Dlaczego tytuł który oceniło tylko 360 osób jest na pierwszym miejscu. W ocenie rankingowej
wagę powinna mieć też liczba ocen. Inne gry mają po 2-5 tys. głosów.
Lol, wykłócasz się o ten badziewny ranking, który na piedestał przedtem wyniósł dodatki do Heroesów III?
Obliczenie miejsca oparte jest na poniższym wzorze:
średnia ważona = (g / (g+m)) *s + (m / (g+m)) * S
gdzie:
s - średnia ocena dla danego filmu
g - liczba oddanych głosów na film
m - minimalna liczba głosów wymagana do uwzględnienia w TOP (min. 1 000)
S - średnia ocen dla wszystkich filmów
Więc liczba głosów ma znaczenie i jest brana pod uwagę.
szanuje twoje zdanie, ALE we wzorze jest błąd oryginał który widnieje pod rankingiem przewiduje że minimalna liczba głosów to ZALEDWIE 25!!!!!!!!!
Tyle że przykładowa "Hirołsi" dostali w CDA 10/10 a The last of us 8+/10. Jeśli ta gra zdobędzie taką samą liczbę głosów co inne tytuły uznam ją za numer 1. Tak równie dobrze jakaś gra której nikt nie zna mogła by być numer 1 wystarczyło by 25 multikont.
W Polsce gra się głownie na komputerach, The last of us prawdopodobnie nigdy nie zdobędzie choćby 5000 głosów co nie znaczy że jest gorsza od hirołsuw.
nie mówię że gra jest gorsza mówie o samym niedopracowanym systemie pozycjonowania. Różne części God of Wara są wysoko w rankingu ale oceniło je 2000 osób, a nie 400.
Co mnie obchodzi jedno CDA które się wyłamało z grubo niekonsekwentną recenzją. Możemy się przerzucać, bo w PSX Extreme dostało dyszkę, na Metacriticu ma 96%, a na Gamerankings (portal zbierający recenzje z internetu i największych światowych magazynów) 95% (Hirołsi 87%).
Może sobie równie dobrze być na pierwszym miejscu. Ma lepszą ważoną. Proste. Hirołsi są w takim samym stopniu najlepszą grą w historii jak Skazani na Shawshank najlepszym filmem. Trafiają najbardziej w proste gusta i prawie każdemu się podobają. Stąd wysokie miejsce na FW.
Ech za CD-A stanę murem ponieważ do dziś uważam że to najlepszy magazyn o grach, ale to nie ma znaczenia. Uważam że nie masz racji, do Hirołsów trudniej trafić, trzeba się wczuć w świat, poczuć klimat który tworzy szczególnie oprawa Audio. Niestety gry z taką grafiką są coraz częściej odpychane na margines. Nadal nie rozumiem ludzi którzy dają Hirołsom albo Baldur's Gate-owi czy DOOM'owi 4 lub 5 i mówią "słaba grafa-h***we". Na szczęści na filwebie są ludzie którzy cenią sobie grywalność którą na pewno i Hirołsi i Last of Us mają.
Też uważam CDA za najlepszy magazyn o grach :D Hirołsi, czy Diablo to przecież klasyka! I kurde, jak gra, która ma niecałe pół tysiaka głosów ma już pierwsze miejsce?! Choć z tą grafiką, to też nie do końca prawda. Weźmy takiego Minecrafta. W ostatnim miesiącu przekroczył liczbę 11 mln. sprzedanych egzemplarzy. Trzeba wierzyć w ludzi
Hahahahahahah, żeby polubić The Last of Us trzeba mieć za to wyjątkowo wyrafinowane gusta:) A oceny tzw. "profesjonalnych recenzentów" są absolutnie NIC nie warte. Kto więcej posmaruje ten ma lepsze noty. W gruncie rzeczy i tak 90% wysokobudżetowych produkcji dostaje 9-10/10, co jest po prostu żenujące.
Akurat Hirołsi jest najlepszą grą, co potwierdzi każdy fan strategii, a nie fan GTA^
To tak jakby narzekać na wyścigi konne będąc fanem golfa.
Powaga. Równie dobrze mogę psioczyć na LoU, bo ja lubię ścigałki i to jakiś NfS powinien być na 1 miejscu, o!
Wątpię abyś rozumiał,ale piszę to dla potomnych
Pierwszy Fallout dostał w CDA 7/10, a jest to jeden z najlepszych, jeżeli nie najlepszy, cRPG w historii. Każdy ma inne zdanie, a najuczciwszym wyznacznikiem oceny jest właśnie średnia. Możemy się nie zgadzać z nią, ale zaproponuj jakąś uczciwszą alternatywę.
