Jakbyś nie zauważył to cały ranking jest zmieniony. Inaczej TLoU dalej byłoby w top 3. I proszę wytłumacz dlaczego dobra ale nie aż tak.?
no bo nie aż tak dobra by byc w top 30 - co w tym trudnego to zrozumienia? cos nie jest az tak dobre by byc byc w top 3 czyli moze byc rowne dobrze w dziesiatce lub trzeciej i wlasnie winna byc maks w drugiej.
Nie, dla mnie to powinien być Half-Life 1. Tego się pewnie człowieku nie spodziewałeś, że HL1 uważam za najlepszą grę w historii, ale jak widzisz tak jest. 1 - podstawka, dodatki, mody. Ta gra jest arcydziełem, perfekcją, ideałem, perełką, rajskim daniem komputerowym.
A dla mnie powinno być The Last of Us. Tego się pewnie nie spodziewałeś. TLoU uważam za najlepszą grę w historii, ale widzisz tak jest, 7 miejsce. Ta gra (dla mnie) jest arcydziełem, perfekcją, ideałem itd, itd.
I co? Zmusisz mnie teraz do zmiany zdania? Bo ja nie zamierzam wyperswadować ci że HL1 to arcydzieło.
Po prostu wszyscy mają różne gusta, każdy uważa swoją ulubioną grę za cudo (podobnie ja), że powinna być nr 1 na FW, ale już nie przesadzajmy z tym.
A dlaczego nie? Ty uznajesz HL1 za najlepszą grę - ok, nie kłócę się. Ja uznam za najlepszą grę TLoU - już coś nie tak.
Przecież wcale nie muszę podzielać twojego zdania, prawda?
A niby czemu gry które ma jedne z najwyższych not w historii i najwięcej nagród nie uznać w top 3?
Ja też uważam za TLoU za arcydzieło i nie jestem w tym odosobniony. A za HL 1 bym wstawił albo 2 albo Final Fantasy 7, które też w wielu uznawane jest za najlepszą grę :) I nie mów do kogoś że mało grał, bo zawsze możesz natrafić na kogoś kto grał na więcej platform i dłużej niż ty. A co jakiś czas ma prawo uznanie otrzymać jakaś nowa gra a nie stale te klasyczne z lat 90.
PS. Ale przy najmniej szacun że nie wstawiłeś jakiegoś COD-a czy GTA V na 1 miejscu, bo przynajmniej świadczy że znasz jakieś porządne gry :)
A ja teraz powiem, że na TOP 1 powinno być Need for Speed: Most Wanted z 2005 i co, zjedziecie mnie? Cóż za debilna dyskusja. No ale czego spodziewać się po ludziach mentalności Slayerowych moherów [Fanów TLoU]...
Koleś jesteś debil, ja przynajmniej uzasadniłem swój wybór, grą która zdobyła mnóstwo nagród i uznanie, ty podajesz jakiegoś gniota z 2005 roku i chyba najgorszego NFS. Zastanów się co piszesz. Ja np. Nie mam nic do osoby wyżej która podała HL 1, bo to akurat jedna z najlepszych strzelanek i gier. Ale nie mogę zrozumieć ludzi co narzekają że ktoś TLoU wstawia tak wysoko, skoro takie dobre oceny zbiera ta gra i zasługuje na wyróżnienie w przeciwieństwie do NFS MW trollu jeden.
Po pierwsze, to SĄ DWA RÓŻNE G.A.T.U.N.K.I. Po drugie, The Last of Us ma tak oczojebną grafikę, że nawet rozmazane Crysis 2 wygląda lepiej. W dodatku fabuła jest nudna i w ch.uj skomplikowana. I po trzecie - The Last of Us może i należy się wyróżnienie, ale NAJGORSZEGO GÓWNA ROKU 2013. Wszystkie inne było by obrazą nawet dla gier z serii "Najgorsze Gry Wszechczasów" BartkaGM.
