PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=652855}
7,6 1,3 tys. ocen
7,6 10 1 1280
Pro Evolution Soccer 2013
powrót do forum gry Pro Evolution Soccer 2013

Skoro i tak wszyscy będą grać w FIFA 13. :)

użytkownik usunięty
Lecho1523

Nie wiem po co w ogole toczysz z tym gosciem dyskusje. ja akurat uwazam ze PES to dno i wole FIFE 100x bardziej, ale w tej calej rozmowie stoje po Twojej stronie bo gosc gada glupoty. Fifa jest popularna, ale wcale nie musi byc dobra, ja w nia gram bo ma wszystko licencjonowane i w gry pilkarskie jestem casualowcem (w strzelankach za to ostro trzaskam). Nie wiem jakie mialbym wymagania gdybym byl prosem w wirtualna pilke.

Jedno jest pewne, to co ogol uwaza za dobre z reguly jest odwrotnie, przyklad? Call of Shitty, cala te seria od 6 (MW2) wzwyz to tragedia. Co prawda MW juz bylo multiplayerowa tragedia ale nadrabial singlem (rewelacyjnym) i tym ze jeszcze jako starsza gierka posiadal serwery dedykowane. World at War tez byl niezly fabularnie i mial nienajgorsze multi ale jakos sie to nie przyjelo bo ludzie poczuli juz nowoczesnosc, czekali zatem na MW2, ktore okazalo sie tragedia i koncem swiata, w dodatku zabrano serwery dedykowane i mozna bylo pograc na wysokim pingu przez match-makera. Ja tej serii nie powazam, cale zycie jestem CS'owcem i jedyne minuty jakie spedzilem w CODach to tylko po to zeby wiedziec o czym rozmawiam. Nie wypowiadam sie o grach, o ktorych nie mam pojecia i w ktore nie sprobowalem zagrac i tu pije do dirta16 bo zaloze sie ze PES'a widzial tylko na YouTubie

dirt16

G. Prawda...
Pan Hitler też był popularny, ale jakość jego poglądów nie była najwyższa.
"Trudne sprawy", również przebijają popularnością filmy Lyncha, czy Coenów.

dirt16

Idąc twoim tokiem rozumowania... Jedna szanowana, dorosła znająca wartości kulturowe osoba udała się na koncert Hetfield'a, a dzieciarnia bezmózga spod telewizorów na koncert Biebiera... To znaczy, że jest o wiele lepszy od legendy metalu ?

Właśnie tacy jak TY ciągniecie do gówna i niszczycie ten kraj...

ocenił(a) grę na 5
Draco_Sting

"Właśnie tacy jak TY ciągniecie do gówna i
niszczycie ten kraj..."

Niszczę ten kraj? W jaki sposób?

dirt16

Ale popularność to nie wszystko... FIFA po prostu jest z EA czyli znanej firmy ( głównie z błędów, bugów... ). Gdybyś zapytał gimbusa na ulicy o Konami usłyszałbyś: "Konami? To ta firma od mrożonek?".

ocenił(a) grę na 9
dirt16

ale z ciebie bufon. To Bieber musi byc najlepszym piosenkarzem.

ocenił(a) grę na 5
Mojzesz_trzeci

PES jest przede wszystkim zbyt prosty i mniej realistyczny niż FIFA. W Fifie zawodnicy poruszają się płynniej niż w PES. Gdy w Fifie zawodnik zmęczy się po długim sprincie to nie odda silnego strzału na bramkę przeciwnika, a w PES-ie jest wręcz przeciwnie, nierealnie. Już FIFA 12 była wyjątkowo trudna, i pewnie ci którym to przeszkadza i chcą łatwej rozgrywki grają w PES-a.
W latach 1998-2006 grałem tylko w FIFA, ale od czasów PES 6 przerzuciłem się na tę właśnie grę. PES 2008 był słaby (ale lepszy od FIFY). PES 2009 nieco lepszy, ale już następne gry firmy KONAMI były według mnie do kitu i od 2010 roku przerzuciłem się znów na FIFA. Gram w tę grę do dziś, a w PES zagram tylko czasami, żeby sprawdzić czy są jakieś postępy, ale od czasów FIFA 10 to PES się chowa, zarówno na konsolach jak i PC.

