Zauważyliście, że pierwszy raz w historii trójwymiarowego GTA nie mamy do czynienia z gwiazdorską obsadą dubbingowa? Wcześniej słyszeliśmy głosy takich znanych osób jak Ray Liotta, Danny Trejo, Joe Pantoliano, S.L. Jackson, Chriss Penn czy Danny Dyer, natomiast w przypadku GTA IV mamy do czynienia praktycznie z samymi nieznanymi aktorami - jedynie Karel Roden ( w grze jako Michail Faustin) jest dość znany.
Ale wyszło całkiem dobrze. Na plus dodam że ostacie rozmawiaja czasem we własnym języku.
Nie mówię, że było źle bo efekt jak zawsze jest genialny, głosy idealnie pasują do postaci etc., ale w poprzednich GTA lubiłem bawić się w zgadywankę i domyślać się jaki aktor komu podkładał głos :)
Ray Liotta i Philip Michael Thomas w Vice City to chyba najlepszy duet dubbingowy jaki słyszałem w grach komputerowych, ale w San Andreas też zatrudnili wspaniałą ekipę od dubbingu. Trochę szkoda że w GTA IV nie mamy okazji podziwiać dobrej obsady, ale jest wspaniałą grą a głosy są idealnie dopasowane. GTA IV jest jedną z najwspanialszych gier na świecie z jaką miałem do czynienia. ; )
Też myslę że trochę z oszczędnosci, moze aktorzy znając markę GTA życzyli sobie kupe szmalu. Ale i tak wyszło bardzo dobrze. Do moich ulubionych postaci należą duet Samuel L Jackson i ś.p. Chris Penn jako policjanci w San Andreas :)
Mi także brakowało znanych osób, charakterystyczne głosy postaci z wcześniejszych części, Madsen, Liotta, Samuel L. Jackson właśnie to było coś. Tony Cipriani czy Frank Tempenny. To było coś. Ale Niko z GTA IV ma bardzo charakterystyczny głos, nie ma co.
Jasne, jasne bo uwierzę wam że poznajecie aktorów po głosach. Prawda jest taka że gdybyście nie obczaili obsady, gówno byście wiedzieli kto głos podkłada.
Jeśli ktoś jest kinomanem i ogląda dużo filmów, to nie będzie miał większych problemów z rozpoznaniem głosów przynajmniej części aktorów.
Jeżeli oglądasz tylko filmy z Polskim lektorem, to możesz nie rozpoznawać aktorów po głosach. Ja kilku aktorów po głosach rozpozna, to nic trudnego.
szkoda że nie da się sprawdzić waszych umiejętności, bo tak to se można pisać - ja za to poznaję aktorów po frzyzurach
Ja nie napisałem, że poznaje wszystkich aktorów po głosach. Tych których oglądałem w wielu filmach, czy słuchałem w grach rozpoznam. Niektórych aktorów podkładających głos w serii Mass Effect, rozpoznaje po głosach. To nie jest żaden wyczyn.
Ja też niektórych poznaję, ale takie przechwałki to już przesada. Czasem nie poznasz kolegi przez telefon a co dopiero pół obsady z gta.
Nigdzie nie napisałem że poznaje pół obsady GTA, niektórzy aktorzy czy to z GTA czy Mass Effect mają bardzo charakterystyczne głosy. Kilku aktorów z Mass Effect po głosach rozpoznam, niektórych aktorów z GTA też rozpoznam. Oczywiście nie z każdej części GTA, najwięcej rozpoznaje z Vice City( czterech aktorów), które ma najlepszą obsadę(według Mnie). To co napisałem teraz, jak i wcześniej, to żadne przechwałki. Napisałem tylko że rozpoznaje niektórych aktorów po głosach. Ja mam lepszą pamięć(jeżeli można tak to określić), do głosów niż do twarzy.
Pozdrawiam
Nie uważam dubbingu Ray'a Liotty za jakoś specjalnie zajebisty. Ma charakterystyczną barwę, ale to wszystko. Najlepsze głosy w serii mieli Ken Rosenberg oraz Tenpenny.