PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606824}
8,2 20 tys. ocen
8,2 10 1 20443
Mafia II
powrót do forum gry Mafia II

Oceną tej gry w rankingu . Przecież tak gra zasługuje na CONAJMNIEJ TOP10, ze
względu na cudowną grafikę, klimat, fabułę, grywalność, pewnego rodzaju sentyment.
Jeżeli chodzi o gry, to ranking na FilmWebie jest bardzo rozczarowujący, ponieważ
naprawdę dobre gry przepadają gdzieś w rankingu, a jakieś gnioty są nawet w TOP 100,
TOP 10. KOSZMAR !!!!

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

Jakie gnioty ? co ty człowieku za farmazony gadasz =/ . Już ci się w główce poprzewracało z tą mafią 2 i Tomb Raiderem ? . Nie Mafia 2 nie zasługuje na top 100 dlatego że jest duuużo lepszych gier od niego co innego , wspaniała , klimatyczna oryginalna MAFIA która zresztą zajmuje 15 miejsce .

Bombeldinio

W " główce " ( bo na pewno nie w głowie ) to się poprzewracało Panu Szanownemu. Mafia II, I i seria Tomb Raider MIĘDZY INNYMI to jedne z najlepszych produkcji i powinny być w TOP 10 CONAJMNIEJ.

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

Cóż jesli chodzi o grafikę to trudno sie nie zgodzić jest rewelacyjna. Klimat też niczego sobie. Fabuła typowo Mafijna, poza zakończeniem mało oryginalna. Niestety to jedna z tych gier: zagraj, pochwal, zapomnij. Jej największa wada to to ze jest za krótka i banalnie prosta. Ale w 100-tce mogłaby być.....

DIDASKALIA

Co prawda sama Mafia II jest zbyt krótka, ale na szczęście twórcy pomyśleli o kilku innych wspaniałych dodatkach co jest dużym plusem. " Zagraj, pochwal, zapomnij " to niestety wada 99 % gier z przełomu 10 - 15 lat, obecne również.

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

Weź już jaśnie panie przestań przeżywać ten Top 100 bo orgazmu dostaniesz wyluzuj napij się herbatki uspokajającej czy co innego =] . I nie zgadzam się ze stwierdzeniem że 99% gier z przełomu 10-15 lat jak to stwierdziłeś " Zagraj , pochwal , zapomnij". Właśnie w tamtym okresie powstawały gry rewolucyjne mega grywalne do których wracają starsze jak i młodsze pokolenie przykładem może być HOMM III którego zresztą sam zjechałeś jak i ludzi że oceniają go po sentymencie . Pewnie latka lecą Mafia 2 też się zestarzeje i za 10 lat a może i krócej sam się zdziwisz jak takie coś mogło mi się podobać przecież to ma ohydną grafikę ... i właśnie oprócz grafiki na którą głównie zwracasz uwagę w grach są inne czynniki które wpływają na to czy gra będzie pamiętana i czy do niej ludzie będą wracać jak np Final Fantasy VII czy MGS . Mafia II jest bardzo dobrą grą ale nie pokazuje niczego nowego to co widzieliśmy już w Mafii 1 jest po prostu liniową bardzo dobrą grą akcji z dobrze opowiedzianą historią niczym więcej tak samo jak zresztą MAX PAYNE 3 czy inne nowe gry. Pomysły twórców po prostu się wyczerpują i tyle

Bombeldinio

Nie zgodzę się, ponieważ ( tak z psychologicznego punktu widzenia ) ludzie zachwycali się 10 - 15 lat temu tym, że w ogóle mogą w jakąś gre pograć, dlatego WSZYSTKIE gry były według nich rewelacyjne. Dzisiaj to nie lata 80' - 90 ' technika znacząco poszła naprzód, i nie wmówisz mi, że dziś ludzie zwracją uwagę TYLKO na fabułę, i grywalność ( owszem zwracją, ale niestety na końcu ), bo grafika jest w dużej mierze zależna od całego iniwersum ( całości, dla niepoinformowanych ).
Ja również oceniam grę, MIĘDZY INNYMI po grafice, ale aspekt " grafiki " zostawiam na sam koniec, w pierwszej kolejności ocenia się inne sprawy. Mafia II jest swoistym przedłużeniem Mafii I, dopiero w Mafii III będziemy mogli liczyć na coś więcej. Abstrahując MAX PAYNE 3 również jest dobrą grą, jedna z lepszych. " Pomysły twórców po prostu się wyczerpują i tyle " - się nie wyczerpują, lecz twój umysł utknął w latach 90 ' ubiegłego wieku.
Ps. " przestań przeżywać ten Top 100 bo orgazmu dostaniesz wyluzuj napij się herbatki uspokajającej czy co innego " - Takie uwagi to sobie kieruj do mamusi.

