PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614511}
8,1 7,4 tys. ocen
8,1 10 1 7428
Metro: Last Light
powrót do forum gry Metro: Last Light

Last Light chodzi w miarę płynnie 24-65 fpsów na wysokich ustawieniach na 4 letnim komputerze (GTX 295, Ci7 2,66Ghz, 6GB RAM). Klatki spadają poniżej 30 do 24-28 na otwartych przestrzeniach.

Gameplay z deka nudny, ciut smętny i nie jednakowy. Są momenty ciekawe i są takie które irytują. Niemal cały czas łazimy za gościem i słuchamy tego co mówi. Wypas. No może nie cały czas ale z początku tak to wyglądało, że tak jest.

Pamiętam, że w jedynce był całkiem niezły klimat. Tutaj jakoś go nie ma za dużo. Serio. Lokacje są kiepsko zaprojektowane. Można usnąć nad klawą. Łazimy jak opętani, jak leje deszcz mało co widać w masce :// W dodatku czasami szlag człowieka trafia jak mamy chodzić z tym zeszycikiem z kompasem.

Latarkę non stop trza ładować. :// Dużą frajdę miałem z shotgunem z 4 nabojami.

Tak to widzę.

STAMiNA

Moim zdaniem gameplay jest abrdzo różnorodny, w każdej misji pojawia się coś nowego, na pwotarzalność narzekać nie można.
"Niemal cały czas łazimy za gościem i słuchamy tego co mówi" Chyba graliśmy w różne gry :) Takie akcje pojawiają się tylko w miastach i raz gdy prowadzi nas Chan. Moim zdaniem rozwijają one świetną dojrzałą i wciagajacą fabułę oraz są elementem budującym klimat który jest gęsty i niesamowity. Jezeli czytało się ksiazki Gluhovskiego i poprzednia cześć gry wam się podobała, to nowe metro miazdży pierwszą część. Zeszycik i kompas wyciągnąłem góra 2 razy. Gra jest liniowa i tunelowa. Nie wiem po co komu kompas skoro i tak wiadomo gdzie iść :) Latarke trzeba ładować, filtry trzeba zmieniać a pęknięte maski wymieniać. To dodaje grze realizmu i jest rozwiązaniem już z metro2033. Moim zdaniem ta gra bez tego nie była by sobą.
Ale co kto lubi ;)
Ja daje czyste 10/10 Bo chociaż mogę popłakać nad tym że HD7850 miał czasem problemy z grą to po ukończeniu gry jestem pod jej niesamowitym wrażeniem.

ocenił(a) grę na 5
N4f4l3m

Według mnie pierwsze Metro było 100 razy lepsze i klimatyczniejsze.

ocenił(a) grę na 5
N4f4l3m

>Latarke trzeba ładować, filtry trzeba zmieniać a pęknięte maski wymieniać

...i niektóre bronie pąpować ;)

STAMiNA

No wiesz, co kto lubi :) Mi sie tam gra podobała ^^

ocenił(a) grę na 9
N4f4l3m

Też gram na 7850 i po wydanym patchu nie mam Absolutnie !żądnych problemów z grą
W metrze na terenach podziemnych fps mam w granicach 40-60 (zazwyczaj blisko 50fps)
Na powierzchni to jest 30-45fps (30 to jak wielkie strzelanie odchodzi)
Gra jest absolutnie płynna w 100% w grze mamy wbudowany benchmark ale on pokazuje wartości niższe niż w samej grze, u mnie wyszło średnio w benchmarku 33.47fps
Ustawienia

1920X1080
Very High
Advanced PhysX Off
SSAA Off
Tesselation Normal
Motion Blur Normal
AF x16
V-sync On

f67

Swoje posty pisałem przed wydaniem patcha. Teraz również nie mam zadnych problemów z płynnością :)

N4f4l3m

Wersja 1.0.0.1 to ta wolniejsza ? Patch z jakim numerkiem ?

f67

Która wersja patcha ?

ocenił(a) grę na 9
New_World_Order

to była pierwszy patch który wyszedł w dniu europejskiej premiery gry

f67

Taka zagadka mi nie pomoże. Nawet na oficjalnej stronie gry nie ma żadnych patchy, słaby support mają...

ocenił(a) grę na 9
New_World_Order

Coś kręcisz bo gra jest steamworks czyli wymaga konta steam przypisujesz do swojego konta a steam sam automatycznie ściąga patch. Jeżeli masz orginała nie możliwe żebyś nie miał patcha, chyba że masz wyłączone aktualizacje.

f67

Juz spatchowałem. z 1001 do do1002. Różnic nie widzę, ale update zrobiony.

STAMiNA

Jak masz deszcz na masce to którymś przyciskiem się go wyciera. Polecam instrukcję jako lekturę do poduszki :)

ocenił(a) grę na 5
Maciex2

Maskę przeciera się klikając raz przycisk "G". Nie zmienia to faktu, że deszcz + uszkodzenia szyby maski + rozmycia obrazu podczas walki skutecznie wpływają na dyskomfort widzenia co już staje się mało akceptowalne.

ocenił(a) grę na 9
STAMiNA

Czepiasz się na siłę szukasz dziury w całym. Widocznie słabo grasz bo jak nie dopuścisz że będą cię atakować mutanty maska będzie cała - chyba że fabularne wydarzenia podniszczą nam maskę, ale szybko można znalezć gdzieś przy trupie nowy egzemplarz. Zaraz jeszcze powiesz że lepiej jakby dali jeszcze kilometr bandaża jak w FC3

ocenił(a) grę na 5
f67

Nic na siłę wszystko młotkiem. Punktuję według mnie słabe strony gry.

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Feeling strzelania jest niesamowity w tej grze.
Jak ja lubię się znęcać nad przeciwnikami zwłaszcza że "padają" tak naturalnie, pewnie za sprawą zaawansowanej fizyki
e.g. jak jest gaz w pomieszczeniu to strzelasz przeciwnikowi w maskę (temu w kombinezonie sapera) i gościu się dusi
albo kolesiowi w kolanko, on tam utyka i ostatecznie siada pod najbliższą ścianą i możesz go wykończyć poprzez namiętnego headshot'a z pięknym rozpryskiem na ścianie (najlepszy efekt z pneumata Tishar) albo można patrzeć jak się słodko gościu wykrwawia.
Oprócz fabuły i klimatu to aspekty samego strzelania są według mnie tak samo ważne i mają niebagatelny wpływ na ostateczny odbiór gry.

ocenił(a) grę na 9
STAMiNA

uważasz że lokacje np w porównaniu do 2033 są gorsze bo np powierzchnia bije wszystko ! w Last Light oczywiście :D

ocenił(a) grę na 10
STAMiNA

Wymieniłeś tutaj plusy gry jako minusy, przecież to że słabo widać i trzeba uważać żeby nie wpaść w zgraje mutantów z popękaną maską jest świetne. Dawno nie grałem w tak realną grę. Absolutne 10/10 gra roku jak nic ;D