6,2 38  ocen
6,2 10 1 38
UFO: Extraterrestrials
powrót do forum gry UFO: Extraterrestrials

Jak dla mnie to najbardziej udana proba nawiazania do pierwszego "UFO: Enemy Unknown". Sa niemal wszystkie elementy zaczerpniete z pierwowzoru. Mamy rzut izometryczny (a nie zabawe w operatora kamery), mamy punkty ruchu. Rozwoj baz rowniez wyglada podobnie.
Jedyne do czego moglbym sie przyczepic to fakt, ze statki obcych zawsze spadaja w nienaruszonym stanie. Nie mozna ich tez rozwalic zadna bronia od wewnatrz.
Najbardziej mi brak mozliwosci ataku psi. Pamietam, ze kiedys na A1200 przeszedlem pierwsza czesc kilka razy. Za ostatnim razem w finalowej misji poslalem tylko maly czolg, zaatakowalem ufokow psioniczniczne (bez wychodzenia z wahadlowca) i zrobilem tak, ze sami wykonczyli sie nawzajem ;) W tej odslonie gry niestety nie ma takiej mozliwosci...

ocenił(a) grę na 3
CyboRKg

Kupiłem właśnie za pińć złotych w Media, słyszałem sporo negatywnych opinii o tej grze, jedną bardzo pozytywną (wysokie AI!). Zaraz zobaczę z czym się ją je.

ocenił(a) grę na 3
CyboRKg

Żałoba konkretna. Właśnie wymyśliłem świetną taktykę. Biorę wszystkich żołnierzy, ustawiam ich mniej więcej w linii i przeciwnik po kolei przychodzi i moi żołnierze go wykańczają. Właściwie nic nie muszę robić, tylko naciskam koniec tury, żołnierze sami reagują podczas ruchów przeciwnika. Czasami, ale bardzo rzadko, muszę korygować coś. Ogólnie działa z 95% skutecznością. Przed chwilą obroniłem tym sposobem bazę, a potem zdobyłem wrogą.

Gra tragiczna, kupa przestraszliwa. Wad jest tyle, że nawet nie wiedziałbym od czego zacząć. Przystawienie tego do starych UFO to obraza dla tych drugich.

ocenił(a) grę na 7
Piotrek4

Po serii neiudanych UFO z czeskiego Altara ta wydala mi sie wersja warta pochwalenia. Szkoda, ze Cie nie wciagnelo...

ocenił(a) grę na 3
CyboRKg

Hej, wciągnęło mnie. Gram w to praktycznie cały czas. Tyle tylko, że ta gra jest cienka i denerwuje mnie w niej pełno rzeczy. Np. to, że na poziomie normal nie mogę rekrutować żołnierzy, a sami dochodzą może z 1 na dwa miesiące. W efekcie, pełno żołnierzy siedzi w szpitalu a większośc misji muszę rozgrywać 3-4 żołnierzami plus czołg.

Gry od Altara były obiektywnie słabe, ale pierwsza część miała tylko fajny klimat i grało mi sie w nią właściwie bardzo dobrze. Druga zmęczyła mnie jak cholera, w trzecią nie grałem. Ale jak dla mnie, to tamte gry były lepsze niż Extraterrestrials, które niestety wygląda jak jakas budżetówka z kosza w Tesco.

Duze nadzieje wiążę z Xenonauts, mam nadzieję, że mimo niewielkiego budżetu, będzie zbalansowana jesli chodzi o mechanikę, ekomnomię itp.

ocenił(a) grę na 7
Piotrek4

Ogladalm dzis gameplay na YT z Xenonauts. Rzeczywiscie wyglada duzo lepiej od tej gry :)

ocenił(a) grę na 7
Piotrek4

Na pocieche moge Ci powiedziec, ze pozniej nie bedize tak latwo - jak pojawia sie Obcy, ktorzy jednym strzalem potrafia podpalic pol ulicy lub cala zaloge w wahadlowcu, ktory pechowo wyladowal.

ocenił(a) grę na 3
CyboRKg

Tak, doszedłem do tego momentu, ale ta gra okazała się tak słaba, że już nie grałem dalej.