"grą która zdobyła mnóstwo nagród"
Nie dziwota, skoro społeczeństwo dało się omamić taką gównianą grafiką i tzw. "relacjami" między głównymi bohaterami. Zresztą, wszyscy obrzucają błotem CoD za liniowość, a w The Last of Us liniowość jest beszczelnie ukryta i NIKT TEGO NIE WIDZI. Oto jak zarobić hajsy na bezmózgach.
Czy ty tylko tak trolujesz czy udajesz to co piszesz?
gatunek nie ma nic do rzeczy, jeżeli dla ciebie jest skomplikowana fabuła to twój problem, widocznie poza COD w nic innego nie grasz. Dla mnie fabuła jest klarowna i całkowicie kompletna. A co do liniowości to musisz być albo ślepy albo nie grać w TLoU w ogóle skoro nie umiesz odróżnić od COD. W CD musisz cały czas tylko speedem iść do przodu nie możesz wyjść poza chodnik bo już albo niewidzialna ściana, albo komunikat że trzeba wrócić do pola bitwy. A w TLoU mogę SAM decydować czy idę do przodu, poszperać w zakamarkach, cofnąć się tylko w niektórych momentach masz takie akcje że musisz np na koniu uciekać. Przez takich jak ty mamy tak zrąbany rynek gier że sprzedają się w milionach COD- które nic nie wnoszą do rozgrywki a ambitne gry się nie sprzedają. Idź gdzie indziej pisać swoje głupoty,. Zapamiętaj sobie że czy tobie się podoba czy nie TLoU jest świetna grą i 95% na metacritic jest tego dowodem A że dla gimbusów za skomplikowana gra to tylko płakać się chce.
A to profil to pan przeglądał, że waćpań wie, w co ja gram?
"W CD musisz cały czas tylko speedem iść do przodu"
Co to CD? Masz tu na myśli jakiś rodzaj płyty?
"nie możesz wyjść poza chodnik bo już albo niewidzialna ściana, albo komunikat że trzeba wrócić do pola bitwy."
Takie cuś to było w Battlefield 3 [komunikat].
"jeżeli dla ciebie jest skomplikowana fabuła to twój problem (...) Dla mnie jest klarowna i całkowicie kompletna."
No to wyjaśnij w takim razie, o co chodzi w tej grze, to może zrozumiem.
"Przez takich jak ty mamy tak zrąbany rynek gier że sprzedają się w milionach COD"
Pięć minut zastanawiałem się nad tym, o co chodzi w tym zdaniu i nadal nie rozumiem.
"Zapamiętaj sobie że czy tobie się podoba czy nie TLoU jest świetna grą i 95% na metacritic jest tego dowodem"
To co napisałeś to zwyczajna lewicowa propaganda. Idealny przepis na to, jak zrobić w konia mnóstwo ludzi. Taka ch.ujowa grafika faktycznie jest genialna? Taka fabuła bez końca również? I jeszcze najgorsze jest to, że jest NIESAMOWICIE NUDNA. Tyle w temacie.
Co do nowych CoD'ów - parę ciekawych rozwiązań tam jest, ale mnie się już przejadły. Tak samo BF - czwórka to bezczelna kopia trójki. Wolę już bardziej shootery spod znaku Crysis oraz Ghost Recon.
A, i jeszcze jedno.
