PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=630918}
6,9 2,3 tys. ocen
6,9 10 1 2292
Remember Me
powrót do forum gry Remember Me

Piękna, wzruszająca gra i niesamowita niespodzianka (druga, jeśli chodzi o cyberpunk, po
Binary Domain, które też mnie zmiażdżyło a było grą znikąd), spodziewałem się kupy,
gameplaye też nie zachęcały, ale gra od samego początku mnie wciągnęła nieziemsko. W
skrócie, bo nie chce mi się emocjonalnie rozpisywać:
- fantastyczny klimat z naprawdę ciężką i mroczną (nie mylić z kolorystyką gry) wizją przyszłości,
nie pamiętam już dawno gry gdzie przedstawiony świat był taki duszący, zimny i odpychający,
mistrzowsko im to wyszło
- fabuła, poprowadzenie scenariusza, piękne i wzruszające, gdy stopniowo dowiadujemy się
całej prawdy o bohaterce, do tego motyw wokół którego gra się obraca, czyli mieszanie w
ludzkich wspomnieniach - bardzo oryginalna rzecz, świetnie poprowadzona i zmuszająca do
przemyśleń, elementy gdzie możemy manipulować wspomnieniami fajnie wplecione w grę,
moim zdaniem jest ich wystarczająco, więcej by wprowadzało raczej niepotrzebną stagnację
rozgrywki
- oprawa: muzyka jest niesamowita, grafika bardzo dobra, w końcu gra na Unrealu, która nie
wygląda jak plastik
- świetne walki, super pomysł z tworzeniem własnych kombosów, dużo różnych przeciwników,
którzy zmuszają do odpowiedniej taktyki i wyboru dodatkowych umiejętności, co prawda po
przypomnieniu sobie kamuflażu wszystkie walki stają się banalne, ale to już raczej pod koniec
gry
- po prostu świetna grywalność, niby kopia Tomb Raidera (2006 wzwyż) i Batmana, ale tamte
mnie nudziły w dużych dawkach, Remember Me ukończyłem niemal za jednym tchem
- i jeszcze poziom trudności fajnie zbalansowany, nie gra się aż tak bardzo automatycznie,
trzeba pomyśleć jaki kolejny krok zrobić (walki z bossami szczególnie), ale jak jest się
ostrożnym to trudno zginąć

Wady:
- żółte strzałki pokazujące gdzie iść, skoczyć... ;/ "magia" dzisiejszych gier, chyba że może dało
się to wyłączyć w opcjach
- jednak za krótka, choć te 10h można pograć, co nie jest takie złe jak na dzisiejsze czasy
- mało zagadek takich jak te z odgadnięciem szyfru czy napisu

A liniowość? Jak ktoś szuka sandboxa to jest multum innych gier. Liniowa gra z zajebiście
opowiedzianą historią to jest jednak podstawa !!!

ocenił(a) grę na 8

Długa gra najczęściej jest ciągnięta na siłę jak dla mnie 2 najlepsza gra pod względem fabuły oczywiście po Bioshocku, bardzo ciekawa i inna historia niż inne które dane mi było zobaczyć, sam początek z reklamą wprowadzenia systemu przechowywania pamięci zachęcił mnie do tej gry :)

ocenił(a) grę na 8

mnie również bardzo się podobała ;-)

http://gracz.org/w-poszukiwaniu-zaginionych-wspomnien-recenzja-remember-me/

ocenił(a) grę na 6
SanjuroMakabe

ciekawa gra fajny system combsow ale krotka - chociaz nie wiem czy to jej wada jednak koncowa zostawila we mnie mieszane uczucia

Też mnie strasznie wkurzało to podpowiadanie co dalej w grze robić. Pomarańczowe strzałki pokazują gdzie należy iść, włączenie wyostrzonego wzroku pokazuje gdzie jest coś ważnego albo wyświetla podpowiedzi. Najbardziej na mnie zadziałało chyba jak było trzeba ten szyfr do drzwi wcisnąć słuchając zagadek. Przyznam że miałam mały problem bo nie od razu zrozumiałam że z tym stepującym pająkiem to chodzi o liczbę 8, ale oczywiście kochana gra od razu mi podpowiedziała :/