PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=605964}

Wrota Baldura

Baldur's Gate
1998
8,7 8,8 tys. ocen
8,7 10 1 8773
Wrota Baldura
powrót do forum gry Wrota Baldura

czy

ocenił(a) grę na 10

witam

posiadam konto na facebooku i znalazłem taką oto stronę na temat Baldur's gate:

https://www.facebook.com/pages/We-want-the-great-fantasy-movie-based-on-the-Bald urs-Gate-game/121394947941093

Co o tym myślicie? Czy są jakiekolwiek szanse, że ktoś z amerykańskich reżyserów, producentów zwróci uwagę na kultową, ale niestety starą i nieco już przez niektórych zapomnianą, grą?

ocenił(a) grę na 9
Myrkul

Właśnie dałem tej stronce łapkę :)

Choć uwielbiam świat D&D i bardzo chciałbym zobaczyć film osadzony w tym świecie, to zastanawiam się jakby to wyglądało w praktyce. Pocieszający nieco jest fakt, że filmy fantasy oparte na grach/książkach wychodzą znacznie lepiej niż np. Sci-Fi lub filmy akcji tworzone na podobnych motywach (co nie oznacza, że można w nich dojrzeć kunszt scenariusza i reżyserii).

Stwierdzenie o "zapomnianej" grze jest tutaj delikatnie przesadzone. Chociaż młodsi maniacy nie znają tej genialnej serii gier, to niemal wszyscy doświadczeni gracze są z nią świetnie zaznajomieni.

Jeśli już tworzono by film na motywach gry, to chciałbym aby była to produkcja bardziej ambitna niż np. Władca Pierścieni, powinna być skierowana do dojrzalszej części publiczności.

użytkownik usunięty
MrDragoon

Oj były chyba filmy oparte o świat D&D :)

ocenił(a) grę na 10

Tak były... "Lochy i Smoki" z Jeremy Ironsem. Złota Malina, o ile pamiętam. (Jak nie nagroda to na pewno nominacja)

ocenił(a) grę na 10
MrDragoon

"Stwierdzenie o "zapomnianej" grze jest tutaj delikatnie przesadzone."

W sumie racja. Takiej gry nie da się zapomnieć...

Film powinien być wyreżyserowany przede wszystkim z myślą o starszej generacji graczy. Takie połączenie przygody-fantasy-thrillera. W żadnym wypadku dla dzieciaków! Zdecydowana większość fanów erpegów poszłaby do kina choćby z ciekawości.

ocenił(a) grę na 10
Myrkul

Książki na podstawie BG są spartolone (przynajmniej takie miałem odczucie, gdy je kiedyś czytałem - może wrócę do nich i jakoś inaczej je przyjmę). Mam nadzieję, że gdyby ktoś zabierał się za film, to lepiej by mu poszło. ;)

ocenił(a) grę na 7
Myrkul

Jeśli film wyreżyserowałby Peter Jackson to byłoby fajnie. Jeśli Uwe Boll to... Boże co ja gadam...