Jakim cudem a jestem konsolowcem prawie ,że od urodzenia ,że na 7 letniej konsoli można zrobić tak
wspaniałą oprawe graficzną? Gdyby jakiś pc miał taki sprzęt w środku jak PS3 to by nawet nie
ruszyła.
Tą grę tworzyli najlepsi inżynierowie od sony pokładając w ten tytuł zasoby jakie inne studia mogą pomarzyć :) Wiele znakomitych talentów pracowało nad ta grą przez 4 lata, lecz faktycznie to niewiarygodne że na konsoli co ma 256 MB RAM udało się taka grafikę stworzyć. mimo że wiele razy już przeszedłem grę to za każdym nowym niejednokrotnie zatrzymuje się aby podziwiać widoki lub detale postaci, które według mnie są jedne z najlepszych w grach w ogóle. I nie mam tu na myśli tylko ilość detali czy polygonów ale i pod względem artystycznym. jak się przyjrzysz to np. co chwile Ellie jest inaczej ubrudzona na twarzy i spodniach :) Mały bajer ale cholernie cieszy.
A najbardziej uwielbiam to,że Naughty Dog nigdy nie podkręca filmików w grze aby wyglądały lepiej niż rozgrywka a moment gdy twarz ellie jest pokazana z bliska na samym końcu gry wiesz gdy Joel mówi przysięgam a ona OK .Twarz i oczy oraz włosy wyglądają tak genialnie ,że aż cud uwierzyć jak Naughty Dog wyciąga tą konsole do granic możliwości.
Dokładnie, mi tez bardzo podoba się scena gdzie Ellie rozmawia z Joelem w domku podczas jej ucieczki i w pewnym momencie widać jak się czerwieni ze smutku i niemal że ma łzy w oczach. Genialnie to zrobili, strasznie poruszająca scena i pełna empatii. Szkoda że Joel to taki cham :)
No Joel się zachował bardzo arogancko i egoistycznie na końcu ,ale zakończenie aż prosi się o sequel :D
fakt, końcówka trochę zdziwiła ;) gra świetna, jednak momentami nie wygląda zbyt pięknie, może tekstury słabszej jakości, ale to tylko miejscami, a tak to jest okej:) ładne tekstury np wody ;)
Dzisiaj miałem przyjemność przejść tą grę na PS4. Wygląda przepięknie i jest to jedna z najlepszych gier jakie było dane mi zagrać. Specjalnie dla niej zdecydowałem się na zakup PS4 :-) Można powiedzieć, że ta gra sprzedaje konsole. Jestem ciekaw co jeszcze nas czeka w przyszłości od Naughty Dog.
Przeczytałem ostatnio, że w produkcji jest również The Last of Us 2 i jest planowane na 2016 rok. Serii Uncharted niestety nie znam, ale się nią zainteresuje. PS4 to moja pierwsza konsola - po ponad 20 latach grania na PC ;)
To, że The Last of Us 2 powstanie to jest to wiadome, ale premiera w 2016 roku, jestem w 100% pewna że tak nie będzie. nawet jeśli twórcy w tym roku już coś zaczęli nad grą dłubać, to uważam, że w 2016 roku możemy jedynie spodziewać się jakiejś zapowiedzi gry zwiastunem tak jak w przypadku Uncharted 4, według mnie prawdopodobną premierą gry to rok 2017, chociaż chciałabym, aby gra ewentualnie wyszła w 2016 roku, ale nie ma się co łudzić, tworzenie gier nie jest takie łatwe jak nam się wydaję.
Właściwie to okres wydawniczy gier Naughty Dog to zawsze 2 lata (przynajmniej w przypadku PS3 i PS4, nie wiem jak było z ich starszymi grami), Uncharted 2007, Uncharted 2 2009, Uncharted 3 2011, The Last of Us 2013 no i Uncharted 4 2015, więc coś powinno wyjść w 2017 zgodnie z rachubą... The Last of Us 2 oby :)
Najlepiej, żeby TLoU nie było robione ''na szybko''. Wolałbym nawet poczekać do 2017 roku, by gra wyszła dopracowana i doskonała pod każdym względem, niż w 2016, a niezbyt dobra. Co oczywiście nie znaczy, że być może i w 2016 zobaczymy taką perełkę jak The Last of Us :)
Szczerze to nie uważam tego za pewne, ale sądzę, że nie pozbywa się kury znoszącej złote jaja. Ponad 200 rożnych nagród, recenzje na poziomie 10 i 9, wiele wyróżnień, ale tym razem za grę roku, powoduję, że wydanie 2 jest kwestią czasu, Nawet był kiedyś taki news (w sierpniu?) tego dokładnie nie wiem gdzie jakiś koleś z ND, wspominał, że jeśli nie zrobimy kontynuacji (nie ważne czy z Joelem czy w z innymi postaciami) to będzie to cios dla fanów, coś w tym stylu, nie jest to dokładne, ale zarys tej wypowiedzi był podobny. Potwierdził tylko, że muszą mieć pomysł, na kolejną bardzo dobrą historię, ale stwierdził, że doczekamy się kontynuacji, ba do czegoś oficjalnego w tej sprawie to sobie poczekamy, ale ja nie uważam, aby nie być tego pewnym, bo wiem że dwójeczka kiedyś powstanie :)
I właśnie dlatego wypuścili TLOU na PS4. I pewnie na tym się skończy, wiele exclusive do dziś czeka na kontynuacje.
Owszem czeka, ale innych twórców, ND zrobi Uncharted 4 i co dalej?, według mnie w czasie trwania ery PS4, mogą nawet zrobić 3-4 gry ekskluzywne (podobnie było w przypadku PS3, może nawet zapoczątkują jakąś nową markę czemu nie), w tym jednak na pewno będzie The Last of Us 2 :)
Optymalizacja kodu.
Zobacz jak wyglądał Black na PS2 - tak samo wydawało się to wówczas nierealne, jak obecnie TLoU na PS3.
Sęk w tym, że na rynku co chwilę masz nowe karty graficzne etc. Producenci celowo idą na łatwiznę optymalizując kod gry pod najnowszy sprzęt - ponieważ ten musi się sprzedać. Kółko się zamyka. Tutaj oddelegowane zespoły wewnętrzne - co widać zresztą po exclusivach i to zarówno czy X czy PS - optymalizują kod pod dany sprzęt. W przypadku PC też by tak było, że nowe gry by wyglądały dobrze na 4-5 letnim sprzęcie.. ale wówczas nowego by nikt nie kupował. Proste. BTW nie mylić z silnikami graficznymi bo to inna bajka.