ocenił(a) grę na 10
dirt16

Jako, że ogrywałem tylko demko fify bardziej skupie sie na Pesie. Dla mnie siła strzału w Pesie jest porównywalna z rzeczywistoscią, siła strzału w demku Fify (jak i w poprzednich częściach) to wielka porazka. Fifa ma więcej lig na licencji, ale to PES ma Champions League i Europa League. Co do grafiki, to w tym elemencie szczególnie jeśli chodzi o twarze prowadził PES. Bardzo poprawiła sie muzyka i wygląd menu (co zawsze był słabą stroną PESa) Do tego gra online jest wreszcie dobrze zrobiona (choć w dwóch wczesniejszych wersjach też nie było z tym problemu) System zwodów i podania przy pomocy lewego analoga bardzo dobrze sie sprawdza szczególnie przy podaniach na dobieg. Become a Legend co roku zjada nudny Be a Pro, a w tym roku popracowano nad SI i gra się wyśmienicie, kariera idzie szybciej, poczatkowe statsy są wyższe, dzięki czemu nie ma nudy.

ocenił(a) grę na 5
Debeef

Ja uważam, że to właśnie strzały w Pesie są porażką. W Fifie gdy piłkarz kopnie piłkę z całej siły to leci ona tak bardzo szybko, że bramkarz tylko może sobie popatrzeć jak wpada do bramki, czyli dokładnie tak, jak w rzeczywistości. Natomiast gdy w Pesie uderzy się piłkę z całej siły to leci ona zbyt wolno, jak gdyby powstrzymywała ją jakaś niewidzialna siła.
Grafika? Trudno mi dostrzec w której grze jest lepsza. Dam remis ponieważ obie gry pod względem graficznym wyglądają podobnie.
Ponadto w Pesie piłkarze poruszają się bardziej drewnianie niż w Fifie. Piłkarz w Fifie może biec w każdą stronę wokół siebie, 360 stopni, a w Pesie niestety tak nie jest. W PES jest taka jedna głupia rzecz, a mianowicie gdy biegniemy do piłki (nie mamy jej jeszcze przy nodze) i wciśniemy przycisk podania, to gdy piłkarz dobiegnie do piłki to ją podaje. W Fifie nie ma takiego czegoś, gdy wciśniemy przycisk w momencie gdy nie mamy piłki, to piłkarz nie poda jej gdy już będzie miał ją przy nodze.
Do tego nie podoba mi się w Pesie ten zaokrąglony pasek strzału nad zawodnikiem, który pojawia się w momencie gdy oddajemy strzał. Wygląda tak jakoś dziwnie i głupio. Uważam, że pasek strzału lepiej wygląda w Fifie, ponieważ tam mamy pokazane jak pasek się wypełnia i wiemy gdzie jest granica. A Pesie nie ma pokazanej tej granicy, podczas oddawania strzału ten pasek się powiększa, ale nie możemy dostrzec miejsca wskazującego najsilniejszy strzał. Trochę pewnie chaotycznie to napisałem, ale nie umiałem inaczej tego wyjaśnić.
No i poziom trudności, tutaj FIFA zwycięża. PES zawsze był zbyt prosty, gdy się pogra kilka tygodni to już można wygrywać z łatwością na najtrudniejszym poziomie. Wtedy można już grać tylko przez internet przeciwko innym graczom, ponieważ ciągłe ogrywanie botów jest nudne i bez sensu. Ale co mają zrobić gracze którzy nie mają internetu? Natomiast w Fifie, grając na średnim poziomie, wciąż ciężko jest mi pokonać Real Madryt grając FC Barceloną. Gram na konsoli i nie mam XBOX Live, nie muszę się jednak martwić ponieważ nie potrafię ogrywać z łatwością botów, dlatego gra ze sztuczną inteligencją jest ciekawa i przyjemna przez bardzo długi okres czasu. Nie to co w Pesie.

