Jak można tak zepsuć rewelacyjną serię. Zamiast solidnej gry przygodowej z zagadkami mamy do czynienia od 4 części z idiotyczną rozwałką skierowaną chyba tylko i wyłącznie do kretynów nieużywających mózgu. Nawet jak musiałem znaleźć w tej grze klucz do innego pomieszczenia to jego położenie pokazała mi biała strzałka (!). Gra poraża swoją liniowością. Masa zombie do rozwalenia. Zmieniają się tylko lokacje. Głupawych gier tego typu jest przecież mnóstwo. Nie wiem na co liczy Capcom bo prawdziwi fani serii są niezadowoleni. Widocznie mają ich w dupie i są skupieni wyłącznie na liczeniu kasy.
Śmieszy mnie argument, że Capcom skupiony jest na kasie. Zawsze tak było! Również przy pierwszych częściach. Gry to produkty tworzone po to by zarobić. Jasne, trzeba włożyć w nie serce i umiejętności, ale zawsze zarówno te stare jak i nowsze były tworzone dla kasy.
Rynek się zmienił od czasu pierwszych RE. Teraz gry kosztują o wiele wiele więcej. Gracze oczekują coraz piękniejszej grafiki, a to przecież kosztuje majątek. Capcom poszedł w stronę bardziej pewną, jeśli chodzi o zysk, czyli w stronę liniowej strzelanki. Jest powód dlaczego mamy tak mało wysokobudżetowych horrorów, nie sprzedają się dobrze. To gracze decydują swoimi portfelami.
Hm. Nie czytasz uważnie.
"są skupieni wyłącznie na liczeniu kasy."
Oprócz zysku jest też coś takiego jak nastawienie na zadowolenie konsumenta.
Jeżeli ktoś traktuje odbiorców tylko i wyłącznie jak dojne krowy to jest to nabijanie w butelkę.
Każdy kretyn potrafi pójść na łatwiznę i stworzyć bubel w ładnym opakowaniu.
Ale RE 6 to nie jest zła gra. Tylko nie trafiła w Twój gust, fana starych odsłon. A Capcom teraz szuka nowych fanów. Bo co z tego, że starzy są jak to napisałeś "prawdziwi", jak jest ich niewielu?
Mi akurat ta odsłona z całej serii najbardziej przypadłą do gustu, cztery wypełnione po brzegi akcją zazębiające się kampanie ze świetnie napisanymi postaciami, fabułą i klimatycznymi lokacjami. Oczywiście mam również sentyment do starych gier z serii ale jeśli by zestawić absurdy starych odsłon i nowych to byłby remis ;]
Zapewne VII część spełni twoje oczekiwania, już w demku twórcy pokazali, że potrafią tworzyć świetne zagadki, mi rozwalenie tego dema zajęło 10 godzin, jeśli nie grałeś to polecam sprawdzić swoje detektywistyczne umiejętności :D