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

Pieprzenie w bambus gdyby tak było ludzie by wcale nie wracali do gier które mają po 10-20 lat tylko dlatego że mają brzydką grafikę a twój argument " Ludzie zachwycali się 10-15 lat temu tym że w ogóle mogą w jakąś grę pograć. dlatego wszystkie gry były rewelacyjne" jest tak samo błyskotliwy jak wypowiedzi Dody . W tamtym okresie nawet nie chce mi się wymieniać gier jakie wyszły ale to był piękny okres świetności Playstation , Nintendo 64 które u nas w Polsce były bardzo popularne ( przedewszystkim ta pierwsza ) i była masa dostępnych świetnych gier jak i zdarzały się gnioty nie przeczę ale wychodziła znacznie więcej gier conajmniej bardzo dobrych które po tych 10-15 latach oprócz grafiki w niczym się niezestarzały a obecnie gry oferują ładną grafikę ale tak naprawdę w niczym się nieróżnią pod względem grywalności produkcji przez 10-15 lat .

PS. Cóż wole zjeść suszoną śliwkę która jest słodka niż gówno zawinięte w ładny papierek =]
PS2. Moja mama cię pozdrawia i każe ci przekazać żebyś przestał pieprzyć głupoty i się określił co dla ciebie jest najważniejsze w grach bo raz gadasz grafika potem grywalność określ się wkońcu

Bombeldinio

Ludzie wracają do gier z sentymentu, a nie dlatego, że są; były właściwie dobre. A mój argument, że ludzie 10 - 15 lat temu zachwycali się samym graniem, a nie grą jest prawdziwy i realny, i na miłość boską nie oszukujmy się. Niech mama okaże trochę kultury, bo powtarzasz jej słowa na forum publicznym, co świadczy o niej, i o jej dzieciach, czyli o tobie. " [...] i każe ci przekazać żebyś przestał pieprzyć i się określił " - Widzę również, że mama nie nauczyła czytać ze zrozumieniem, otóż napiszę Ci po raz " - etny " :
1. Fabuła, Historia
2. Ogólne uniwersum gry
3. Grywalność
4. Grafika
5. Cena
Ps. I niech mama Ci przypomni o podstawowych zasadach pisowni, bo widzę, że to również odległy Ci temat.

yamaha299_fw

PS2. Sam dorastałem w latach 80', 90' więc mam porównanie z czasami dzisiejszymi, i wiem co mówię.

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

"Ludzie wracają do gier z sentymentu, a nie dlatego, że są; były właściwie dobre" - ta a psy potrafią latać ... To tak samo jakby powiedzieć " Ludzie wracają do " Ojca Chrzestnego" z sentymentu, a nie dlatego że jest czy był dobrym filmem" gdzie tu sens i logika ? . Chyba wraca się do czegoś z sentymentu ( muzyka , filmy , gry czy inne rzeczy ) jeżeli są dobre no chyba że jesteś masochistą i lubisz wracać z sentymentu do rzeczy które były do kitu =]. Ja osobiście nie znam takich osób.

"A mój argument, że ludzie 10 - 15 lat temu zachwycali się samym graniem, a nie grą jest prawdziwy i realny"- Tak to było w czasie kiedy pojawił się pegazus ale później w czasach playstation itd już sytuacja zaczynała się zmieniać.

"Niech mama okaże trochę kultury, bo powtarzasz jej słowa na forum publicznym, co świadczy o niej, i o jej dzieciach, czyli o tobie"- Forum publiczne jest po to żeby wyrażać swoją opinię nawet jeżeli komuś się nie spodoba i to jest wolność słowa pisanego czy mówionego poza tym moja mama jest osobą bardzo kulturalną tak jak i ja i słowo pieprzyć nie jest wulgaryzmem bardziej powiedzmy ostrzejszym zwrotem " gadasz głupoty" =]. No chyba że wolisz nową oprawę graficzną w postaci ( Pie.....sz).

