PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606824}
8,2 20 tys. ocen
8,2 10 1 20443
Mafia II
powrót do forum gry Mafia II

GTA SA Vs. Mafia II ?

użytkownik usunięty

zapraszam do pisania swoich opinii. :) j.w

użytkownik usunięty

Pod względem fabuły i grafiki Mafia II. Ale pod względem otwartości świata GTA SA (w Mafii II czuć pewien niedosyt).

ocenił(a) grę na 10

Grałam w obie gry, i wolę GTA SA ;D

ocenił(a) grę na 8

to zupełnie inne gry jak można je porównywać to to samo co porównanie jabłka z gruszką!

ocenił(a) grę na 10
FIIlp

Zupełnie inne ? A grałeś w ogóle w którąś?

Co do tematu, Mafia bije na głowę GTA SA i IV razem wzięte.

ocenił(a) grę na 8
Mij

Hahahahahahaha to się uśmiałem.Mafia 2 jest grą bardzo dobrą.ale człowieku grałeś wgl. w GTA IV ? :)

Mafia 2 ma chociażby gorszą grafike a przecież gta bylo robione 2 lata wcześniej od premiery mafii !

Poza tym w mafii to nie ma co robić.Ba co tu dużo mówić jak się mafie przejdzie to tak naprawdę się do niej nie wraca,a GTA IV uzależnia jak narkotyk. MAFIA 2 JEST NAPRAWDE FAJNĄ GRĄ,ALE NIE MA CO UKRYWAĆ:TYLKO GTA 1,2 I 3 SĄ GORSZE OD MAFII 2 ! NAWET VICE CITY BYŁO LEPSZE !!!!!

A teraz ide odkurzyć pudełko MAFII 2,bo od jakiegoś roku jest na mojej półce i jest nie ruszone.

A i jeszcze jedno gta sa też mi się bardziej podobało i było więcej rzeczy do roboty.

MAFIA 2: 9/10
GTA SA: 9/10
GTA IV 10/10

ocenił(a) grę na 10
matimocny1

Świetny argument "więcej rzeczy do roboty". Widzę że w twoim języku taki wyraz jak fabuła nie występuje ;]
Klimat i grafika jest dużo lepsza w Mafii 2, ale kłótnia chyba nie ma sensu.
Można powiedzieć Pokolenie grafiki, albo po obejrzeniu ulubionych aktorów Dziecko Barcelony :P

ocenił(a) grę na 8
Mij

Zgadzam się z Mij najważniejsza jest fabuła a nie grafika.
A tak przy okazji GTA4 jest takie nudne!! nie dałbym rady przejść tej gry. Jest taka monotonna! Nie wiem co ludzie w niej widzą.

ocenił(a) grę na 8
FIIlp

.Fabuła w GTA 4 Jest uznawana za najlepszą w historii gier video a dialogów zazdrościli niejedni producenci filmowi ! A poza tym klimat w tych grach to zupełnie inna bajka,ponieważ w takich grach,co są rozgrywane w przeszłości,głownie liczy się to.Grafika lepsza niż w GTA ?.Grafika w GTA jest może baaaaardzo niewiele,ale lepsza,a przypominam:
GTA 4-2008
MAFIA 2-2010
I co do ostatniego,to chłopie zgadłeś.Jestem kibicem Barcy i właśnie oglądam ich meczyk :)
Ale podsumowując jak kto lubi.Wam się bardziej podoba Mafia 2,a mnie GTA 4 (choć ta druga ma więcej zwolenników i to zasłużenie (przyp.red. :D) Tak więc pozdrawiam,matimocny1 :)

ocenił(a) grę na 8
matimocny1

Pamiętaj że RockStar ma więcej doświadczenia niż ta czeska firma (2K) i na pewno Rockstar miał większy budżet nisz ta czeska firma.
A co ja będę się z tobą kłócił przecież GTA4 jest lepsze ma lepszą grafikę mogę zabrać kolegę na rzutki super gra!!!

