PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=642590}
9,1 28 tys. ocen
9,1 10 1 28454
The Last of Us
powrót do forum gry The Last of Us

Super!

ocenił(a) grę na 10

Świetna gra! Wciągająca fabuła nie pozwala się oderwać od rozgrywki! Oczywiście polecam grać w grę bez polskiego dubbingu, który to zupełnie zmienia odbiór tych świetnych postaci. Cóż jeszcze mogę powiedzieć?
W wiele gier nie grałam, gdyż zazwyczaj nie potrafiły mnie na dłużej zatrzymać. Ciągła masakra, czy też bieganie po mapie zawsze mnie nudziło. Na szczęście tego tej produkcji nie można zarzucić i tak też mogę śmiało powiedzieć - Last of us jest najlepszą grą w jaką dane mi było grać! Gorąco polecam, każdemu który się zastanawia nad zakupem.

goplana_2

Ja tylko sprostuję, że co do dubbingu to każdy powinien sobie sam sprawdzić, czy woli oryginał, czy polską wersję. Moim zdaniem, jeśli ktoś zupełnie oleję wersję angielską i zagra w The Last of Us po polsku, nie straci zupełnie nic z wspaniałej gry, ponieważ... polski dubbing jest świetny :) Czy odbiór postaci może być inny? Całkiem możliwe. Jednakże sądzę, że polski oddział Sony idealnie dobrał głosy pod postaci. Głoś Joela - twardy, zdecydowany, zgorzkniały, a jednocześnie godny zaufania. Ellie? Niezwykle dojrzała jak na swój wiek, ale taka właśnie była w grze! A ostatnia scena? Super! "Przyrzeknij, że to co się stało w Bostonie, jest prawdą! - Przyrzekam." Niby po polsku, a do tej pory mam ciary po plecach. I jeszcze jeden plus: teksty przeciwników, których za chwilę zaszlachtujemy (albo nie) wreszcie nie są drętwe. Są naturalne i prawdopodobne. Bardzo rzadka sprawa to w grach. Pozdrawiam przedmówczynię i polecam samemu sobie wyrobić pogląd na polski dubbing. Jeżeli o mnie chodzi to dziwi mnie pojazd na ten aspekt gry. Malkontenci! Do domu! :P

goplana_2

WoW, wow, wow !
To nie tylko świetna gra, chyba najlepsza w 2013 a nawet jedna z najlepszych ever.
Moim zdaniem nawet jeśli ktoś w gry nie gra bo uważa że to infantylna rozrywka dla ćwoków to w The Last Of Us, jeśli spróbuje, zagra nie odrywając się od ekranu.
Ta gra, prawdę mówiąc, nie ma w sobie niczego o czym można by powiedzieć że już tego wcześniej gdzieś nie widzieliśmy i czego nie znamy.
Oparta o schemat, kanon tego typu fabuły o zombiakach. Nie ma tu "fajerwerków".
Ale tym razem realizacja i poskładanie do przysłowiowej kupy tej historii stoi na b.wysokim poziomie.
"Przebrnąłem" przez wer. eng. i pl.
Bardzo mi się spodobał głos Anny Cieślak.
W jej wykonaniu Ellie jest jakby bardziej delikatna, subtelna, niewinna, dziewczęca, poruszająca (wzruszająca) a jednocześnie dojrzała i autentyczna ?
Głosy polskich aktorów brzmią bdb. oczywiście że wer. oryginalna nad którą pracowano kilka lat ma pewną przewagę nad lokalizacją którą realizowano przez kilkanaście dni ?
Ale jeśli ktoś ma dylemat czy eng. czy pl i nie zna płynnie angielskiego to niech się nie wstydzi tylko śmiało wybiera rodzimy język.
Lokalizacja jest świetna.
W grze jest blisko 1,5 godz. tzw. cutscenes.
To prawie pełnoprawny film fabularny.
Jego jakości i realizacji nie powstydziłby się niejeden wysoko oceniany film na tym serwisie.
Np. to że soundtrack skomponował sam Gustavo Santaolalla mówi samo za siebie.