A to że dorastałeś w latach 80 i 90tych nie znaczy że wiesz co mówisz =D

Ps. Mamusia nie musi mi nic przypominać =] ale widocznie twoja powinna ci przypomnieć dawne czasy przynosząc ci twoją ukochaną grę w której się zagrywałeś i zobaczyć na czym polega magia starych tytułów bo widać że zapomniałeś o tym a szkoda.

Dobra kończmy ten wątek bo to nie ma sensu ty masz swoje zdanie ja mam swoje i niech tak zostanie.

Bombeldinio

Proszę nie porównywać filmu do gry , bo to jak porównać wodę do ognia.
Akurat czym film starszy tym lepszy, tak jak wino, a z grą nie jest tak samo. Owszem forum jest do wyrażania własnego zdania, ale nie do klnięcia, jak Szanowny Pan to robi.
Ps. To po co Pan zaczyna dyskusje, jeśli po " natrzaskaniu 5000 klawiszy " nagle Pan oznajmia, że kończy dyskusje. <wtf>

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

Obecnie gry są traktowane na równi z filmami. Jedyną wadą starszej gry jest tak jak Pan to zauważył jego oprawa audiowizualna z czego niestety coraz więcej osób stawia ją wyżej nad innymi atrybutami które decydują o jego wyjątkowości jak fabuła , świat , bohaterowie ale w ogólnym rozrachunku gra może być dziełem sztuki unikatowym i niezwykłym jak np: ( oczywiście to moja opinia) Planescape Tornament czy Chrono Triger.

Jakakolwiek konwersacja jest narażona na pewne nieprzyjemne sytuacje i zdarzyć się może że człowiek puści jedno lub dwa brzydsze słowa =] na tym polega przecież
urok dyskusji na forum i osobiście uważam że wyrażenie " Pieprzenie" nie jest niecenzuralnym wyrażeniem tylko ostrzejszą formą wyrażenia zdania =].

Cóż dyskusję się kończy jeśli zmierza donikąd lepiej ją skończyć wcześniej niż kontynuować i potem żałować . Pozdrawiam

PS. I niech pan nie będzie taki święty bo < WTF> też jest niecenzuralnym wyrażeniem dużo gorszym od pieprzenia ^^. To że Pan zapisał go inicjałami nie znaczy że nikt nie zna jego znaczenia zwłaszcza wśród obecnej młodzieży =]

Bombeldinio

yamaha299_fw PRZYKRO MI ALE ZUPEŁNOŚCIĄ SIĘ Z TOBĄ NIE ZGADZAM ,PONIEWAŻ JA POCHODZĘ Z "MŁODEGO POKOLENIA I ZACZĄŁEM SWOJA PRZYGODE OD GIER TA KICH JAK GTA 4 MAFIA 2 CZY NAJNOWSZE CZĘŚCI CALL OF DUTY I WCALE NIE UWAŻAM ZE SA ONE W JAKIKOLWIEK LEPSZE OD STARSZYCH GIER TAKICH JAK MAFIA 1 , GTA VICE SITY CZY STARE I CALL OF DUTY WRĘCZ PRZECIWNIE UWAŻAM ŻE SA ONE ZNACZNIE GORSZE OD NAJNOWSZYCH PRODUKCJI TE GRY MAJA COŚ CO PRZYCIĄGA KAŻDE POKOLENIA NIESOWITY KLIMAT CZY FABULE WIĘKSZOŚĆ MOJEGO ROCZNIKA UWAŻA TAK SAMO ,

bajodek11

przepraszam chodziło mi o to że starsze gry uważam za znaczenie lepsze od lepszych

bajodek11

nowszych gier

bajodek11

Uważasz je za lepsze, z czystej ciekawości, bo nie miałeś okazji z nimi obcować w dzieciństwie.

Bombeldinio

Z jednym się zgadzam, bolesne jest to, że ludzie na pierwszym miejscu stawiają grafikę, owszem jest ważna, ale powinna to być sprawa trzeciorzędna. A od kiedy " urok dyskusji na forum " objawia się wyzwiskami ? Racja, lepiej skończmy dyskusję bo nie dojdziemy do porozumienia.