"Przez takich jak ty mamy tak zrąbany rynek gier"
Ustalmy jedno. Od zawsze bardziej zwracałem uwagę na swój gust muzyczny. Zawsze chętniej słuchałem albumów AC/DC niż grałem czy oglądałem coś, co mnie wciągało. A że nie znoszę "The Last of Us" to od razu jestem trollem? Litości! Ktoś może oglądać dramaty psychologiczne i być debilem, a ktoś może uwielbiać Pacific Rimy czy Transformery czy nawet gówno pokroju American Pie i mieć ciekawą osobowość. Słyszałeś kolego takie słowo jak paradoks? To że ktoś gra w Worms albo ogląda Sailor Moon to od razu dzieciak albo troll (możesz wierzyć lub nie, ale są ludzie po 18, którzy robią przeróbki z tejże gry i są N.O.R.M.A.L.N.Y.M.I. LUDŹMI)? A jak ktoś ogląda dramaty to od razu wykształcony? Pozory mylą, przyjacielu. ;)
Akurat Call of Duty skończyło się na MW2, potem jest tylko gorzej. Najlepszym FPS, w które ostatnio grałem, jest Crysis 3 - piękne widoki (zwłaszcza w ostatniej misji), dobry dubbing i grafika poprawiona względem dwójki (gdzie tam było wszystko strasznie rozmazane). Pisałem już kiedyś, że nie ma NAJLEPSZEJ GRY EVER. Aczkolwiek w konkretnym gatunku już tak. Dla jednego taką grą będzie Crysis 3, dla innego The Last of Us, a dla innego nawet i najnowszy CoD. Nie ma co się sprzeczać o gust, bo przecież nikt na siłę gustu zmieniał nie będzie. Po guście też osoby nie powinno się oceniać, bo nie gust się liczy (ocenil the last of us na 1/10 to odrazu trol), a osobowość. :) Peace. ^^
CD, miałem na myśli COD-a, i jest to gra cholernie liniowa, cały czas musisz grać tempem jakim ci twórcy zagrają, są cholernie wąskie korytarze i nie da się grać swoim tempem, tylko gra tobie je narzuca. Nie mów mi że tak nie jest bo sam grałem we wszystkie części oprócz tej najnowszej (choć tam to jest dopiero przegięcie z tego co mi kumpel mówił) i znajomi tez to potwierdzają. Akurat obecnie nie ma bardziej liniowej strzelanki niż COD.
Co do gustu to my teraz rozmawiamy o grach a nie muzyce, a ja nie mam nic osobiście do ciebie i rozumiem że MASZ PRAWO lubić co innego, ale jak piszesz że NFS MW z 2005 roku jest lepszy od TLoU to piszesz po prostu bzdury bo tak nie jest! Na metacritic gracze tez oceniają gry, a nie tylko prasa, i akurat jak gra ma aż tak dobre oceny, chwalą ją na forach to jak się to wszystko złączy to wychodzi na to że faktycznie TLoU jest rewelacyjna grą. Nie wiem jak inaczej mogę to udowodnić, ale chyba każdy tak sprawdza potencjalnie jakość gry przed zakupem, czyli średnie ocen, recenzje i opinie na forach. Ja akurat w wielu stronach czytałem o TLoU i wszystko co tu pisze jest na bazie zebranych przeze mnie informacji i doświadczeń z gry. Więc dalej nie rozumiem czemu się spierasz w tej kwestii. Jeżeli tobie się nie podoba, nie zrozumiałeś fabuły to nie pisz że gra jest bee. Po prostu tobie jako jednostce się nie podoba i tyle. Większość ludzi ma pozytywne odczucia do tej gry. Ja do nich tez należę.