ocenił(a) grę na 8
matimocny1

".Fabuła w GTA 4 Jest uznawana za najlepszą w historii gier video a dialogów zazdrościli niejedni producenci filmowi " gdzie ty żeś to wyczytał?

ocenił(a) grę na 8
Ciesla

pewnie na wp.pl :D

ocenił(a) grę na 8
FIIlp

Nawet wp takich bzdur nie pisze... Prędzej na pudelku

ocenił(a) grę na 8
Ciesla

Oglądałem mnóstwo recenzji :)

ocenił(a) grę na 8
matimocny1

Jeżeli dialogów w GTA zazdroszczą producenci filmowi, to tych z Mafii zazdrości sam Bóg :)

użytkownik usunięty
Mij

Fabularnie Mafia 2 jest dużo lepsza. Aczkolwiek występuje ów niemiły zgrzyt, że właśnie, po ukończeniu głównego wątku fabularnego (jakieś 3 - 4 dni, mniej więcej to zajmuje), nie bardzo jest co robic, ponieważ poza głównym, nie występuje żaden inny wątek fabularny. Rąbiesz misje po kolei, i koniec...nie ma za bardzo czasu żeby rozejżeć się po mieście, nacieszyć samochodami, garniturami i pieniędzmi, bo zawsze misja nas goni. Lepszym rozwiązaniem byłaby informacja że jest zadanie (na przykład telefon, czy ustnie w filmiku) i ikonka tego zadania, w miejscu gzie ma się je otrzymać, zamiast stale zaznaczonego na mapie.
Poza tym, jest w legendzie wyszczególniony symbol na misje poboczne a na mapie pojawia sie tylko raz...złomowisko i port są chyba zaznaczone dla śmiechu...zawsze zbywają nas stwierdzeniem że chwilowo nic nie mają...skoro widać że coś miało być ale tworcy to wyj***li, by mieć na dodatek, to uważam brak misji pobocznych, za olbrzymi minus...
Poza tym, nie wiem czemu w wersji PC nie dali znanego z jedynki trybu Free Ride...zwykły Free Ride, a przedłużyli by tym żywotność gry.
matimocny1 przyznał że Mafia 2 jest bardzo dobra, ale graficznie uważa że GTA4 lepsze (ja akurat sądze że M2 miała lepszą a w GTA pewne niedoróbki były maskowane nienajlepszą widocznością), skoro jednak fakt że ma pewne ale, które na dodatek są niepodważalne (to są poprostu fakty, jego one "gryzą", Ciebie może nie, ale są to fakty - mam na myśli kwestię atrakcji poza głównym wątkiem) sprawia że określasz go "Pokoleniem grafiki", mimo iż ocenia M2 na 9/10, to rzeczywiście, kłótnia nie ma sensu.
Pozdrawiam.

matimocny1

Przeszedłem w całości Mafię 2 i zgniotła mnie na kawałki :) I jeszcze to zakończenie....ale i tak uznaję GTA:SA za lepsze - Moim zdaniem nieprawdą jest iż gta 3 było słabym gniotem - przecież to absolutna klasyka.Aha, jeszcze jedno - nie ocenia się gry na podstawie grafiki - GTA:SA jest dużo lepsze od gta 4.Gta 4 jest ogólnie gra taką na 7+/10, a SA zasługuje na pełne 10/10

matimocny1

GTA 3 jest lepsze od Vice City.

ocenił(a) grę na 6
FIIlp

i bardzo mądre stwierdzenie, Mafia 2 była dla mnie filmem linówką która sprawiłą mi wiele przyjemności

ocenił(a) grę na 10

SA to badziewie. Mafia 2 to cud.