ocenił(a) grę na 10
dirt16

Zazwyczaj strzały zgodnie są oceniane jako lepsze w PESie, ale każdy może miec swój punkt widzenia, grafika zazwyczaj jest oceniana na równi, bo podkreśla sie lepsze twarze w PESie, ale lepszą animację ruchu i lepsze trybuny w Fifie. Co do podania, które można włączyć przed dotarciem do piłki to zawsze jest super cancel, którym każda komende można odwołać. Poziom trudności...mogę napisać, że na ostatnim gra dużo traci, bo zaczynają wchodzić tylko konkretne akcje i gra zaczyna sie nudzić, ale dopiero internet oddziela dobrych od reszty, nie może tu być wyjaśnieniem brak netu, jak nie masz możesz grać z żywym przeciwnikiem siedzacym kolo Ciebie...chcesz grać z innymi net jest ich pełny, są turnieje i można się wykazać...w sumie jeszcze nie słyszałem by ktoś kto nie grał wcześniej w PESa narzekał, że jest za łatwo...stary wyga wie jak grać w PESa, ale też spędził już z serią na tyle czasu by sie nauczyc grać.

ocenił(a) grę na 9
dirt16

PES nigdy nie staral sie robic realistycznych animacji. I tak juz bylo od samych poczatkow tych seri. FIFA 98 wygladala realistycznie ale gra w nia byla wrecz przeciwna. Prosta i nierealna. Wystarczylo biec prosto i strzelac gole. ISS 98 wygladal jakby byl zrobiony z kartonu, ale za to gra w niego byla wysmienita. Moze ISS nie byl realny, ale za to rozgrywanie akcji bylo jak granie w szachy. Trzeba bylo przemyslec akcje.

Tak samo jest z FIFA 2013 ir PES 2013. FIFA wyglada realistycznie ale nie jest. PES wyglada bardziej sztucznie. ALe za to rozgrywanie pilki jest jak najbardziej prawdziwe.

Mojzesz_trzeci

tyle, że w FIFIE ciężko jest skilować i ćwiczyć, skoro po miesiącu z łatwością wygrywa się na najwyższym poziomie. W PESIE ćwiczenie gry idzie mozolnie i ciężko, dla mnie właśnie tam ejst lepszy system podań i strzałów, choć szkoda, że nie ma licencji (to ejst największy błąd gry)

ocenił(a) grę na 5
weekendowy_filmowiec

Po miesiącu wygrywa się na najwyższym poziomie??? Żartujesz sobie???

dirt16

żartem jest ten post

ocenił(a) grę na 5
weekendowy_filmowiec

To raczej twój post jest żartem. Ja w Fifę gram już długo, a ciężko jest mi wygrać nawet na średnim poziomie. Według wielu ludzi AI w Fifie jest piekielnie trudny (trudniejszy niż w Pesie) i już łatwiej jest grać z innymi ludźmi niż z botem. Piszą o tym nawet w gazetach o tematyce gier. Napisałeś tylko, że jest łatwo ale tego nie udowodniłeś, dlatego twój argument można (przepraszam za to wyrażenie) o kant d*py rozbić.

dirt16

ja mam właśnie na odwrót - przez 2 miesiące nie zrobiłem niczego ciekawego w trybie Become a Legend (który jest o niebiosa lepszy od Fify) to samo w trybie menedżerskim - zajmowałem drużyną miejsce 17 i 5
Przez kilka miesięcy ćwiczyłem, aż w końcu udało mi się wygrywać mecze w menedżerze, w BaL skończyłem na poziomie średnim (dodam, że był to PES 11)
Potem zainstalowałem FIFE 11 i w tydzień wygrywałem na zawodowcu, w drugi przeszedłem na najwyższy poziom

ocenił(a) grę na 5
weekendowy_filmowiec

To tylko słowa, uwierzyłbym tylko wtedy gdybyś np. nagrał film jak grasz na najwyższym poziomie i wrzucił go na Youtube, żebym mógł obejrzeć.

ocenił(a) grę na 5
weekendowy_filmowiec

Zaraz, zaraz, FIFA 11? PES 11? O czym ty piszesz? Ten temat dotyczy FIFA 13 i PES 13.

dirt16

:))

ocenił(a) grę na 5
weekendowy_filmowiec

Tylko na tyle cię stać? :)

ocenił(a) grę na 5
weekendowy_filmowiec

Musisz wiedzieć, że poziom trudności w FIFA 12 i 13 jest o wiele większy niż w FIFA 11.

