gra okazała sie klapą.
1 akt był super z kazdym kolejnym było coraz gorzej... strasznie krótkie, kiepski rozwój postaci, z ekwipunkiem w grze tez nie za ciekawie
z cRPG rzadzi seria Gothica !!
Gothic I był super. Gothic II na tle pierwszej części słaby ale go trochę "Noc Kruka" podratowała. Gothic III był niedopracowany a fabuła spłycona, "Zmierzch Bogów" to najgorszy dodatek w historii gier komputerowych całkowicie infantylizujący serię i robiony przez ludzi nie mających pojęcia o fabule poprzednich części. Gothic IV ma się do poprzednich części jak nieudany amatorski fanfic pisany przez sześciolatka.
Ale pieprzysz. Właśnie im dalej tym ciekawiej było. A jeśli chodzi o Gothica to jedynka jest bez wątpienia najlepszą grą w historii gier, a dwójce z NK niewiele do niej brakuje. Wiedźmin to jedne z najlepszych gier cRPG, jednak Gothic i tak jest lepszy. Jednakże Wiedźminy to najlepsze polskie gry w historii, naprawdę genialne.
W którymś z poprzednich wątków odpisałem Ci na twoje wątpliwe zarzuty co do otwarcia i zakończenia wątków z Gonem i Yennefer - nie odpisałeś mi. Dlaczego?
Bo miałem lepsze rzeczy do roboty. Skoro Ci tak bardzo zależy, odpowiem tutaj - wolę porządną, dopracowaną, jednolitą całość od słabego "cliffhangera". Tego typu zakończenia sugerują przewagę komerchy nad artyzmem, a jeśli są przy tym gówniane, dowodzą braku inspiracji.
Ale mi chodzi o to, żebyś wyjaśnił co jest niby w nich gównianego? I żebyś sprostował te głupoty, co napisałeś, że wątek z Yennefer i Gonem zostały już zamknięte(!), jak dla mnie to one zostały dopiero pod koniec gry właśnie otwarte i zostawiły świetną furtkę na trzecią i zapewne ostatnią część co daje twórcom ogromne pole do popisu. Z tego zakończenia to jak na razie dowiedziałem się tylko tyle, że MEGA SPOILER Yennefer prawdopodobnie przebywa w Nilfgaardzie, a Geralt został porwany przez elfy z innego wymiaru. I to niby jest zamknięcie wątku? Przecież to dopiero wątku rozpoczęcie, nie wiadomo co Geralt robił podczas pobytu u tych elfów (pamięć jeszcze całkiem nie wróciła), ani co dokładnie stało się z Yennefer prócz tego, że Letho ostatni raz widział ją w Nilfgaardzie, więc gdzie Ty tu niby widzisz zamknięcie wątku? KONIEC SPOILERA Strasznie mnie wkurzyłeś tymi bredniami, to co piszesz jest nie logiczne.
0wner2, Świetnie to ująłeś. Chociaż czy Gothic jest najlepszą grą w historii? Na pewno zasługuje na miejsce w Top 5. Ale ja bym jednak trochę wyżej, a jak nie wyżej to przynajmniej na równi postawił Planescape Torment, serię Baldur's Gate i ewentualnie The Longest Journey, chociaż to właściwie całkiem inne gry więc trudno obiektywnie stwierdzić. Niemniej jednak na pewno cała seria Gothic (nie liczę Arcanii i dodatku to G3, gdyż te były robione przez inne firmy i są zwyczajnie badziewne) zasługuje na 10/10. Takiego niesamowitego klimatu i uczucia tego że ten świat na prawdę żyje nie ma w żadnej innej grze.