Grałem u kolegi w Mafię 2. SA mam u siebie.Wydaje mi się, że każda z tych gier ma swój urok, osobiście klimaty są przyjemniejsze w SA: murzyni, gangsterka, odpicowane bryki niczym z Pimp my Ride, zabawne motywy, bardzo otwarty świat. Mafia 2 jest bardzo dobra, ale trzeba pamiętać że jest też młodsza więc co do grafiki SA nie można się czepiać. Myślę, że Mafia jest dla tych, którzy chcą zagrać w dobrą, poważną grę, a SA jest dla tych którzy chcą się rozerwać na maksa albo po prostu zrobić rozwałkę z nudów ;) CO nie znaczy, że misje w SA są nudne, są bardzo fajne, chociaż niektóre mogą wkurzać (dla wtajemniczonych- np. Zero). Dodatkowy plus SA to multiplayer. Co prawda do ściągnięcia, ale jest. Nie wiem jak jest w Mafii, grałem w nią za mało, żeby się ogarnąć czy jest multi. Mafia jet grą bardziej dojrzałą, z bardziej dojrzałą fabułą i grywalnością. SA niby jest od 18 lat, ale i tak grają w nią o wiele młodsi. Mafia jest od 18 lat również. Jak widzimy, są gry od 18 lat i od 18 lat... ale to kwestia dotkliwa. Podsumowując (moim skromnym zdaniem :) ) GTA SA jest dobrą grą, uprzyjemniającą czas, a Mafia 2 jest również dobrą grą dla graczy szukających wrażeń i porządnego klimatu gangsterskiego :)

pozdrawiam

ocenił(a) grę na 10

Kiedyś GTA to były dla mnie najlepsze gry na świecie, teraz jak jestem już trochę starszy zdecydowanie lepiej wypada MAFIA II (chociaż w San Andreas też lubię popykać od czasu do czasu)

ocenił(a) grę na 7

jednak GTA... Mafia 2 jest wyraznie slabsza od jedynki oraz innych sandboxow z GTA na czele... ma dobry klimat i w miare ciekawa historie ale jest tez kosmicznie liniowa... to moglby nie byc sanbox tylko zwykla strzelanka i efekt bylby ten sam... miasto jest nudne a jezdzenie po nim to meczarnie.. model jazdy taki sobie... samochodow niewiele... interakcja z miastem slaba... duzo nudnej opartej o te same dwa ciosy walki wrecz moim zdaniem wady ma takze historia ktora pedzi do przodu zdecydowanie za szybko oraz slabe wykorzystanie pobocznych postaci... do tego dochodza jeszcze bugi i mala ilosc modeli postaci.. kilka lat temu to by nie razilo ale jednak GTA podnioslo tutaj poziom... natomiast oklaski na stojaco naleza sie czechom za silnik i jego optymalizacje... gra chodzi fantastycznie nawet na slabym sprzecie i wyglada swietnie... podobaly mi sie takze smaczki w stylu questa wiazacego historie z jedynka, kolekcjonowanie playboyow oraz pierwsza misja ktora niewatpliwie byla zajawka odnosnie kolejnego Hidden & Dangerous....

ocenił(a) grę na 7
michostr86

jak na sandboxa mafia2 jest tez troche krotka... skonczenie zajelo mi niecale 10h...

ocenił(a) grę na 8

dla mnie GTA SA, to najlepsza gra w jaką kiedykolwiek grałem i piersza gra z tak otwartym światem, aż się nasuwają wspomnienia kiedy to ja byłem mały a mój brat w to grał i ja zawsze patrzyłem i go prosiłem żeby mi dął zagrać :D

obie gry 10/10, ale wolę Mafie

użytkownik usunięty

Zdaje mi się że mafia powinna być bardziej porównywalna do gta 4 niż do gta sa. Ale jeśli miałbym wybrać która gra była lepsza gta sa czy mafia 2 wybrał bym gta sa między innymi za ciekawe misje wielki i nie martwy świat jak mamy to w przypadku mafii

ocenił(a) grę na 9

Mafia 2 posiada lepszą grafikę od GTA IV (no ale dzieli je 2 lata różnicy). Obie gry mają bardzo dobrą fabułę. Ale liniowość Mafii stawia ją niestety w drugim rzędzie za GTA, w którym mamy ogromny, otwarty świat i mnóstwo misji pobocznych. W Mafii 2 jesteśmy przez całą grę prowadzeni za rączkę i kiedy przejdziemy już całą grę możemy spokojnie odstawić ją na półeczkę , sprzedać lub się z kimś zamienić. Szkoda ,że programiści nie pokusili się o tryb multi. Obie gry bardzo dobre ale GTA zapewni nam o wiele więcej rozrywki. Tak na marginesie uważam , że Mafia 1 była lepsza od 2.