Skąd wywnioskowałeś, że to argument? To po prostu radość, że przeceniany tytuł spadł z pierwszego miejsca.
Nie grałem, ale widziałem prawie całą grę na youtube u pewnego zagrajmera i nie zrobilo to na mnie wrazenia....ludzie podniecajasie grą która w sumie nie wnosi zbyt wiele ciekawego
BUHAHAHAHAHAHHAHAHA. Żeby oceniać grę po obejrzeniu gameplaya to trzeba mieć ciężką głowę. Ta gra to zżywanie się z postaciami przede wszystkim.
Hirołsi 3 też nic nie wnoszą, a dodatki do nich w top10 to żenada.
Wnoszą o wiele więcej niż ten wasz przereklamowany the last of us fanboju. I mówisz zżywanie się z postaciami. Tylko, że postacie w tej grze są mało fajne. I nie oceniam gry po zobaczeni gameplaya durniu tylko całej gry bez mojego udziału jako gracza. To prawie to samo,..prawie ale wystarczy do oceny gry mniej wiecej. I niczym mnie gra wielce nie zachwyciła..pare fajnych motywow nie czyni z tej gry super przezycia. Brakuje tu wielu rzeczy i jest zbyt przeceniana.
W Hirołsach 3 nie ma nic nowatorskiego, to normalna turówka jakie wychodziły wcześniej i potem.
TLOUS jest lepiej oceniane przez recenzentów swoją drogą, a oni nie mają klapek na oczach jak fanboje Hirołsów. Ranking gier jest tu tak samo udany jak filmowy, a podium z Hirołsami i dodatkami to niezła kpina. Tych dodatków w top100 nie powinno być. Podstawka jak najbardziej.
Co to są fajne postacie? Tu są postacie ze świetnym zapleczem fabularnym, a grze nic nie brakuje. W swoim gatunku to ideał.
Zobaczenie gry dla ciebie jest równe graniu? Serio jesteś kompletnym debilem.
Błysnąłeś. Wypada pogratulować. Oceniasz grę w którą nie grałeś, a widziałeś gameplaya i to ja się zachowuję debilnie?
Czyli nie grałeś, a oceniasz. Jesteś debilem, bo obejrzeć filmiki, a grać to co innego.
"za dużo skradanki"
Racja! Powinno być tępe strzelanie niepasujące do konwencji!
Boże jaki kretyn. Owszem wiem że grać a oglądać to co innego, ale z tego co widiałem to nie jest to gra wielce rewelacyjna. Zajebisty początek, świetny klimat tam a potem zbyt szybki przeskok o 20 lat. I potem? Tylko skaradanie się, albo strzelanie i zbyt mało czasu na jakieś inne rzeczy. Ta baba co chodziła z Joelem dobrze ze umarla, Joel byl irytujacy a Ellie miała pretensje. I byłoby to w miarę ok gdyby to lepiej ukazano. Absurdy też były nie fajne np. nie możemy kontratakować tego klikacza dopoko nie kupimy se umiejetnosci albo głupota ze tak malo mamy interakcji W TAKIEJ GRZE!
Początek ma wywoływać wyłącznie emocje w najprostszy możliwy sposób. Końcówka robi to w sposób ambitny, dający do myślenia.
Co jest głupiego w umiejętnościach uzyskiwanych z suplementów? Nie za kasę, a z suplementów.
Ty spodziewałeś się, że będzie walił otwartym ogniem zamiast skradania (można tak grać, skradanie jest opcjonalne)?
nie, tylko ze skradania bylo za duzo ..i zapomniales ze za duzo takiego malo ciekawego....skradanie sie tutaj sie oplaca ale malo fajnie je zrobili
''Co jest głupiego w umiejętnościach uzyskiwanych z suplementów? ;;
no tak boprzeciez be suplementow nie da sie podbiegajacego klikacza zabic nozem
''Początek ma wywoływać wyłącznie emocje w najprostszy możliwy sposób. Końcówka robi to w sposób ambitny, dający do myślenia.'' widac ze z ciebie pseudo znawca
poczatek ma swietny klimat zblizajacej sie apokalipsy i nie wiadomego a koncowka jest urwana
JPRDL, ale ty w to nie grałeś. Wcale nie trzeba się skradać w tej grze. Możesz walić z karabinu i tracić wczucie w klimat. Jak się ma skradać normalny chłop jak nie za pomocą odwracania uwagi cegłówkami itp.? Kierujemy normalnym chłopem, a nie Rambo.
