Trochę się spóźniłem z darmowym okresem jaki dał Star Citizen dostęp do wersji Alpha 3.2 Star Citizena od 24 do 27 sierpnia, ale zdążyłem na sam koniec :-) darmowego okresu wypróbowani tej magicznej gry.
- Założenie konta w Roberts Space Industries - SC jest trochę chaotyczne i przekombinowane ale udało się po 20-30 min. - 6/10.
- Sama gra i jej launcher do pobrania i instalacja działały u mnie bez problemu, grę zainstalowałem na zalecanym dysku SSD, trwało to z 40-50 min. wszystko 10/10.
- I teraz najważniejsze czy Start Citizen odpali i czy będzie grywalny......
(Intel® Core™ i7-6700K, 16GB, 256SSD, NVIDIA GeForce GTX 1070, Win10)
........odpalił na Full HD/ ULTRA gra chodzi prawie że płynie z lekkimi czasem przycięciami tak jak by się trochę pociła. 7/10.
- Grę ogarnąłem dość szybko po po 30-40m pierwszego grania już siedziałem w statku latając nad stacją kosmiczną a nie oglądałem wcześnie tutoriali pomocniczych a po 90-120m nawet udało mi się raz zestrzelić statek w małej bitwie w kosmosie. 8/10
Dla wielu początkujących jednak nie będzie to takie proste ponieważ gra ma wiele błędów i nie jest jakoś mocno intuicyjna ale mega tragedii też nie ma:
- upośledzony system sadzania na fotela pilota jest żenujący z błędami, po 1 litrze wódy w realu szybciej bym zasiadł.
- będąc w kosmosie odwiedzając łazienkę w statku wywaliło mnie przy kiblu za ścianę statku w przestrzeń kosmogoniczną musiałem wróci na jetpacku do statku z tym nie było problemu i dobrze to działa.
- strzelanka FPS Star Marine jest wręcz słaba chyba grywalność z 2012 roku.
- kupowanie i zakładnie stroi naszej postaci nie intuicyjne i bardzo uciążliwe.
- znajdowanie sektorów, lokalizacja platform naszego statku bardzo czytelne i łatwe.
- wsiadanie do statków przez drzwi, drabinki czy platformy też bez większego trudu, byłem w 4 statkach.
- sterownie statkami trzeba się nauczyć ale i tak trzeba włożyć w to trochę precyzji ale jest osiągalne.
- wyszukiwanie serwera regionu do gry szybkie i bez problemu.
- czat w grze też dział bardzo dobrze i komunikacja z innymi graczami.
Po 4 godzinach grania:
67.65 USD tyle kosztuje w "promocji" teraz jeden statek startowy Mustang Alpha lub Aurora MR z pakietem misji single-player Squadron 42 którego niema ale jest do kupienia i niewiadoma kiedy będzie.
Chciałem kupić zestaw za 67.65 USD > 248.72 PLN...
Bardzo pozytywnie nastawiony byłem do StarCitizen ale z tego co widzę będę tą grę musiał chyba mocno hejtować i jej nie kupie mimo że działa mi w Full HD/ ULTRA.
Roberts Space Industries - SC stanu z lutego 2018 zebrano ponad
178 milionów dolarów > 655 351 423 PLN i gra dla większości sprzętów nie jest grywalna a do tego pełno błędów i niedociągnięć, a do tego sprzedają coś czego niema tą grę albo tworzą tumany po szkołach albo złodzieje. Do SC nie tworzycie gry dla gimbazy i mikro płatności ale dla ludzi co wiedzą co chcą kupić i poświecili by wiele czasu na tą grę ale z takim nastawieniem jestem na zdecydowane i REKOMENDOWANE NIE.
NIE KUPOWAĆ TEGO
Pazerność i głupota prowadzi do upadku nawet największych i pewnie to się wydarzy, z tym niestety.