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

"Uważasz je za lepsze, z czystej ciekawości, bo nie miałeś okazji z nimi obcować w dzieciństwie." kompletna bzdura nie trzeba obcować z grą w czasie jej świetności żeby po latach stwierdzić że jest lepsza od obecnych produkcji (doskonałym przykładem może być Counter Strike ) . Nawet obecne pokolenie może uważać że starsze gry mają to coś czego brakuje obecnym produkcjom tak jak tendencja ( Casualizacji) gdzie gry są robione żeby jak najmniej myśleć a najwięcej strzelać i mieć największą rozpierduche przez co dla części serii gier gdzie liczą już ponad dekadę im to zaszkodziło

Bombeldinio

Proszę Pana, w " CS " grało dużo ludzi, ponieważ nie mieli odpowiednich komputerów, by udźwignąć inne gry.

yamaha299_fw

Kto rozsądny mając " lepszy " komputer grał by w CS, trochę pomyśleć nie zaszkodzi.

ocenił(a) grę na 7
Bombeldinio

Bo grafika wpływa na wiele innych czynników- Klimat (właśnie gram w Baldur's Gate Enhanced Edition i nie wiem, ale nie czuję się za dobrze, jak mój pół ork wojownik w płytówce, wygląda niemal że identycznie jak elf, czarodziej w szmatach, ciężko poczuć wtedy klimat i się wczuć), sposób opowiedzenia fabuły (jak poprzednio, nie ważne dla mnie jest, że pne się w górę po tych bandytach, zabiłem jakiegoś Nimbusa, Tazoka, czy innych, jak każdy wygląda tak samo, nie czuję intrygi na szczeblach szlachty czy złodziei jak każdy wygląda i mówi tam samo, a do tego beznadziejnie). Prawdą jest,że grafika jest najszybciej starzejącym się punktem gier (i tylko dlatego można przy ocenianiu traktować ją nieco mniej poważnie), ale jest bardzo ważna i przy porównywaniu gier z tego samego roku może być ważnym puntem.

Bombeldinio

"nie zgadzam się ze stwierdzeniem że 99% gier z przełomu 10-15 lat jak to stwierdziłeś " Zagraj , pochwal , zapomnij". Właśnie w tamtym okresie powstawały gry rewolucyjne mega grywalne do których wracają starsze jak i młodsze pokolenie przykładem może być HOMM III którego zresztą sam zjechałeś jak i ludzi że oceniają go po sentymencie" - Tu się z Tobą zgodzę :). Przypomnieć chociażby czasy Pegasusa: Battle Toads, Mortal Kombat(AACH! to były czasy!).

jukaraczun

Powtórzę po raz kolejny kiedyś ludzie cieszyli się z samego grania, a dziś wracają do gier z sentymentu.

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

"Proszę Pana, w " CS " grało dużo ludzi, ponieważ nie mieli odpowiednich komputerów, by udźwignąć inne gry." - Po pierwsze "NIE grało" tylko do tej pory gra i nie zdajesz sobie sprawy jaką społeczność stanowią gracze CSa na steamie ( o non steam nie wspomnę) i w trakcie swojej premiery wcale CS nie miał tak małych wymagań sprzętowych jak na 99r więc twój argument jest całkowicie nieprawdziwy. Zresztą w tamtym okresie ludzie nie musieli grać w CSa wystarczyły im SIMSY =].

"Kto rozsądny mając " lepszy " komputer grał by w CS, trochę pomyśleć nie zaszkodzi".- Widocznie myślenie tobie szkodzi bo coraz bardziej bredzisz albo masz gorączkę. Jeżeli uważasz że nawet posiadając lepszy sprzęt ktoś miałby rezygnować z najlepszej sieciówki ( jednej z lepszych obecnie) tylko ze względu na brak "sweetaśnej" grafiki to się grubo mylisz w tej grze liczą się umiejętności jak i współpraca w grupie do tego licząc że gra ma tysiące modów które poprawiają rozgrywkę i inne jest to gra wiecznie żywa .

"Powtórzę po raz kolejny kiedyś ludzie cieszyli się z samego grania, a dziś wracają do gier z sentymentu." - To żyj sobie dalej w przeświadczeniu że świnie potrafią latać bo mnie jak i podejrzewam z 99% ludzi tutaj nie przekonasz że "białe jest czarne a czarne jest białe" jak coś polecam pogadać z naszym forumowym małpiszonem " Dangeris" bo zaczynasz przedstawiać jego poziom.