Aha i jeszcze jednej rzeczy nie mogę przecierpieć, jak możesz napisać że TLoU ma chuj**ą grafikę?? Przecież to oficjalnie najładniejsza gra na poprzednie konsole, nawet na xbox nie ma ładniejszej gry!! Niektórzy twórcy gier nawet to przyznają, (bodajże ten od buletstorma w jakimś wywiadzie to mówił że pomimo że xbox jest mocniejsza konsolą za sprawą większej ilości RAM to TLoU jest najładniejszą) I nie chodzi tu tylko o detale ale też o warstwę artystyczną. Nawet polscy graficy świetnie się przyłożyli do tej gry (rewelacyjne concepty od Marka Okonia). Akurat sam jestem grafikiem i potrafię to docenić. Zauważ jaką mimikę mają postacie, brud na cerze czy ubraniach, idealne kształty np uszów (w sensie dużo polygonów). Otoczenie tez jest bogate. Jeśli miałbyś jedynie co się przyczepić to antyaliasing kuleje, ale po prostu nie da się w takich detalach zrobić gry na ps3 aby np 4x AA upchać. Więc twoje stwierdzenie co do grafiki jest po prostu niedorzeczne. W Red Dead Redemption jest lipny obraz, bo nie dość że nie ma nawet HD ready to AA kuleje i tam jest wszystko rozmazane, ale w TLoU pod tym względem jest ok. (oczywiście mam na myśli wersje PS3)
I jeszcze jedno, ja nic nie mam do ludzi co oglądają Sailor Moon lub inne anime, ale dziwi mnie jak np. ty stawiasz wyżej COD niż np. TLoU, grę która jest nowym IP, ze świetna narracja i dojrzałą fabułą nad zwykłą strzelanką która co roku jest ta sama, czyli wtórną. Nie mówię że nie należy grać w takie gry, ale chyba niezbyt innowacyjne w porównaniu z innymi prawda?
Co do oceny 1/10 dla takich gier powinie być BAN jak dla mnie :) Ja jakbym zrobił stronę z ocenami to do każdego tytułu dałbym przedział ocen choćby na bazie średnich, aby dla dobrych gier nie wystawiać 1/10 :) Po prostu nie rozumiem jak np ktoś mógłby dać choćby Half Life 2 ocenę 1 :) Przecież każdy wie że to dobra gra, wręcz legendarna i nawet jak coś się komuś nie spodoba to nie na tyle aby dać aż 1! Czemu nie np 5/10 ?
Ja nie mam zamiaru się więcej z tobą kłócić, ani cię denerwować, ale wiesz pisanie że TLoU ma chujową grafikę czy że MW jest lepszy to na serio przegięcie :) To ja nie wiem jaką ocenę grafiki miały by dla ciebie inne gry :)
Po kolei:
"jak piszesz że NFS MW z 2005 roku jest lepszy od TLoU to piszesz po prostu bzdury bo tak nie jest!"
Nie napisałem tak, więc nie mam pojęcia, co za wnioski wysnuwasz. ;)
"ty stawiasz wyżej COD niż np. TLoU"
Nie wiem, czy nie doczytałeś, czy może źle zauważyłeś, ale nic takiego nie napisałem.
"To ja nie wiem jaką ocenę grafiki miały by dla ciebie inne gry :)"
Grafika w takim GR:FS IMHO wygląda bardzo ładnie, a textury są bardzo ostre i to mi się w niej podoba. Bardzo ładną grafę ma też Crysis 3 (co prawda nie wiele się zmieniło względem dwójki, ale tekstury ładniej wyglądają) i Far Cry 3. W reszcie gier z 2013 grafika tyłka nie urwała. To tyle, jeśli o to pytasz. ;)
"Co do oceny 1/10 dla takich gier powinie być BAN jak dla mnie :)"
To się zwie skrajny fanboizm, kolego. Może i tylko trolle wystawiają takie oceny, ale każdy ma prawo do własnej oceny.
"Po prostu nie rozumiem jak np ktoś mógłby dać choćby Half Life 2 ocenę 1"
Wiesz, w takie old-schoolowe gierki nie grałem. :)
Napisałeś, że NFS MW powinien być na pierwszym miejscu. Co do COD'a to nie napisałeś, że jest lepszy, ale porównujesz je do TLoU i wnioskując, że to są gry bardzo podobne, co jest omylnym myśleniem. Jak chcesz lepszą grafikę to zagraj na telewizorze z HD, na kablu HDMI bo ja nie wiem jak dla ciebie lepszą grafikę od THoU ma rozmazany Crysis.
