Osobiście dla mnie był to naprawdę znakomity sequel po latach, do którego zagrania, warto by było sobie przypomnieć część 1 zdecydowanie! Naprawdę uwielbiałem część 1 lata temu gdy ją ogrywałem i przypomniałem sobie Director's Cut przed zagraniem w część 2, która nawet nie wiedziałem że powstawała, gdy pojawiła się zaskoczyło mnie to mocno. Historia bardzo mnie wciągnęła, bardziej mroczna niż poprzednik, podobnie jak i w 1 części widać wyraźnie inspiracje Twin Peaks, bardzo klimatyczna, chociaż gdy w 1 część była to klimat takiego mało miasteczkowej enigmatycznej zagadki tak tutaj bardziej zahacza o taki kryminał noir, jednak i jedna i druga ma surrealistyczne sekwencje i w końcu skręca fabularnie całkiem w Twin Peaksowe rejony, dobra obsada głosowa, zwłaszcza głównej bohaterki z postaciami da się sympatyzować a sama Kathy Rain to taka sama bicza jak w 1 części, która jednak ma wrażliwą i bardziej emocjonalną stronę, zagadki są fajne, jest więcej lokacji niż poprzednio a pixelarty są śliczne, zwłaszcza w animowanych sekwencjach, które są zdecydowanie jednym z największych plusów gry, nawet kilka jump scare'ów, jest tu naprawdę fajnie zrealizowanych i niepokojących, również rozjaśnia trochę bardziej pewne wątki z 1 części, jedna z fajniejszych i ładniejszych point and clicków jako w ostatnim czasie zagrałem, mam nadzieję że powstanie część 3 i że nie trzeba będzie na nią czekać kolejne 10 lat.