ocenił(a) grę na 9

Mafia 2 to jedna z moich ulubionych gier, ale GTA SA i GTA VC wciągnęły mnie bardziej GTA 4 nie ma już takiego klimatu, ale grafika swietna. Mafia 2 jest bardziej realistyczna co daje fajny klimat. Obie są dobre. ;)

GTA Sa to moja ulubiona gra :)

ocenił(a) grę na 7
prof_mateusz27

No to masz świetny gust (jeśli nie czujesz ironi, to coś się z tobą dzieje)

ocenił(a) grę na 1
farols

nie chce mi sie gadac na temat tych wszystkich gta
ale
Mafia the city of lost heaven > all gta's + mafia 2
i mysle ze kazdy rozumny czlowiek sie z tym zgodzi ktory grał w mafie

ocenił(a) grę na 7
astok0

Racja, ale niektóre GTA miały niezły klimat np. Vice City, Ale san andreas to akurat najgorsza część

astok0

Fanatyzm i zaślepienie niektórych fanów Mafii są naprawdę przerażające.

ocenił(a) grę na 1
Evangarden

czlowieku grales kiedys w tą gre? z tego co widze to nie.
nie wiesz co to jest za gra, to w ogole nie jest gra,to jest arcydzieło

astok0

W Mafię? Jasne. To jedna z moich ulubionych gier. Chodzi mi o to, że chyba żadna inna produkcja nie ma tak wielu takich fanów, jak ty. Fanów, którzy oprócz zdrowego, normalnego i - trzeba przyznać, że zasłużonego - zachwytu nad grą wyrażają pogardę dla wszystkiego, co choć w najmniejszym stopniu przypomina im ukochany tytuł. A już broń Boże, żeby ktoś nie podzielał ich zdania lub uważał którąś grę za zwyczajnie lepszą od niej - wtedy gwarantowany lincz na miejscu. Nigdzie indziej nie widziałem takiej wrogości w stosunku do innych gier (tutaj GTA) - i to nawet takich, które różnią się dosłownie wszystkim.

Równie dobrze mogę powiedzieć, że ten, kto twierdzi, że Mafia przewyższa wszystkie części GTA razem wzięte nigdy w nie grał albo ocenia je tylko przez pryzmat tego, że to sandbox (czyli siłą rzeczy trochę nierealna gra) i nie jest Mafią, ale po co? To strasznie głupie stwierdzenie, zważywszy na to, że pomimo swojego luźnego charakteru i nieliniowości to naprawdę nie jest pusta gra, bo każda część (może poza Vice City) miała co najmniej dobrą fabułę i bohaterów - a GTA IV nawet świetną (jeśli pytać mnie o zdanie), do czego doszedł jeszcze jeden z najlepiej skonstruowanych protagonistów w historii TPSów, który jest ludzki i ma ludzkie wady, a nie jest nieczułą i chłodną maszyną do zabijania.

Mafia jest zapewne najlepszą grą w historii, jeśli pod lupę brać produkcje utrzymane w klimacie Cosa Nostra. Nie jest jednak ani arcydziełem, ani najlepszą grą wszech czasów.

Abstrahując od tego, że to dział o Mafii II i to nie miejsce na takie dyskusje.

ocenił(a) grę na 7

Ja jednak pozostaję przy serii GTA. Patrząc na całokształt, według mnie San Andreas było lepsze od "czwórki". GTA IV ma może trochę ciekawszą fabułę i oczywiście grafikę, ale nawet dla takiego fana serii jak ja, trochę za bardzo monotonne (było zbyt dużo misji "jedź w miejsce X i zabij faceta Y", które nie miały żadnych ciekawych, dodatkowych elementów - cały czas ten sam schemat). W San Andreas było to bardziej różnorodne (plus misje np. w szkołach latania czy jeżdżenia etc.). No i oczywiście wielkość świata i ilość możliwości, tego nikt nie odbierze SA :)