dirt16

nie rozumiem jeszcze, dlaczego w PES-IE ludzie narzekają na sędziów. Mnie natomiast irytują oni w FIF-ie. Dostaję żółtą kartkę za zwykły wślizg, zdarza się, że nawet po 40 minutach potrafię dostać kartkę za przywilej korzyści. W PES-ie natomiast sędziowie rzadziej sięgają po kartki i nie gwiżdżą po połowie kartki za faul

ocenił(a) grę na 5
weekendowy_filmowiec

Nie widzę problemów z sędziami w Fifie. Za zwykły wślizg sędzia tylko ostrzega, za ostry wślizg dostaję żółtą kartkę, a gdy zakoszę gracza od tyłu gdy ten wychodzi na czystą pozycję sam na sam z bramkarzem, dostaję czerwoną kartę.

dirt16

no dobra ale czy to nie jest irytujące, gdy sfaulujesz na przykład w 20 minucie meczu, w 30 wyleci na aut i masz żółtą kartkę za wślizg z 20 minuty

Mojzesz_trzeci

Lepsza grafika? W takim tempie dorówna PES'owi za 25 lat...

ocenił(a) grę na 9
Mojzesz_trzeci

Grafika jest najmniej istotna. ISS PRO 98 wygladal jak kupa w porownaniu do FIFA 98...a nigdy nie czulem takiej radochy z FIFY jak czulem podczas grania w ISS 98.

Pomyliles dwie rozne rzeczy ze soba. Grafika nie ma nic do rzeczy z silnikiem gry

użytkownik usunięty
Mojzesz_trzeci

"komentarz wypadl gorzej pod wzgledem graficznym"

hmmm... logika?

dirt16

FIFA TO KICHA, A PES TO GANG!

dirt16

Fifa miażdży Pesa.

ocenił(a) grę na 10
kamil607

Tak jak Twoja argumentacja :facepalm:

Debeef

Hmm a po co mam wypisywać tutaj argumenty co? Napisałem jak uważam i jest do tego wiele argumentów, ale nie muszę ich wypisywać, bo nie chce mi się pisać z gimbusami

ocenił(a) grę na 10
kamil607

Idź powiedź tatusiowi, że byłeś niegrzeczny i powinien Ci dać szlaban na komputer

Debeef

gościu ogarnij się, jakiś chory jesteś czy coś..

ocenił(a) grę na 10
kamil607

Dzieci o tej porze powinny spać

Debeef

Eh ostatni mój post do ciebie. Bo widać że jesteś dzieciakiem z sieczka w głowie, trolujacym jak popadnie, co widać po komentarzach. I właśnie teraz wróć do mojego drugiego tutaj komentarza i już wiesz czemu nie chce podawać argumentów, właśnie przez takich jak Ty pa

ocenił(a) grę na 10
kamil607

Brawo na cztery wpisy w trzech uzywasz epitetów by mnie obrazić, napisałeś cztery posty w temacie o PES tylko w jednym pisząc na temat, a pisanie o tym że nie chcę pisać pozostawiam już bez komentarza :facepalm:

dirt16

Jak ja kocham takie głupie spory między fanami. Wrzućcie na luz i grajcie w to, w co lubicie grać, a nie sprzeczacie się na forum i spamujecie głupimi tekstami i argumentami co jest lepsze.

dirt16

Prawda jest taka, że wszystkie nowe PES'y i Fify wysiadają przy starym dobrym upatchowanym Pes 6.

ocenił(a) grę na 5
DIDASKALIA

Takie info: w Cd-action piszą, że PES 2013 jest najlepszym Pesem w historii, ale jest gorszy od FIFA 13. :)

dirt16

Śmieszne. Przestałem ich kupować w okolicach 2004 roku (zacząłem w 1998). Wtedy mniej więcej objawiał się brak obiektywizmu, a czasami czystych kompetencji w ich recenzjach. Generalnie pismo w tragiczny sposób się skomercjalizowało i przestało trafnie oceniac gry. Przeczytałem te wypociny do, których się odwołujesz. Paradoks polega na tym, że pes 6 uzyskał u nich bodajrze 9/10 plus znak jakości:) więc ich stwierdzenie, że jest to najlepszy pes w historii jest dla mnie po prostu śmieszne i świadczy o niskiej kompetencji recenzenta.

