy mi się nie znudzi.

ocenił(a) grę na 10
kondzio_14

seria gothica skonczyla sie niestety na dwojce. pozniej juz nie bylo to samo...

ocenił(a) grę na 9
kondzio_14

Oczywiście Gothic 2 Noc Kruka. Nie zgadzam się, ze jest za trudny. Jedyne w czym miałem w dodatku problem, gdy pierwszy raz przechodziłem to odpowiedzenie na pytania Quachodrona. Pierwsza cześć tez była genialna.

użytkownik usunięty
kondzio_14

Jak dla mnie najlepsza 2 i NK ale w sumie cała reszta też wspaniała :). Oczywiście oprócz arcania to już nie jest gothic -_-

ocenił(a) grę na 10
kondzio_14

Zdecydowanie Gothic 2.

slawek321

NK :)

ocenił(a) grę na 10
tytoko

Ja wolę Gothic 2 bez NK. Ale o gustach się nie dyskutuje ;)

ocenił(a) grę na 10
kondzio_14

Obie gry to arcydzieła.

Ale jakby ktoś mi przyłożył spluwę do głowy i nakazał odpowiedzieć, to odpowiadam, że pierwsza część. To jednak było coś innowacyjnego i coś niesamowitego. Ten klimat, ta historia no i ten świat: zamknięta kolonia karna, rządzona przez złodziei, ten niegościnny teren, gdzie każdy mógł dostać po przysłowiowym ryju za nic, pełen zbirów i szumowin, aura tajemniczości, przerażający las (kto z was od razu się do niego zapuścił, temu stawiam porcję lodów :P) i wiele wiele innych niesamowitych rzeczy, która sprawiły, że to chyba najlepsze uniwersum, jakie stworzona na potrzeby gry wideo :)

ocenił(a) grę na 10
kondzio_14

Już nawet nie pamiętam ile razy przeszedłem Gotica czy to z Nocą Kruka czy bez:) ale Gothic pierwszy przebija pozostałe klimatem górniczej doliny(dla chcących spróbować czegoś świeżego polecam mod do jedynki pt. "Mroczne tajemnice"...warto:))
http://www.przeklej.pl/plik/zarabiaj-w-sieci-kopia-txt-0036s89ubbq4

ocenił(a) grę na 10
dariusz616

Gothic MT jest genialny (no może nie licząc drobnych błędów ) ma mnóstwo smaczków dla fanów sagi. Choć mnie denerwowało to że nie mogłem wykorzystać kradzieży kieszonkowej i kowalstwa :(

ocenił(a) grę na 10
kondzio_14

G2 miało bardzo dobrze wyważony poziom trudności, NK dała sporo zabawy ale utrudniła rozgrywkę i musiałem grając magiem uciec się do znanej niektórym sztuczki z bugiem(mikstury zwiekszające trwale umiejętności wielokrotnego użytku)ale bez kodów.
Gothic I był świetny, ale chcąc do niego wrócić po II nie mogłem zwyczajnie przyzwyczaić się do drewnianego sterowania.
III była niezła, ale pod koniec do pokonania było już chyba zbyt wiele odległości między zadaniami mnie nużyło.
Zmierzchu bugów nie zdołałem ukończyć bez kodów - nie tyle że nie dawałem rady, a to że gra popełniała takie błędy że nie dało się ukończyć zadania(np. NPC stoi gdzieś na pustyni zamiast w jaskini w której miał być, pozostał kod do odsyłania do postaci).
W Arcanię zagrałem tylko w demo, grać się dało nawet przyjemnie się siekało ale dostając pancerz paladyna po 5min. byłem pewien na 100% że to nie Gothic(bez klimatu, gameplayu i wiele więcej).

Risen był fantastyczny mimo niezbyt odpowiadającego mi miejsca rozgrywki, spędziłem wiele godzin bez ustanku przy im. Tradycyjnie ukończyłem pierwszy raz jako mag :) Kiedyś może przejdę pozostałymi

iamhardkor

Zmierzch bugów :D właśnie przez takie opinie nawet za to się nie zabierałem ;)

ocenił(a) grę na 10
kondzio_14

Wg mnie Gothic II bez dodatku.

ocenił(a) grę na 6
kondzio_14

Żaden.

użytkownik usunięty
kondzio_14

Chyba jednak G2, mimo, że pierwsza część bije go klimatem.

ocenił(a) grę na 9
kondzio_14

Jeżeli chodzi o grę to zdecydowanie pierwsza część ( uwielbiam stary obóz). Jednak jeśli chodzi o produkcje filmów w w tej serii to oczywiście gothic 2 z dodatkiem noc kruka