PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608109}
8,6 39 tys. ocen
8,6 10 1 39002
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
powrót do forum gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

Processor: Quad Core Inel or equivalent AMD
Graphics Card: GeForce 260, 1GB memory / Radeon HD 4850 with 1GB memory
Memory: 3GB on Windows XP and 4GB for Windows Vista and Windows 7
Hard Disk: At least 16GB of free space

Warto wspomnieć również o minimalnych:
Procesor: Intel Core 2 Duo 2.2 GHz lub podobny AMD
Karta graficzna: Nvidia GF 8800 512 VR lub podobny ATI
Pamięć RAM: 1 GB dla Win XP / 2 GB dla Win Vista
Dysk twardy: 16GB

Ciekawość, jak gra będzie "śmigała" w praktyce.
Jak tam nastroje?

Galadh

*Intel

użytkownik usunięty
Galadh

Wymagania dosyć wysokie... Mimo wszystko mój sprzęt to uciągnie, o ile wymagania nie są zaniżone. RAM mam na styk, czyli 4GB. Radeon HD 5770, więc też nie jest źle. Według tych wymagań pogram na maksymalnych. Zobaczymy jak to będzie.

użytkownik usunięty

Chociaż tak patrząc na gameplaye, silnik nie wydaje się być stabilny i płynny. Różnie może być.

Developerzy zapewniali, że ich autorski silnik ma być zoptymalizowany i generalnie dawać radę, jeśli o to idzie. Poza tym wspomnieli, że wymagania mogą spaść do premiery gry, przynajmniej te minimalne. Dziwi mnie ten rozstrzał, Dwurdzeniowy 2.2 ghz i od razu Quad Core? 2 GB i 4 GB? Crysis 2 ma niższe rekomendowane.

Podobno mają jeszcze udostępnić optymalne, dla gry w HD z 60 fps.

Galadh

Te oficjalne wymagania dotyczą grania w grę w rozdzielczości FULL HD - informacja od CDPRED.

Jeśli więc gracie w niższych rozdzielczościach niż 1920x1080 to spokojnie zagracie przy słabszym sprzęcie niż wymieniany w wymaganiach.

Kazioo

Pewny jesteś? Skąd to info? :) Bo z tego co słyszałem, to do full HD mieli dopiero zaserwować.

ocenił(a) grę na 9
Galadh

Na pewno, na oficjalnym forum Red napisał : )

Joecrou

Zabawne, przesiaduję tam, ale jakoś mi to umknęło. Dzięki więc za info, w takim razie te wymagania faktycznie nie są wysokie, patrząc na to, jak wygląda gra.

ocenił(a) grę na 10
Galadh

Ja już zamówiłam swój egzemplarz i czekam na sprawdzenie silnika w praktyce ;)

JapNeko

Podobno prace nad optymalizacją jeszcze trwają. :) Żywię nadzieję, że w praktyce nie będzie zabójczo.

ocenił(a) grę na 10
Galadh

Zabójcza to na razie jest cena edycji kolekcjonerskiej ;)

JapNeko

Mimo to, skusisz się? :)

Ja w sumie sam nie wiem, podejrzewam, że i tak niektóre elementy będą po prostu kurzyć się u mnie na półce - zależałoby mi tylko na artbooku. Najważniejsze jednak, że soundtrack jest w każdej z edycji. Może kupię edycję specjalną z empiku, bodaj 170 zł.

ocenił(a) grę na 10
Galadh

Haha cały czas się waham. Boje się tego samego co Ty, że zakurzy mi się na półce. Pierwszą część kupiłam w Edycji Kolekcjonerskiej z figurką Wiedźmina, ale nie musiałam za nią płacić 230 zł. Mój kumpel kupił właśnie z artbookiem i byłam nim zachwycona. Też zależy mi głównie na nim. Jak na mój gust trochę za dużo niepotrzebnych elementów podbiło cenę.

ocenił(a) grę na 9
Galadh

Nastroje pozytywne:)
Nie mogę się doczekać a wymagania są w sam raz jak na dzisiejsze możliwości,poza tym ponoć już na średnich detalach ma mieć duużo niższe wymagania więc większość będzie mogła zagrać przynajmniej na tych średnich>>

ocenił(a) grę na 9
Marcinekk

Podobno Czesi napisali że aby odpalić wieśka2 na Ultra będzie wymagana wydajna grafika z 1.5GB! na pokładzie (560Ti-6950 2GB?) Ale kto by się ich słuchał jak snują domysły na podstawie press preview.
PS:Ogólny poziom detali w wiedzminie2: low - medium - high - ultra

użytkownik usunięty
f67

Widziałem porównania graficzne między low a high, różnica jest dosyć znacząca, ale w sumie tylko wybrednym będzie przeszkadzać.

ocenił(a) grę na 10

Na szczęście Wiedźmin to taka produkcja, że grafika staje się rzeczą drugorzędną przy tak świetnej fabule ;)

użytkownik usunięty
JapNeko

Otóż to. CDPR nie raz i nie dwa podkreślał, że w wiedźminie drugim liczy się przede wszystkim fabuła.

hmmm sprzet mam niezbyt nowy(Geforce 9500, 2 gb ram) ale gra powinna chodzić zwłaszcza, że nie gram na zbyt wysokiej rozdzieloczośći

użytkownik usunięty
Ivalor

Gra jest "skalowalna". Minimalne wymagania spełniasz (nie wiem jak z prockiem), więc na low detalach, może nawet na medium gra będzie chodzić ci płynnie, bo ma niskie wymagania, sama "skalowlność" natomiast powoduje, że w momencie posiadania lepszego sprzętu, gra wyciśnie z niego ile się da, więc różnica w efekcie wizualnym między dwoma rdzeniami, a sześcioma jest kolosalna.