DIDASKALIA

Obiektywna recenzja? Na filmwebie wszystko jest możliwe ;)

dirt16

A co myślałeś? Że z PES'em jest tak jak z Fifą czyli każda kolejna wersja jest coraz gorsza?

ocenił(a) grę na 5
DIDASKALIA

PES 6? Nadal grasz w tego dinozaura? Już PES 2009 jest lepszy od tej gry i wszystkie Fify począwszy od części 11. Twórcy gier poprawiają wiele elementów i już w tych najnowszych seriach widać, że PES 6 siada. Płynność ruchu jest lepsza, strzały wyglądają realniej itp. PES 6 był bardzo dobrą grą ale kiedyś, po 2006 roku jeszcze przez kilka lat był najlepszy, ale teraz technika poszła do przodu i od około 3 lat każda FIFA i PES przebijają tę szóstkę.

dirt16

Obecnie gram w ISS PRO EVOLUTION 2, który jest sto lat za dinozaurami i dalej uważam ją za grę w trybie wieloosobowym lepsza od każdej Fify. Pes 2009 lepszy od "upatchowanej" "szóstki" to śmiesne co piszesz. Fajnie, że technika idzie do przodu, szkoda tylko, że poprawie ulegają głównie elementy wizualne. Mnie na tym nie zależy. Wolę emocje w rozgrywce i jej odpowiednie wyważenie. Zarówno ISSPE 2 jak i Pes 6 są dla mnie lepsze, bo wszystkie Fify są dla mnie za proste. Boleję tylko, że Konami paru lat idzie tym samym tropem co EA.

ocenił(a) grę na 5
DIDASKALIA

Więc uważasz, że porównywać gry należy tylko i wyłącznie na podstawie poziomu trudności a aspekty techniczne i wizualne nie mają absolutnie żadnego znaczenia?

dirt16

No cóż... Grafika jest dla mnie kompletnie nieistotna. Nie wiem co masz na myśli mówiąc o aspektach technicznych. Jeśli chodzi o Motion Capture to może być dobry, bez superrealistycznej grafiki. Na twoje ostatnie pytanie odpowiadam TAK. Jeśli chodzi o pierwsze, to muszę przyznać, że gry można porównywać na wielu płaszczyznach. Ja podaję swoją subiektywną ocenę opartą o własne doświadczenia. Nie każę nikomu się z tym zgadzać. Proponuję Ci nauczyć się grać w ISS PRO EVO 2 i zagrać z kimś na równym poziomie. Zobaczysz wtedy co mam na myśli. Oczywiście jeśli grafika "nie wypali" Ci wzroku:).

ocenił(a) grę na 5
DIDASKALIA

"Nie wiem co masz na myśli mówiąc o aspektach technicznych"
W FIFA 13 możemy biegać w każdym kierunku, 360 stopni dookoła. Natomiast w PES 6 kierunki ruchów są bardzo ograniczone, możemy biegać do przodu, do tyłu, w lewo, w prawo, w lewy górny róg, w prawy dolny róg itd. To się przedstawia mniej więcej w taki sposób:
http://img18.imageshack.us/img18/984/pes6vsfifa13.jpg
To jest bardzo ważny element. Grałem w FIFA 11,12 i 13, teraz zagrałem w PES 6 i właśnie ten ograniczony system ruchów bardzo obrzydzał mi grę. Ponadto system podań i przyjęć również jest lepszy w FIFA 13 a także w 12.

dirt16

Wyjaśnij proszę dlaczego ten element jest taki ważny ( napisz czy chodzi Ci o ruch z piłką czy bez). Ja grając we wszystkie przedstawione przez Ciebie tytuły nie uważam go za czyniący grę lepszą od innej Jeśli chodzi o system podań, owszem Fifa ma bardziej dopracowany. Jednak w zestawieniu z troglodydzką obroną powoduje banalność w tworzeniu akcji i hokejowe wyniki co jest śmieszne i absurdalne. Co do przyjęcia piłki w Pes'ie jest on bardzo prosto skonstruowany- zanim piłka doleci do zawodnika wybierasz kierunek, w który ruszy zawodnik po jej otrzymaniu. Nie wiem czy jest się tu do czego przyczepić...Wydaje mi się, że szukasz dziury w całym.

dirt16

"Począwszy od części 11"? Czyli wszystkie wcześniejsze były gorsze od PES'a 6? Nawet 10? Naprawdę to potwierdziło, że Fifa jest lepsza od PES'a...

dirt16

Ja powiem tak - wolę grać w Fifę, jakoś tak gra mi się przyjemniej ale uważam, że PES jest trudniejszy do ogarnięcia. Nie chodzi mi tu o AI botów bardziej o grę z innymi graczami. Obie uważam za dobre.