PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605964}

Wrota Baldura

Baldur's Gate
1998
8,7 8,8 tys. ocen
8,7 10 1 8766
Wrota Baldura
powrót do forum gry Wrota Baldura

9/10

ocenił(a) grę na 9

Świetna gra, klasyk. Mimo, że jest stara to i tak ma dziś dobrą grywalność. Świetna fabuła, zadania, charaktery i znakomite dialogi. Ponadto jest długa i wcale nie taka łatwa. Pochwalić należy także bardzo dobrą muzykę. Naprawdę duży świat i trudno ją szybko ukończyć. Zawsze można wykonywać również zadania poboczne. Każdy fan cRPG powinien zagrać w tą grę. Moja ocena: 9/10.

ocenił(a) grę na 10
Shady_Yo

Jak dla mnie jest to najlepszy RPG w historii gier komputerowych.

Ta gra jest najlepszą grą w swojej kategorii !!! Jej fabuła jest dokładna i ekscytująca w każdym calu. Wątków jest tak wiele, że bohater z pewnością nie będzie mógł się nudzić. Muzyka jest wspaniała i nie do zapomnienia. Fakt, że w grze głosy podkładają znani polscy aktorzy, świadczy jedynie o jej klasie :). Gorąco polecam ją wszyskim !!!!
Z pewnością nie będziecie żałować czasu poświęconego na rozwiązywanie różnych ciekawych zagadek i na walkę w obronie wirtualnych przyjaciół.

ocenił(a) grę na 9
tomucho77

Ja uważam, że Baldur's Gate 2 jest nieco lepszy, gdyż w BG1 jest kilka wkurzających baboli, które naprawili w BG2 (na przykład pauza w oknie ekwipunku) no i jest nieco ładniejsza :p. Ale i tak NAWET NIE PRÓBUJCIE zaczynać BG2 bez przejścia BG1 :]

ocenił(a) grę na 10
Krol_Sedesow

Ja pod pewnymi względami wolę BG1, ponieważ pozostawia dużo większą swobodę odkrywania dość dużego świata, jest mnóstwo lokacji, których odwiedzać nie musisz, ale warto, bo na każdej są jakieś fajne spotkania, czy niezłe przedmioty. W BG2 brakowało mi miejsc nie związanych sztywno z jakimkolwiek zadaniem., za to okraszonych małymi questami i ciekawymi spotkaniami.

ocenił(a) grę na 10
Bacha85

BG1 przede wszystkim byl pierwszy, oryginalny, swiezy. Spojna fabula. Bardzo fajnie rozwiazano przechodzenie przez lokacje i penetrowanie swiata. To w BG2 wyglada niestety nieco gorzej, bardziej skrotowo. BG2 jest tylko kontynuacja genialnego tytulu, ale nie przecze, ze rowniez udana, poprawiajaca wiele elementow oryginalu.
W rpgach rzut izometryczny czy z gory jest optymalnym rozwiazaniem, ma sie wtedy lepsza kontrole nad druzyna. Fallout 3 jest dla mnie niestrawny i nieczytelny, podczas gdy Fallout 2 to majstersztyk z niesamowitym klimatem. W BG bardzo pomaga aktywna pauza, eliminujac zbedne elementy zrecznosciowe. W Falloucie podczas walki mamy system turowy, rowniez do zaakceptowania.

ocenił(a) grę na 10
per333

Osobiście w Fallout'cie 2 się nie odnalazłam, jakoś ten post apokaliptyczny świat do mnie nie przemawiał. Za to uwielbiałam zawsze kibicować jak brat go odkrywał i uważam że to jeden z najlepszych RPG ever. Priorytet ma u mnie BG. Co do rzutu izomerycznego święta racja, ale czas idzie do przodu i na taka grę nie ma już nawet nadziei, a szkoda.