Jeśli ktoś grał w poprzednie części to MGS4 jest obowiązkową pozycją dla niego ;) Świetnie podsumowuje całą serię, w dużej mierze nawiązuje do poprzedników i nierzadko robi to w sposób ciekawy, nietuzinkowy (chociażby bossowie). Fabuła jak zwykle wciągająca i jak dla mnie fakt, że gra posiada dużo długich fimików/cutscenek etc. jest plusem (niektórzy stwierdzą, że chcą grać a nie oglądać ;) ) a po zakończeniu gry czułem się jak po obejrzeniu sporego kawałka świetnego filmu - zwłaszcza po fantastycznym zakończeniu (ile to trwało? godzinę? :D ).
Gameplay też jak najbardziej świetny i mi niczego nie brakowało (może jedynie chciałbym go więcej :D ). Grafika choć bardzo porządna to nie niszczy, ale fakt, że gra wyszła jeszcze za początków życia PS3. Jednak jak dla mnie MGS nie jest grą tylko do grania, ale też właśnie daje możliwość poznania świetnej historii! Jeszcze dodajmy do tego najróżniejsze smaczki czy to fabularne czy też w gameplayu.... ehhh... MGS4 jest po prostu fenomenalny!
Jedynie mam wątpliwości co do grania przez osoby, które nie miały styczności z poprzednimi MGSami. Wydaje mi się, że jakieś 80% radości umknie.