procek 2.8 dwurdzeniowy od AMD wiec powinno chodzić :)

Ivalor

Nawet gdy kupowałeś swój sprzęt to był to przeciętniak. Twoja karta nie spełnia nawet wymagań minimalnych (do 8800 jej bardzo daleko). Może pograsz na minimalnych, ale cudów się nie spodziewaj. W2 to będzie najbardziej wymagająca gra PC wszech czasów ;)

Kazioo

Możliwe ;) he he nawet Redzi mówili coś o 6-u rdzeniach a nawet o 8-u
Na Ultra ustawieniach ponoć maskaruje oprawą graficzną a ti Diretx 9

użytkownik usunięty
Galadh

Jak myślicie pojdzie mi na maksymalnych na win7

AMD phenom II X4
Radeon HD4890
2 GB ram

użytkownik usunięty

Pójdzie. Dokup ramu na wszelki wypadek.

ocenił(a) grę na 9

Mam pytanie czy jest szansa że gra będzie chodzić na moim laptopie.. ? Nie znam się za bardzo na tym.. Oto dane:
Procesor: AMD Athlon Dual - Core QL - 64 2,1 Ghz
RAM: 3 GB, Windows Vista
karta: NVIDIA GeForce 8200M G 256 MB

użytkownik usunięty
Playfairr

Nie chcę tutaj wyrokować, bo ja też tytanem w tej dziedzinie nie jestem. Dlatego polecam ci założyć konto na forum wiedźmina i zadać pytanie w tym temacie http://tw2.thewitcher.com/forum/index.php?topic=30737.msg5511291#new , możesz się spodziewać w miarę szybkiej i fachowej odpowiedzi.

Playfairr

@Playfairr
Przykro mi, ale nie ma żadnych szans żebyś pograł, a prawdopodobnie gra się nawet nie uruchomi. GeForce 8200 to nie jest karta do grania, no chyba, że w bardzo stare gry. W dodatku to jest wersja mobilna, "obcięta".
Na tym laptopie nie pograsz komfortowo w większość gier nawet sprzed 4 lat, wliczając w to Wiedźmina pierwszego, a co dopiero w kontynuację i jedną z najbardziej wymagających gier znanych obecnie światu.
Mam znacznie mocniejszego laptopa, a mi Wiedźmin 1 momentami przycinał na średnio-wysokich ustawieniach..

Niestety, ale Wiedźmin 2 to będzie PC killer. Taki pożeracz zasobów sprzętowych, nawet drogie najnowsze kompy będą się pocić.
Mało który z wypasionych, nowych laptopów pozwoli na granie na wysokich detalach.

ocenił(a) grę na 9
Kazioo

Jeśli chodzi o pierwszego Wiedźmina to chodził mi na tym laptopie i wogóle się nie przycinał, na średnich ustawianiach..

Galadh

Podobno rosyjscy dziennikarze uruchomili wersję preview (niezoptymalizowaną do końca) w Full HD, 1900x1200, ustawienia grafiki na ultra. Na jakim sprzęcie? Procek I5 750, 4 GB RAM, karta graficzna GTX 460. Możemy chyba spać spokojnie - zwłaszcza, że sklepowa wersja powinna śmigać jeszcze lepiej.

ocenił(a) grę na 8
Galadh

Ciekaw jestem jak to będzie u mnie. Procesor nie spełnia niby minimalnie minimalnych, ale mam zapas mocy, bo mogę go podkręcić do 2,8GHz spokojnie, a karta prawie że rekomendowana. Jednak jestem więcej niż pewien, że te wymagania są zawyżone, szczególnie minimalne, bo np między 8800GT a 4850 nie ma aż tak dużej różnicy. Z drugiej strony ta gra wygląda świetnie nawet na minimalnych.

Osobiście liczę na średnie, high będzie ciężko

Galadh

Cholera, tyle czekałem na Wieśmina 2 a czuję, że sobie nie pogram, sprzęt może nie dać rady:

AMD Athlon 64 x2 5000+ (2,6 GHz)
4GB RAM (800MHz)
2 x Gainward GeForce 8600 GT(512MB)
Samsung 19' (1280 x 1024)

Wesoło to nie wygląda a kasy na upgrade narazie brak:(

użytkownik usunięty
Galadh

bułka z masłem ;)

ocenił(a) grę na 9

jak to dobrze ze oostatnio zlozylem sobie nowego kompa xD Btw. orientuje sie ktos moze jaka bedzie cena wiedzmina 2?

użytkownik usunięty
cheeroke

W dniu premiery w TESCO 79.99 zł

ocenił(a) grę na 8
Galadh

Laptop Asus K52JE-EX107: I3-370M 2,4GHz, 2GB DDR3, Radeon 5470 512MB, Win7 x64
Wszystko najniżej jak się da, budżet pamięci duży, rozdzielczość 800x600
Gra działa, da się grać, FPS koło 20 w prologu, czasem spadnie do 15 jak więcej się dzieje

Tak więc nie ma źle, bo myślałem że wogóle nie pogram

Na PC się właśnie instaluje

ocenił(a) grę na 8
rAd_

Athlon x2 4800 2,5GHz, Radeon 4850 512MB, 2GB DDR2, Win7 x32
Na minimalnych w rozdzielczości 1920x1080 20FPS, jednak karta ma spory zapas, spróbuję podkręcić procesor. Dawał radę do 2,8-2,9 więc powinno sporo pomóc