do których próbowałem się przekonać wielokrotnie razy, ale z każdym kolejnym jej
uruchomieniem podobała mi się coraz mniej. Osobiście jestem jedną z tych osób, która uważa,
że gdyby nie to że została zrobiona przez naszych, to nie odniosłaby tak wielkiego sukcesu u nas.
Bo ja naprawdę nie rozumiem, jak ludzie nie mogli zauważyć jak monotonna, nudna i
powtarzalna jest tu walka. W zasadzie wszystko sprowadza się, do klikania LPM w odpowiednim
momencie. Animacje to w tej grze po prostu kpina z postępu technologicznego(i tak w 2007 były
gry z lepszą animacją, więc darujcie sobie takie komentarze). Modele postaci wyglądają i ruszają
się jak kukiełki - bez emocji, sztywno i w dodatku poskąpiono im jakiejkolwiek mimiki. Dla mnie
ta gra to był, jest i zawsze będzie przeciętniak, który zdobył sobie u nas sukces tylko dzięki marce
i tym, że stworzyli go polacy. Cieszy mnie jednak, że twórcy uczą się na swoich błędach, bo
Wiedźmin 2 jest dla mnie właśnie taką grą, jaką chciała być jedynka.
No nie wiem ja mam całkiem inne odczucia grając w tą grę
Ma sporo wad po jest na starutenkim silniku graficznym ale dla mnie gra ma świętną fabułę i klimat
Na pewni nie gram w tą grę po raz 5-y dlatego że jest polska (co z tego) !?
Ja nie przebrnąłem przez początek, próbowałem dwa razy, no i nie wyszło. Może kiedyś jeszcze spróbuję.
Mam to samo. Dostałem się do Wyzimy i na tym skończyłem przygodę, bo nie mam ochoty więcej grać.
Nie sposób się nie zgodzić z pewnymi zarzutami. System walki jest b. nudny i monotonny, ale to już nie jest kwestia poprawy czy nie - taki był zamysł twórców, jak widać po kolejnych częściach sami też uznali, że mocno kuleje. Czy można było inaczej to nie wiem, wątpię bo moderów nie brakowało i nikt nie był w stanie tego zrobić.
Co do interakcji, grafiki, mimiki... oczywiście istniały lepsze gry pod tym względem: Mass Effect(mimika twarzy) czy Assassins Creed(grafika, animacja, interakcja). Różnica polega na tym, że te gry są ze stajni największych wytwórców gier, z wieloletnim doświadczeniem i ogromnym budżetem. Stać ich były na wykorzystanie tworzenie silnika, które pozwalały na porządny motion capture i wiele fajnych bajerów.
Jednocześnie masz CD PROJECT, wtedy na rynku twórców gier no-name, nie mającego na koncie żadnego tytułu i posiadający relatywnie nieduży budżet(19mln), bierze na warsztat leciwy już engine Aurora i wyciska z niego max możliwości(pierwotnie system stworzony do gry NWN).
To, że gra wydana była przez Polaków wcale nie oznaczało pewnego sukcesu: fanów Sapkowskiego wcale wielu nie było, do tego b. kiepska ekranizacja filmowa zraziła wielu+rynek lokalny jest zdecydowanie za mały i trzeba było uderzać w rynki zagraniczne, które równie dobrze mogły olać tytuł.
Mimo, że Wiedźmin był słabszy wizualnie od swoich rywali, był wielką niewiadomą i miał silną konkurencję to i tak odniósł wielki sukces, tym większy biorąc pod uwagę okoliczności i możliwości. Trafiono z klimatem, nowym uniwersum w grach, z dosadnością i odwagą, którego brakowało wtedy w RPGach. To jest mniej więcej to samo co po LOTR, Eragon etc przyszła Gra o Tron.
Nie ukrywam, że dziś nieco rozpieszczony przez nowe tytuły miałbym pewien zgrzyt wracać do Wiedźmina i bardzo ucieszyłbym się na wieść gdyby RED CD PROJECT dajmy na to w ramach szkolenia nowego teamu designerów postanowiło dokonać reedycji tytułu na REDengine 3. Nakład relatywnie niewielki, bo trzeba tylko porobić gotowe wzorce na toolsecie.
Gdyby nie była zrobiona przez naszych ,to oczywiste ,że nie odniosła by sukcesu, bo by zwyczajnie nie była tak dobra .
Kto inny jak nie nasi zrobili by tak dobrze Wiedźmina ?? Amerykanie ?? :)
ja uwazam ze jedynka jest najlepsza. mroczny klimat świetna fabuła świetni męscy bohaterowie i swietne rozdziały szczególnie czwarty <333
Uważam tak samo. Dwójka z klimatem i przesadzoną cukierkowatością wszelakich potworów, może się podobać raczej młodszym graczom. W jedynce jest jeszcze muzyka, jak dla mnie genialna.
Grę - tzn jako pierwszą odsłonę pokrakuj jako rozgrzewkę. Muzyka w grze super- w sumie poza monotonnością zadań - nic zarzucić jej nie można- jest OK. Tu chociaż z mini mapy korzystając można się płynnie poruszać zaś w W2 mini mapa to jedna wielka porażka, i mapa gry W2vteż - moje zdanie