PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=614346}
6,2 38  ocen
6,2 10 1 38

UFO: Extraterrestrials
powrót do forum gry UFO: Extraterrestrials

Jak dla mnie to najbardziej udana proba nawiazania do pierwszego "UFO: Enemy Unknown". Sa niemal wszystkie elementy zaczerpniete z pierwowzoru. Mamy rzut izometryczny (a nie zabawe w operatora kamery), mamy punkty ruchu. Rozwoj baz rowniez wyglada podobnie.
Jedyne do czego moglbym sie przyczepic to fakt, ze statki obcych zawsze spadaja w nienaruszonym stanie. Nie mozna ich tez rozwalic zadna bronia od wewnatrz.
Najbardziej mi brak mozliwosci ataku psi. Pamietam, ze kiedys na A1200 przeszedlem pierwsza czesc kilka razy. Za ostatnim razem w finalowej misji poslalem tylko maly czolg, zaatakowalem ufokow psioniczniczne (bez wychodzenia z wahadlowca) i zrobilem tak, ze sami wykonczyli sie nawzajem ;) W tej odslonie gry niestety nie ma takiej mozliwosci...

CyboRKg

Kupiłem właśnie za pińć złotych w Media, słyszałem sporo negatywnych opinii o tej grze, jedną bardzo pozytywną (wysokie AI!). Zaraz zobaczę z czym się ją je.

CyboRKg

Żałoba konkretna. Właśnie wymyśliłem świetną taktykę. Biorę wszystkich żołnierzy, ustawiam ich mniej więcej w linii i przeciwnik po kolei przychodzi i moi żołnierze go wykańczają. Właściwie nic nie muszę robić, tylko naciskam koniec tury, żołnierze sami reagują podczas ruchów przeciwnika. Czasami, ale bardzo rzadko, muszę korygować coś. Ogólnie działa z 95% skutecznością. Przed chwilą obroniłem tym sposobem bazę, a potem zdobyłem wrogą.

Gra tragiczna, kupa przestraszliwa. Wad jest tyle, że nawet nie wiedziałbym od czego zacząć. Przystawienie tego do starych UFO to obraza dla tych drugich.

Piotrek4

Po serii neiudanych UFO z czeskiego Altara ta wydala mi sie wersja warta pochwalenia. Szkoda, ze Cie nie wciagnelo...

CyboRKg

Hej, wciągnęło mnie. Gram w to praktycznie cały czas. Tyle tylko, że ta gra jest cienka i denerwuje mnie w niej pełno rzeczy. Np. to, że na poziomie normal nie mogę rekrutować żołnierzy, a sami dochodzą może z 1 na dwa miesiące. W efekcie, pełno żołnierzy siedzi w szpitalu a większośc misji muszę rozgrywać 3-4 żołnierzami plus czołg.

Gry od Altara były obiektywnie słabe, ale pierwsza część miała tylko fajny klimat i grało mi sie w nią właściwie bardzo dobrze. Druga zmęczyła mnie jak cholera, w trzecią nie grałem. Ale jak dla mnie, to tamte gry były lepsze niż Extraterrestrials, które niestety wygląda jak jakas budżetówka z kosza w Tesco.

Duze nadzieje wiążę z Xenonauts, mam nadzieję, że mimo niewielkiego budżetu, będzie zbalansowana jesli chodzi o mechanikę, ekomnomię itp.

Piotrek4

Ogladalm dzis gameplay na YT z Xenonauts. Rzeczywiscie wyglada duzo lepiej od tej gry :)

Piotrek4

Na pocieche moge Ci powiedziec, ze pozniej nie bedize tak latwo - jak pojawia sie Obcy, ktorzy jednym strzalem potrafia podpalic pol ulicy lub cala zaloge w wahadlowcu, ktory pechowo wyladowal.

CyboRKg

Tak, doszedłem do tego momentu, ale ta gra okazała się tak słaba, że już nie grałem dalej.