PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=608109}
8,6 39 tys. ocen
8,6 10 1 39002
Wiedźmin 2: Zabójcy królów
powrót do forum gry Wiedźmin 2: Zabójcy królów

pytan pare o wiedzmina

użytkownik usunięty

po pierwsze - odpalilem póki co grę tylko do menusów i widzę wybór kontrolera. ale do wyboru była tylko klawiatura. pomyślałem, że może pad się pojawi jak podepnę (strasznie mnie ta myśl ucieszyła bo fajnie by mi się w taką grę padem grało - pamiętam, że diablo na psx miało dla mnie 100x więcej uroku niż na pc bo na pc klikałeś myszką a na psx kierowałeś padem jak w zręcznościówce). no i stąd moje pytanie. czym w tej grze na pc można grać poza klawiaturą? a jak niczym to po kiego uja dali opcję wyboru kontrolera jak nie ma z czego wybierać?^^

po drugie - jak wypada wiesiek 2 w starciu z częścią 1 i z innymi RPG (przede wszystkim 2 częściami Dragon Age)? tylko szczerze bez nacjonalistycznych podtekstów typu "wiedzmin jest lepszy bo polski" równie dobrze z taką argumentacją można dowodzić, że polskie fiaty były lepsze od porszaków i ferrari. gra jest albo super, albo drętwa albo taka sobie - po prostu. i skąd jest nie ma tu nic do rzeczy. jedynki nigdy nie przeszedłem bo mnie zanudziła gdzieś w 2 chyba akcie i nie miałem siły się męczyć. gra miała ciekawą fabułę ale za dużo biegania po nieciekawych okolicach i system walki moim zdaniem do chrzanu (od tego systemu z wiedźmina już proste kliknij-zabij z diablo mi się podobało^^). w dodatku zbierało się i obwieszało się toną toporków, maczug i sztyletów a i tak walczyło tylko 2 mieczami - co miało sens bo te miecze to broń wiedźmińska ale na co cała reszta żelaztwa w takim razie? generalnie gra wywarła na mnie ogromne 1 (i drugie) wrazenie by potem mnie rozczarować na maxa. miała zresztą dużo bugów, bez przerwy się wczytywała i czasem z niej wywalało. a polscy recenzenci byli nią zachwyceni. drugą częścią też są ale już im nie ufam. czekam na opinie "szarych graczy". na razie zastanawiam się nad kupnem tej gry ale nie chę wyrzucić tyle siana w błoto i się rozczarować (w swoim czasie miałem tak z Gothiciem 3, poniekąd też z wiedzminem bo mialem oryginal tylko nie kupiony a otrzymany w prezencie). no i czytałem parę komentarzy, że dość powszechny w zabójcach królów jest jakiś błąd przy instalacji który ją uniemożliwia i nie wynikający z wadliwych płytek. po prostu na części kompów działa na innych nie a nie wszędzie sprzedawcy są skorzy do reklamacji.

mimo wszystko mam nadzieję, że gra jest kozak (ale widziałem ją już w kilku programach w tv i jakoś nie zachwyca....)

ocenił(a) grę na 8

1. Można grać na padzie, ale trzeba go podpiąc zanim się gre włączy (nie sprawdzałem, mój pad jest padnięty, ale tak było z większością gier)
2. Moim zdaniem porównywalnie, choć rozumiem, że Akt II mógł nudzić (no trochę trzeba było pobiegać). Tutaj fabuła jest znacznie bardziej intensywna, naprawdę wciąga (chyba żadna gra mnie tak nie przykleiła do kompa jak Wiedźmin 2), ani chwili nudy. Loadingi po patchu 1.1 max 5s i to może kilka razy na akt (u mnie nie nadążał z wczytywaniem, ze względu na dość słabego kompa i wywalał plansze z loadingiem, normalnie wczytuje wszystko w tle). System walki jest znacznie bardziej rozbudowany, jeżeli grałeś w Batmana to jest on bardzo podobny (tylko tu mamy miecze, tam pięści). Jedyne co mnie w tej grze rozczarowało to długość. Niecałe 30h dla RPGa to śmieszna ilość (ponoć 15h na sam główny wątek), niby można powtarzać i zobaczyć coś zupełnie innego, ale gdyby było obiecane 40h na sam wątek główny to byłoby znacznie lepiej. Bugi są, czasem irytują, raz mi się walka zwiesiła, w queście z DLC mi zniknął troll, jednego questa pobocznego nie mogłem skończyć i jedna lokacja (dość mały obszar w zasadzie) powodowała zanik dźwięku (wystarczyło zapisać i wczytać grę). Patch 1.1 zdejmuje też zabezpieczenia, więc już nie będzie trzeba gry rejestrować. Jeśli byłyby problemy przy instalacji to pewnie uszkodzona płytka/napęd.

