Last Light chodzi w miarę płynnie 24-65 fpsów na wysokich ustawieniach na 4 letnim komputerze (GTX 295, Ci7 2,66Ghz, 6GB RAM). Klatki spadają poniżej 30 do 24-28 na otwartych przestrzeniach.
Gameplay z deka nudny, ciut smętny i nie jednakowy. Są momenty ciekawe i są takie które irytują. Niemal cały czas łazimy za gościem i słuchamy tego co mówi. Wypas. No może nie cały czas ale z początku tak to wyglądało, że tak jest.
Pamiętam, że w jedynce był całkiem niezły klimat. Tutaj jakoś go nie ma za dużo. Serio. Lokacje są kiepsko zaprojektowane. Można usnąć nad klawą. Łazimy jak opętani, jak leje deszcz mało co widać w masce :// W dodatku czasami szlag człowieka trafia jak mamy chodzić z tym zeszycikiem z kompasem.
Latarkę non stop trza ładować. :// Dużą frajdę miałem z shotgunem z 4 nabojami.
Tak to widzę.
Moim zdaniem gameplay jest abrdzo różnorodny, w każdej misji pojawia się coś nowego, na pwotarzalność narzekać nie można.
"Niemal cały czas łazimy za gościem i słuchamy tego co mówi" Chyba graliśmy w różne gry :) Takie akcje pojawiają się tylko w miastach i raz gdy prowadzi nas Chan. Moim zdaniem rozwijają one świetną dojrzałą i wciagajacą fabułę oraz są elementem budującym klimat który jest gęsty i niesamowity. Jezeli czytało się ksiazki Gluhovskiego i poprzednia cześć gry wam się podobała, to nowe metro miazdży pierwszą część. Zeszycik i kompas wyciągnąłem góra 2 razy. Gra jest liniowa i tunelowa. Nie wiem po co komu kompas skoro i tak wiadomo gdzie iść :) Latarke trzeba ładować, filtry trzeba zmieniać a pęknięte maski wymieniać. To dodaje grze realizmu i jest rozwiązaniem już z metro2033. Moim zdaniem ta gra bez tego nie była by sobą.
Ale co kto lubi ;)
Ja daje czyste 10/10 Bo chociaż mogę popłakać nad tym że HD7850 miał czasem problemy z grą to po ukończeniu gry jestem pod jej niesamowitym wrażeniem.
>Latarke trzeba ładować, filtry trzeba zmieniać a pęknięte maski wymieniać
...i niektóre bronie pąpować ;)
Też gram na 7850 i po wydanym patchu nie mam Absolutnie !żądnych problemów z grą
W metrze na terenach podziemnych fps mam w granicach 40-60 (zazwyczaj blisko 50fps)
Na powierzchni to jest 30-45fps (30 to jak wielkie strzelanie odchodzi)
Gra jest absolutnie płynna w 100% w grze mamy wbudowany benchmark ale on pokazuje wartości niższe niż w samej grze, u mnie wyszło średnio w benchmarku 33.47fps
Ustawienia
1920X1080
Very High
Advanced PhysX Off
SSAA Off
Tesselation Normal
Motion Blur Normal
AF x16
V-sync On
Taka zagadka mi nie pomoże. Nawet na oficjalnej stronie gry nie ma żadnych patchy, słaby support mają...
Coś kręcisz bo gra jest steamworks czyli wymaga konta steam przypisujesz do swojego konta a steam sam automatycznie ściąga patch. Jeżeli masz orginała nie możliwe żebyś nie miał patcha, chyba że masz wyłączone aktualizacje.
Jak masz deszcz na masce to którymś przyciskiem się go wyciera. Polecam instrukcję jako lekturę do poduszki :)
Maskę przeciera się klikając raz przycisk "G". Nie zmienia to faktu, że deszcz + uszkodzenia szyby maski + rozmycia obrazu podczas walki skutecznie wpływają na dyskomfort widzenia co już staje się mało akceptowalne.
Czepiasz się na siłę szukasz dziury w całym. Widocznie słabo grasz bo jak nie dopuścisz że będą cię atakować mutanty maska będzie cała - chyba że fabularne wydarzenia podniszczą nam maskę, ale szybko można znalezć gdzieś przy trupie nowy egzemplarz. Zaraz jeszcze powiesz że lepiej jakby dali jeszcze kilometr bandaża jak w FC3
Feeling strzelania jest niesamowity w tej grze.
Jak ja lubię się znęcać nad przeciwnikami zwłaszcza że "padają" tak naturalnie, pewnie za sprawą zaawansowanej fizyki
e.g. jak jest gaz w pomieszczeniu to strzelasz przeciwnikowi w maskę (temu w kombinezonie sapera) i gościu się dusi
albo kolesiowi w kolanko, on tam utyka i ostatecznie siada pod najbliższą ścianą i możesz go wykończyć poprzez namiętnego headshot'a z pięknym rozpryskiem na ścianie (najlepszy efekt z pneumata Tishar) albo można patrzeć jak się słodko gościu wykrwawia.
Oprócz fabuły i klimatu to aspekty samego strzelania są według mnie tak samo ważne i mają niebagatelny wpływ na ostateczny odbiór gry.
uważasz że lokacje np w porównaniu do 2033 są gorsze bo np powierzchnia bije wszystko ! w Last Light oczywiście :D