Według mnie Mafia II jest grą dobrą, z ciekawą fabułą, ma różnorodne misje, ale to co było wspomniane wcześniej, poza głównym wątkiem i robieniem misji, nie ma za bardzo czym się zająć. Jeżdżenie po mieście jest nudne, nie ma żadnych pobocznych misji. Wkurzał mnie też ten tryb jeżdżenia. Wiem, że miało być realistycznie, że gra jest w latach 40.-50., ale jednak GTA przykuwało moją uwagę także dlatego, że można było się rozbijać furami, robić zadymę etc. Męczyła mnie też policja, zwłaszcza kiedy goniła mnie wtedy, kiedy uderzyłem inną furę (nie policyjną). Realizm jest dobry, ale bez przesady, to w końcu gra ;)

Taka jest moja opinia:
GTA VC, SA - 10/10
GTA IV - 8/10
Mafia II - 8/10

ocenił(a) grę na 10

oczy mi wypala jak to czytam, jak można porównywać Mafie II do GTA

ocenił(a) grę na 9

MAFIA 2 RZĄDZI. 10
gta sa minimalnie gorsze,bo gta sa jest z 2005 roku,a mafia z 2010.
gta 4 bez klimatu,naciągane 7

ocenił(a) grę na 9

Zdecydowanie San Andreas... Klimat i gigantyzm świata - 10/10

użytkownik usunięty

GTA i Mafia to zupełnie dwie inne gry i porównywanie ich jest po prostu bezsensowne. Mafia 2 to gra skierowana przede wszystkim na fabułę i misję główne. Nie ma w niej za wiele misji pobocznych a świat nie jest tak otwarty jak w serii GTA. Natomiast GTA jest głównie skierowana na zabawę w "piaskownicy", otwarty świat, masa zadań pobocznych, ale gorsza fabuła. W GTA SA jest kiepski klimat gangsterski. O niebo lepiej jest w GTA 4, ale i tak w fabule i klimacie GTA nie pobije Mafii. A Mafia nie pobije GTA w otwartosci świata. To zupełnie inne gry.

ocenił(a) grę na 8

Obie gry są świetne jednak skierowane dla trochę innych ludzi. Mafia II jest dla tych co patrzą przede wszystkim na fabułę i chcą przeżyć ciekawą historię nie interesując się drobiazgami typu rozwożenie pizzy czy walka na ringu natomiast GTA SA jest dla tych co lubią się długo bawić i tych którym frajdę sprawia gdy na ekranie wyświetla się im napis "gra ukończona na 100%". Co kto woli. Mi osobiście bardziej do gustu przypadła Mafia II bo oprócz ciekawej fabuły i pięknej grafiki jest grą niezwykle dopracowaną we wszystkich szczegółach czego nie można powiedzieć o GTA SA które nawet gdy wyszło miało paskudną grafikę i debilnie zachowujących się przeciwników. Widać sami twórcy dostrzegli swoje błędy bo GTA IV ma już o wiele słabiej rozbudowany świat. Ale ktoś może napisać że grafika nie jest najważniejsza. Zgoda nie jest ale w 2005 roku była to jedyna kultowa gra gdzie auta miały kanciaste opony a krzak składał się z kilku ustawionych na krzyż zielonych kwadratów.

ocenił(a) grę na 10
Pencilio

Zdecydowanie Mafia.

ocenił(a) grę na 1
Luevano

powiem tak - mafia the city of lost heaven > all gta's + Mafia 2

ocenił(a) grę na 9

Powiem tak:
Mafia II jest bardzo fajną i ładną grą z ciekawą klimatyczną i fabułą 9/10
Ale wole GTA IV A dlaczego :) Bo ma fajną grafikę i lepszy tryb multiplayer od mafii 2 oraz 21 wiek + nowy york :D 10/10
Gta Sa :D Super gierka!!!!! Super tryb multi!!!! 9/10

ocenił(a) grę na 9

A ciekawe co powiecie jak wyjdzie GTA V ;]