PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=666635}
7,9 2,5 tys. ocen
7,9 10 1 2485
Pillars of Eternity
powrót do forum gry Pillars of Eternity

Arcydzieło 10/10

ocenił(a) grę na 10

Dla mnie absolutne arcydzieło stojące na równi z Planescape Torment. Obawiałem się o narrację, ale ilość i jakość tekstu czytanego, wszelkiego rodzaju opisów sytuacji, wyglądu postaci i miejsc, opisy zapachów - wszystko to przeszło moje oczekiwania i w tym względzie przebiło nawet Tormenta. Strona literacka gry to mistrzostwo wśród gier.
Bardzo wiele zadań pobocznych jest związanych pośrednio i bezpośrednio z główną osią fabularną. Główny wątek niby krótki, ale w połączeniu z całą resztą dał potężną i spójną wizję świata oraz historię, nad którą można się dłużej zastanowić. Nie ma w tej grze żadnych wypełniaczy, każde zadanie to fabuła i problem do rozwiązania. Całość zajęła mi dokładnie 130h (dane z save'a - wolny styl grania).

Dla mnie to najlepsza gra cRPG od czasu Planescape Torment. Pierwszy Dragon Age o półkę niżej, podobnie New Vegas, Mass Effecty, Deus Ex. Ostatni Dragon Age nie ma nawet do niej startu. Póki co ogrywam Wiedźmina 3 i jest to jedyna gra, która może przebić Pillarsy - choć całkiem inna i trudna do porównania.

Jeśli w Pillarsach było tyle czytania, to ile będzie w nadchodzącym Tormencie ? :D