"Napisałeś, że NFS MW powinien być na pierwszym miejscu."
I właśnie dlatego nie gadam z fanami TLoU. Żeby tak prostego sarkazmu nie zrozumieć, to trzeba mieć naprawdę pozbawione humoru życie.
Reszty posta nawet nie skomentuję.
zabawne to nie samo co śmieszne, widać że fanboj TloU - wy to przewaznie tacy jestescie.
Ziomalleto to nie lepszy, nazywac te gre gównem to kpina i kretynizm. Dla mnie TloU to gra dobra ale znam wiele lepszych .
Też się wypowiem, a co tam.
Owszem, Crysisy wyglądają bardzo ładnie. Na PC. :) A wydajność PS3 nie może się równać z obecnymi pecetami (czy nawet tych sprzed wielu lat). Po samym The Last of Us widać wszędzie ograniczenia jakie wymusiła konsola na twórcach, dajmy na to chociażby żywopłoty i liście sprasowane w płaszczyznę tu i ówdzie.
Mnie się tam grafika w TLoU podobała. W każdym razie z pewnością nie była ''oczojeb*a, jak to ująłeś, bo to mocno powiedziane :/
Fajne i płynne animacje, przerywniki filmowe (mimika), no i w samej grze kilka przyjemnych dla oka widoczków.
W Crysisa 3 grało mi się super, ogromne lokacje, swoboda, różne bajery do broni, ale kompletnie nie przypadł mi do gustu np. polski dubbing. Zresztą to przypadłość wielu naszych rodzimych dubbingów w grach, także nie ma co psioczyć, ale na szczęście ten w TLoU sprawdził się dobrze (o dziwo), ale angielszczyzna wciąż lepsza. I te walki z bossami to już jednak melodia przeszłości... -uciekaj przed atakiem-czekaj aż boss odsłoni czuły punkt (co ciekawe, każdy taki ma)-grzej w niego ile i czym wlezie-i znów uciekamy. W wielu grach jest powielany taki schemat walki z bossami, przez co jestem już nimi troszkę znudzony. :)
O fabule się nie wypowiem szeroko, bo nie śledziłem jej ze zbytnią uwagą - owszem, była dobra, ale w grze FPS liczy się dla mnie przede wszystkim celownik broni. :) Ot, typ gry który traktuję jako wieczorny relaks, nie prowadząc przy tym rozmyślań nad fabułą.
Się rozpisałem... No, ale kilka słów o The Last of Us, bo od tego jest to forum. Fabuła jest może co najwyżej trochę skomplikowana, ale da się za nią nadążyć, jednak wolę już taką, a nie prostą i oklepaną. Nie jest też bez końca. :) I strasznie mnie wciągnęła.
Gra ma kilka niedoróbek, ale to głównie sprawy techniczne, przed którymi nie uchowa się żadna gra (np. przenikanie postaci i takie tam).
Wspomnę o muzyce, która tylko dodaje smaczku grze, świetnie napisanych dialogach, przejrzyście nakreślonych bohaterach (co dodaje grze i fabule dojrzałości), których nie sposób nie polubić i nie utożsamiać się z nimi; z tym się jeszcze w żadnej grze nie spotkałem.
