PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605964}

Wrota Baldura

Baldur's Gate
1998
8,7 8,8 tys. ocen
8,7 10 1 8766
Wrota Baldura
powrót do forum gry Wrota Baldura

Witam,
Chodzą sluchy, że jest taki patch, ktory zmienia grafikę w BG1 na tę z BG2.
Jeśli ktoś go używał lub coś wie, to proszę o wpis. Interesuje mnie skąd można go darmowo pobrać, jak się nazywa i czy nie ma zadnych bugów czy problemów z nim.

Dziękuję i pozdrawiam.

Bloodbane

Specjalnie dla Ciebie: BGT (Baldur's Gate Trilogy) - Baldur's Gate Trilogy to jedna z dwóch konwersji silnika, pozwalająca grać w Baldur's Gate 1 na zasadach znanych nam z BG2. W przeciwieństwie do swego rywala - BG1TuTu - BGT pozwala nam na granie zarówno w BG1 i BG2 na jednej instalacji. Poza tym, kiedy przejdziemy pierwszą część sagi, następuje płynne przejście do Lochów Irenicusa (gdzie zaczynają się już Cienie Amn). Mod ten dodany był za darmo do Extra Klasyka Saga Baldur's Gate - kiedyś chyba 29 zł - ale myślę ze znajdziesz to za darmo legalnie w internecie.

ocenił(a) grę na 10
suidakra77

Bardzo dziękuję :)

użytkownik usunięty
Bloodbane

Jeszcze oprócz Bg1TuTu i BGT, o których suidakra77 wyżej wspomniał, jest mod który pozostawia mechanikę z Baldur's Gate 1, ale dodaje obsługę wysokich rozdzielczości (łącznie z trybem widescreen):
http://www.gibberlings3.net/widescreen/

suidakra77

Mam to wydanie na całe szczęście, ale zacząłem grać w ntotsc. Mam parę pytań.
Czy można do BGT dograć ntotsc?
Czy, gdyby powyższa opcja działała, save z ntotsc zadziała w BGT? Trochę już podpakowałem drużynę i szkoda by mi było znowu powtarzać początkowe rozdziały.

Bloodbane

Ale przecież grafika w 1 jest taka sama jak w dwójce. Różni się tylko sztucznym zwiększeniem rozdzielczości przez "oddalenie" kamery.

użytkownik usunięty
DarkHunter

Zasadniczo, silnik jest ten sam. Ale z tego co pamiętam, to np. efekty czarów były nieco poprawione.

ocenił(a) grę na 10

To rzecz gustu. Ja wolałem animacje czarów z gb1. Podobnie interfejs (przyciski, menu) - w BG1 dużo bardziej klimatyczne IMO.

użytkownik usunięty
Artanis

Co nie zmienia faktu, że tak jak pisałem powyżej - grafika została poprawiona.
Inna sprawa co się komu bardziej podoba.