Bombeldinio

Proszę Pana, nie zamierzam zniżać się do Pana Szanownego poziomu, i odpowiadać na te wypociny. By okazać Pana poziom, trzeba zejść do piwnicy, wykopać rów, i się w nim położyć.

ocenił(a) grę na 8
yamaha299_fw

"Proszę Pana, nie zamierzam zniżać się do Pana Szanownego poziomu, i odpowiadać na te wypociny. By okazać Pana poziom, trzeba zejść do piwnicy, wykopać rów, i się w nim położyć.

No bardzo się postarałeś teraz z tą wypowiedzią. Niby osoba dorosła a poziom przedszkolaka który nie potrafi nawet dowieść swoich racji sensownymi argumentami . Najłatwiej jest heatować każdego kto potrafi się cieszyć i dobrze bawić grając w starsze produkcje.

Ps: Do twojej piwnicy nawet bym nie zszedł cholera wie co ty tam trzymasz możliwe że zaraziłbym się twoim debilizmem

Bombeldinio

Doprawdy, urzekła mnie Pana Szanownego teoria.
Pozdrawiam.

ocenił(a) grę na 1
yamaha299_fw

w porównaniu do 1 części to jest gniot

astok0

Pod jakim względem jeśli można wiedzieć ?

ocenił(a) grę na 1
yamaha299_fw

szczerze mówiąc pod kazdym, mozna sie jedynie czepic grafiki ale wg mnie gdyby mafia 1 byla zrobiona z taka grafiką jak 2 to przez to bylaby to duzo gorsza gra wiec smialo moge powiedziec ze pod kazdym;)

astok0

Fabularnie II wcale nie jest gorsza od I, bo twórcy zakończyli II w sposób taki, że można ją dalej kontynuować co nastąpi najprawdopodobniej w III, grafika w Mafii II jest lepsza, lecz wiadomo, że gra powstała później, poza tym nie ma wygórowanych wymagań jak I ( mówię o tamtejszych komputerach ). Cenowo podobnie, klimat jest dobry w obu częściach, lecz podsumowując dałbym lepszą ocenę II.

ocenił(a) grę na 1
yamaha299_fw

nie grales w 1 część tylko w inną gre- moze hitman, nie wiem ale cos ci sie na pewno pomyliło. Mafia 1 ma niepowtarzalna fabule, zadna gra takiej nie posiada, a w mafii 2 masz wszystko sztuczne - bohatera tez.

astok0

Otóż grałem Proszę Szanownego Pana w Mafię I i doskonale znam tę grę, jak i również Mafię II. Fabuła w Mafii II nie jest sztuczna, jest po prostu inna niż w I, stąd ta reakcja. Jedynie do czego mogę się przyczepić to to, że bohater jest " bezosobowy " i bardzo podatny na wpływy innych, lecz i tak ode mnie 9,5/10.

ocenił(a) grę na 1
yamaha299_fw

tak jest inna fabula niz w I bo w I nie jest sztuczna

astok0

A na czym polega sztuczność fabularna w Mafii II ?
PS. Radzę się zastosować do podstawowych zasad pIsownii, interpunkcji i polskich znaków, bo widzę, że u Pana cienko z tym =] .

ocenił(a) grę na 1
yamaha299_fw

nie jest cienko tylko nie mam takiej potrzeby do takiego prymitywa jak ty
nie mamy o czym gadac bo ta dyskusja i tak prowadzi do jednego,

astok0

Mówiąc prymityw, ma Pan na myśli siebie ?
I ta dyskusja zmierza do niewygodnych dla Pana pytań ; no pewnie, lepiej sie wycofać.

ocenił(a) grę na 1
yamaha299_fw

nom z trollami nie gadam normalna osoba nie bedzie krytykowac takiej gry jak masz problem ze zrozumieniem fabuły to nie graj w takie gry

astok0

Niestety Pan i Pana "mózg " tego nie pojmujecie, żegnam.

ocenił(a) grę na 1
ocenił(a) grę na 1
yamaha299_fw

zapraszam na forum fanów Mafii, tam tez zostaniesz wzięty za trolla.

astok0

Widzę Pan już doświadczony w tych tematach.