PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=663809}
8,1 2,9 tys. ocen
8,1 10 1 2915
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
powrót do forum gry Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

W dużym skrócie Yoji Shinkawa po odejściu z Konami przerwał milczenie i wyjawił kilka istotnych faktów w procesie developingu. To gra miała wyglądać zupełnie inaczej ale na wiele rzeczy zarząd Konami nie pozwolił. Kojima chciał poruszyć znacząco tematy tabu w Japonii stąd taki a nie inny obraz. Gra obcięta na szybkiego przed wydaniem. Miało być arcydzieło, wyszła niedokończona gra... To tak w dużym skrócie, można by jeszcze wiele wiele więcej napisać ale jakoś nie chce mi się rozpisywać. Podsumowując jestem zakończeniem strasznie rozczarowany. Dla mnie MGS to zawsze była historia z różnymi smaczkami i konkretnym przesłaniem. Tutaj tego nie ma, grałem w "wydmuszkę". Ale może to właśnie o to chodziło. Może właśnie mieliśmy odczuć ten fantomowy ból po przejściu? Nie wiadomo.

ocenił(a) grę na 8
Damianoo_5

Podaj źródło mówiące o tym, co powiedział Shinkawa. Bo jeśli posiadasz to info z Zanzibaru to spójrz na datę umieszczenia tego newsa.

RutaL

Był to Prima Aprillisowy żart. Ale 70% tekstu brzmiało prawdziwie ;) Fragment o Skull Face'e też. Chodz fakt nie powiedział tego Yoji. Faktem jest że gra została okrojona

ocenił(a) grę na 8
Damianoo_5

No została, jeszcze bezczelnie zostawili usunięte fragmenty w trailerach i pokazali misje 51, eeeh...szkoda gadać...

ocenił(a) grę na 8
Damianoo_5

Hideo Kojima robi najbardziej pokrecone gry.Czesto On sam nierozumie niektorych wątków w swoch dziełach.Nawet jeśli MGS V został okrojony ,to myśle jednak że nieznacznie i wiekszość tego co chciał Kojima znalazła sie w grze.
W grze zdecydowanie zabrakło klimatycznych miejscówek i ciekawych lokacji.Górzysty Afganistan na początku jest fajny ale z czasem zaczyna nużyć a krajobrazy w Afryce to juz w ogóle klapa na całego.Koniec końców The Phantom Pain to świetny tytuł,ale czy tak powinno wyglądać zwienczenie tej seri ? chyba jednak nie do końca.

Kesler_2

Stary ta gra została na ostatnią chwilę pocięta żeby można było w ogóle ją wydać. Konami by tego nie przeżyło finansowo przecież. Jest dużo rzeczy o których nigdy się nie dowiemy z oficjalnych źródeł, ale jest masa przesłanek które dają powody by przypuszczać że właśnie tak się stało. A te powtórkowe misje na Hard to już jest policzek. Patrząc na to jak fabularnie obszerne według recenzji jest Death Stranding to chyba nie wierzysz że w TPP jest to co chciał Kojima? To jest produkt niedokończony i tak jak do wszystkich MGSów wracam wielokrotnie tak do TPP trudno choć raz powrócić bo jest fabularnie tak cholernie nudne bo to co zostało przez konami na siłe zaserwowane jest naprawdę tylko częścią tego co Hideo planował pokazać, nie mówiąc już o tym że kończył tego MGS'a na siłę mając już trochę wywalone kiedy i tak wiedział że Konami go wykopie.

ocenił(a) grę na 8
Damianoo_5

Ja co ciekawe grałem i ukończyłem pierwszego MGS i ostatniego czyli TPP a wszystkie cześci pomiędzy,znam z gameplayów.Niedowiemy sie juz chyba na ile The Phantom Pain był Kojimy a na ile Konami,ale faktem jest,że fabularnie TPP niepowala a wręcz rozczarowuje (nuda) ta seria pewnie jeszcze za jakiś czas będzie kontynowana w jakiś sposób,ale na pewno bez Kojimy.

ocenił(a) grę na 8
Kesler_2

Zapomniałem dodac,ze ukończyłem też MGS Ground Zeroes,ale to był przecież tylko krótki epizod.

Kesler_2

Skoro nie ogrywałeś większości części to nie dziwię się że TPP ci się podoba. Od strony technicznej oraz samego gameplayu to jest to bardzo dobra gra aczkolwiek chu...y MGS. Powinni to wydać pod inną nazwą albo w ogóle nie wydawać. No ale przeciez jakby nie wydali to od chu.a siana by stracili więc...Już tłumaczyłem wcześniej nie chce się powtarzać.

Kesler_2

Modlę się o to aby kontynuowana nie została, Konami zrobi jakieś kolejne gówno pokroju Survive... Chyba tego nie chcesz?

ocenił(a) grę na 8
Damianoo_5

Szczerze mówiąc to nie jestem i nigdy nie byłem fanem tej seri.Mam sentyment do pierwszej części, bo wtedy ta gra na tamte czasy to było COŚ ! TTP jest świetny od strony technicznej,ale jak już pisałem,zabrakło dobrych i klimatycznych lokacji w grze a fabuła ciągnie sie i jest mało dynamiczna.Pierwszego MGS i TPP technicznie dzieli przezpaść i fabularnie też,ale akurat w tym drugim przypadku to zdecydowanie na gorzyść MGS.