Co do Wiedźmina 1, grałeś w edycję rozszerzoną? Bo premierowa edycja własnie była strasznie zabugowana, w ER poprawili dużo rzeczy, przede wszystkim loadingi na przeciętnym komputerze to 5s (domy 1-2s u mnie). Nie grałem w żadnego DA, ale z tego co widzę po gameplayach, to DAII wygląda jak kupa przy W2 (i nie mam na myśli tylko grafiki)

użytkownik usunięty
rAd_

rAd_ dzięki za pomoc - wiele mi wyjaśniłeś. po napisaniu komenta obejrzałem zachodnią videorecenzję wieśka (konkretnie tą: http://www.escapistmagazine.com/videos/view/reviews/3316-The-Witcher-2-Assassins -of-Kings-Video-Review) - miałem więcej zaufania do obcych niż swojskich recenzentów. no i jestem pozytywnie zaskoczony - wytknął sporo wad (w żadnej polskiej recenzji tylu nie widziałem;P) ale - co bardzo ważne - uważa, że mimo nich gra i tak jest warta świeczki. po prostu nie jest dla każdego. co dla mnie jest zaletą. ciężko mi to oceniać przed zagraniem ale myślę, że to coś jak Gothic. jeśli ktoś lubi przechodzić grę i mieć satysfakcję, a nie jest kimś kto lubi gdy gra przechodzi się za niego i jest tak prosta i uproszczona (w sensie łatwa i z mechaniką przemyślaną tak, żeby 5 latek się nie pogubił) to myślę, że ją polubi. dla tego myślę, że mi wiesiek 2 się spodoba. amerykanom mniej, dla nich easy to chyba za trudny poziom w takiej grze^^
co do wieska 1. pamietam ze gralem 1 raz na laptopie. rany. kumpel mi pozyczyl na 2 dni niecale swojego nim mialem swojego. swojego wieska nie lapa^^ uwierzycie, ze przeczytalem przez ten czas ze 100-150 stron jakiejs powiesci przy samych loadingach? ta gra wczytywała się przy wchodzeniu do kazdego domku, i przy wychodzeniu zeń^^ potem na tym samym lapie ale z 2gb ramu więcej (no i po patchach paru o ile pamietam) bylo lepiej. niestety w edycje rozszerzoną nie zagrałem nigdy (gra odrzuciła mnie od siebie zanim wyszła ta edycja). co do aktu który mnie z gry "wywalił" to numeru nie pamietam. pamietam, że byl to pierwszy w Wyzimie gdzie pomagalismy jakąś zagadkę kryminalną rozwiązać, lataliśmy z końca miasta na drugi a potem także po kretyńskiej puszczy, a potem z puszczy do miasta chlopcami ma posylki chyba bylismy. dotrwalem prawie do konca tej czesci gry, ale zrobilem sobie przerwe bo mnie znudzila. nie wiem ile lat temu to bylo ale przerwa trwa do dzis. ale z drugiej strony Dragon Age 2 chciałem przejsc, nawet mnie wciągnął ale ciut utknąłem, potem się pochorowałem a teraz jest wiedźmin 2 - więc wygląda na to, że DA2 czeka teraz spora przerwa i jego też pewnie nigdy (a przynajmniej nie w tym roku) nie skończę^^
jeśli wiedźmin 2 nie jest totalną stratą czasu to na pewno go skończę. i - kurczę! muszę się zmobilizować i skończyć kiedyś jedynkę^^