Przykładowo Ellie nie jest pyskatą (mimo, że trochę klnie) szczeniarą, którą najchętniej by się przystawiło broń do głowy, co w niektórych grach mi się zdarzało robić z towarzyszami. :)
Od momentu ukończenia TLoU zacząłem oceniać gry pod dodatkowym względem: czy wzbudziły we mnie jakieś emocje. Relacje Joel - Ellie w The Last of Us to moim zdaniem główny atut tej gry. I dlatego jest super. ^^
PS Dla mnie COD się skończył już na MW 1 :)
"I te walki z bossami to już jednak melodia przeszłości... -uciekaj przed atakiem-czekaj aż boss odsłoni czuły punkt (co ciekawe, każdy taki ma)-grzej w niego ile i czym wlezie-i znów uciekamy. W wielu grach jest powielany taki schemat walki z bossami, przez co jestem już nimi troszkę znudzony. :)"
Jak pisałem, nie gram raczej w old-schoolowe gry, więc na tym się za bardzo0 nie znam. ;) Ale przynajmniej było ciekawiej niż dwójce, gdzie było tylko czterech Stalkerów. :P
"PS Dla mnie COD się skończył już na MW 1 :)"
Ja wyłączam wszystkie gry od Teyrach, bo WaW nie był na mój sprzęt, a Black Ops jest również pogmatwana fabuła. Chociaż w TLoU była nieco jaśniejsza.
"W każdym razie z pewnością nie była ''oczojeb*a"
Z oczoje.bną grafiką mam na myśli te rozjaśnienia - jak ustawi się na max jasność (co robię przy wielu grach), to światło nieźle wali po oczach. Pamiętam, że w jakieś innej grze tak było. Tylko już bardzo nie pamiętam jej tytułu.
"Nie jest też bez końca. :)"
Lubię takie gry, które mają ZAKOŃCZENIE. Nie ważne, czy to Crysis, czy Ghost Recon, albo nawet NFS, ale żeby miało zakończenie. Jeśli nie ma, to znaczy, że na 100% powstanie sequel. Nie wiem, czy w tym przypadku kontynuacja będzie, ale raczej powinna być. ;)
"(mimo, że trochę klnie)"
Trochę? Psychol z Crysis 3 w dubbingu się przed nią chowa.
Ustawiasz jasność w grach na maxa? Panie, po co takie rzeczy? :O Chyba żadna gra nie będzie wyglądać wtedy dobrze... I wcale się nie dziwię, że gra była wtedy dla ciebie ''oczojeb*a''. Jasność wystarczy ustawić na +/- 50% i jest ok.
Z tymi przekleństwami to ok, Ellie sporo klnie, ale na szczęście tylko wtedy kiedy sytuacja tego wymaga i jej bluzgi nie rażą tak bardzo sztucznością w np. polskim dubbingu. :)
No cóż, The Last of Us miało zakończenie. :P Zamyka ono główną historię i pozostawia pewną niejasność i m.in. dlatego bardzo mi się spodobało. Nie było takie jak w innych grach, gdzie da się je łatwo przewidzieć. Było takie, że zostaje w głowie jeszcze długi czas po skończeniu gry i zapewnia niezłego kaca moralnego. :) O to chyba twórcom chodziło i udało im się to w stu procentach.
Co do kontynuacji - http://www.cdaction.pl/news-40556/w-razie-gdybyscie-mieli-watpliwosci-prace-nad- the-last-of-us-2-juz-trwaja.html
Rzecz jasna to nic pewnego, ale myślę, że będzie z pewnością. Gra na siebie ładnie zarobiła, (7 czy 8 mln sprzedanych kopii, choć nie jestem pewny) więc dziwne by było, gdyby twórcy porzucili ten projekt, chociażby ze względów czysto finansowych.
Nie wiem jak można być tak zawistnym człowiekiem, żeby nie pozwolić innemu mieć własnego gustu, żałosne...
Prawdziwa. Kłóciłem się tu z nim z rok temu jak twierdził, że gra jest słaba po obejrzeniu gameplayu na YT. Więc to troll albo idiota. Jedno nie wyklucza drugiego.
Prawdziwa. Kłóciłem się tu z nim z rok temu jak twierdził, że gra jest słaba po obejrzeniu gameplayu na YT. Więc to troll albo idiota. Jedno nie wyklucza drugiego.
*Miałeś :)
Jakoś jak raz to napisałem to go wkurzyłem. Ja tam dobrze wiem którego trolla jak zdenerwować (tak, założyciel tematu to troll), nie musisz mi podpowiadać.