Ja nie upgrade'owałem tego przez całe pierwsze przechodzenie gry. Dzięki temu starcia są bardziej emocjonujące i taktyczne. Jak dla mnie w ogóle tego upgrade'u być nie powinno, bo ułatwia niepotrzebnie grę.
Końcówka urwana? BUAHAHHAHAHAHAHHAHAHA. Ta historia jest w pełni skończona dającym do myślenia motywem z kłamstwem Joela. Początek jest typowo Amerykański. Ma przykuć uwagę przeciętnego gracza.
Popieram zdanie Neo-angina. Żeby ocenić grę po przez gampelay Yt? To trzeba być faktycznie 7-letnim dzieckiem, i nie wiem gdzie się wychowałeś, ale przypuszczam, że ojciec Cie musiał nieźle gwałcić w piwnicy skoro takiego posta walłeś.. Ot, włączę sobie jakiś gameplay na YT i ocenie... Litości.
Żeby ocenić grę należy ją przejść. A nie obejrzeć, wiesz gra to nie film, nie wystarczy patrzeć. Trzeba zagrać, poczuć klimat, samemu spróbować złapać za pada i porostu wchłonąć.Tym bardziej, że Tlou to survival horror, a w takich grach ważny jest klimat! własne odczucia płynące z gameplay...
Tym postem udowodniłeś jedno: Debil miesiąca lipiec.
Przejść grę na Youtubie, ludzie trzymajcie mnie...
Jedyni którzy mnie krytykują to fanboje gry. Ale gdybym ocenił grę pozytywnie to nagle byście srali z radości i mnie popierali. Litości. Fanboje sranboje
Skoro gra miażdżąca, to nie dziw się że ma swoich fanów. A fanboje to są Ci, którzy nie mogą pogodzić się z jakimś rankingiem (bo hereosy i inne bzdety spadły). To objaw ciemnogrodu... pluć się i dawać 1 grze która jest wyżej a w nią nie grali.
Ale ja jej nie dałem 1! O co ty mnie próbujesz posądzić. Dałem jej może z 7 gdyż jako że nie grałem nie mogłem dac jej pełnej oceny i byłoby pewnie 8, ale na 9 i 10 to raczej by nie zasluzyla
A grałeś żeby to potwierdzić iż nie zasługuje na 10?
Twoja ocena nie jest wiarygodna, widziałeś tylko marny gameplay...
A ja jakoś fanboyem nie jestem bo gram na pc,x360,ps3 i ps vicie a też dałem grze 10 .Idz lepiej pooglądać jakiś gamplay na youtubie zamiast durne kocypały tu wypisywać normalnym graczom
to samo można mówić o graczach konsolowych mówią że gry na PC są słabe bo nie mają dobrego PC
A chciałbym przypomnieć że gry na PS2, PS3, PSV, XBOX360, XBOXO itp. są robione na pecetach. A wsamą gre chętnie pogram jak wyjdzie na PC lub na Xbox360 albo u znajomych.
Tej gry akurat ani na pc ani na x360 nie zobaczysz.
A porównywanie The Last of Us do Hereos.. cóż od razu kończę rozmowę, gdyż obie gry są świetne - ale porównanie ich w jakimkolwiek stopniu jest pozbawione najmniejszego sensu.
A na przyszłość.. zagraj a dopiero potem komentuj, a swoje żale co do rankingu (przyznaję, że fatalnie skonstruowanego) wylewaj do administratorów FW.
Szkoda że gry nie zobaczę na x360 i pc szkoda...
Heroes i The Last of Us nie porównuje jako gry, chodziło mi bardziej o przykład ilości głosów tu i tu.
Za twoją odpowiedź dziękuje i kończę dyskusje. Zgłoszę zażalenie co do pozycjonowania do FW. (A tytuł tematu dałem żeby więcej osób weszło, ale żeby trochę zmusić ich do przemyśleń).
Myślę, że ludzie mają ważniejsze przemyślenia w życiu niż ranking FW.
Jeśli liczyłeś na obniżenie głosów to 90% posiadaczów PS3 tej grze wystawi maksymalną ocenę - słusznie zresztą. Lepszej gry w tym roku na PS3 nie będzie (chyba, że Beyond: Two Souls wychodzący w październiku). Pozostałe niskie oceny to od osób, którym gra zwyczajnie nie podeszła (mniejszość) oraz Ci, którzy nie mają ps3 lub możliwości w nią zagrać i z czystej złośliwości wystawią "1" (większość).