PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567829}

[REC] 4: Apokalipsa

[REC] 4: Apocalipsis
2014
4,6 15 tys. ocen
4,6 10 1 14871
3,8 13 krytyków
[REC] 4: Apokalipsa
powrót do forum filmu [REC] 4: Apokalipsa

Ok, umówmy się. Do pierwszej czy drugiej części film absolutnie się nie umywa, to jest pewniak.
Chociażby już sam fakt tego, że twórcy porzucili pomysł kręcenia z pierwszej ręki, który nadawał
fajnego klimatu a i sam temat był dosyć przerażający. Pamiętam, że na obydwu pierwszych
'recach' szczerze się bałam i oglądałam z zapartym tchem.
O trójce nie będę się wypowiadać, bo jak dla mnie to była pomyłka. Może nie zrozumiałam
koncepcji, a może po prostu za bardzo kombinowali i wyszło jak wyszło. Nie mnie oceniać.
Ale 4, apokalipsa, chociaż dużo mniej straszna od poprzednich części, najbardziej odbiegająca
od zamysłu etc, różnic wymieniać można sporo - mnie osobiście trzymała w napięciu do ostatniej
minuty. A obejrzałam tych horrorów naprawdę dużo i mało kiedy mogę szczerze przyznać, że film
potrafi zbudować klimat i zainteresować widza, a przede wszystkim, tego zainteresowania nie
zatracić. Ten potrafi szarpać za nerwy i sprawić, żeby z napięciem oczekiwać finału. Rozkręca
się długo, co wcale jednak nie oznacza, że jest nużący - nie, wręcz przeciwnie. Dla fanów Reca i
całej historii, czyli powstania wirusa, rozprzestrzenienia się go, zarażania ludzi etc - czwórka
wprowadza bardzo wiele wyjaśnień jak i niewiadomych, co bezapelacyjnie zwiastuje nadejście
kolejnej części. Wprowadza przede wszystkim również wątek humanitarny do niewyjaśnionych
zakażeń nieznanym wirusem - czyli ingerencję człowieka w naturę biologiczną wirusa (co
prowadzi do opłakanych skutków jak zwykle), który z niewyjaśnionych (tzn, wyjaśnionych, bo to
niby diabelskie siły wyższe) powodów opętał małą dziewczynkę i jak się okazuje, potrafi się
rozprzestrzeniać.

Pisać o tym mozna długo i namiętnie. Ja osobiście z czystym sumieniem mogę napisać - jeśli
jesteś jako takim fanem Reca, to zdecydowanie idź do kina na 4 część. Bez gwarancji
zasłaniania oczu i panicznego strachu, bo to już ewoluowało na trochę inny poziom horroru.
Bardziej kontynuacja wątku z elementami grozy, niż sama groza. Ale ludzie, no serio. Warto!

ocenił(a) film na 7
Ogojska

Witam.
Ja też jestem olbrzymim fanem Reca(1 i 2 obejrzałem po kilkanaście razy)
I jestem bardzo zadowolony z czwartej części. Trzecia część to kompletne dno .
Mi w czwartej części bardzo spodobała się postac głównego doktora oraz mysl przewodnia filmu "znasz regulamin".
Wiadomo było parę niedociągnięć i niespójności które są widocne oglądając nawet pierwszy raz ale film na ocenę 5-7 zasługuje.
A to długie rozkręcanie się akcji mi się bardzo spodobało , bo nie było tam takiej gadki szmatki tylko przedstawienie widzowi ważnyc informacji.
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
Ogojska

Aha no i radzę się przyzwyczaić że horrory mają niskie oceny bo:
ludzie głównie młodzi oglądają horror w grupie (żeby się za bardzo nie bać) , podczas seansu zajmują się sobą , żartują , jedzą a filmu obejrzą 1/3 , dodatkowo oglądają go o 12 w południe ,itd. Po cym dochodzą do wniosku że film ich nie przerazil to wystawiają mu taką a nie inną ocenę.
No i reszta ludzi którzy oglądają horror powtarzając w kółko myśl "to tylko film" , starają się myśleć o sprawach bieżących a nie dają się porwać filmowi po czym też dochodzą do wniosku , że film ich nie przestraszył i pier*olą mu ocene.

Wbrew pozorom oglądanie filmów nie jest dla wszystkich takie proste , bo niektórzy filmy cały czas analizują , wypredzają fakty , a to film ma sam przedstawić , ludzie nie chca się dać filmwi 'porwać'.

Ja osobiście horrorów nie oglądam po to żeby mnie wystraszyły.
Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Ogojska

Zgadzam się z Twoją opinią.
4. faktycznie mniej straszna od 1. i 2. Też polecam 4. fanom REC. A trójka? Tak jak napisałaś- O trójce nie będę się wypowiadać, bo jak dla mnie to była pomyłka. Nic dodać, nic ująć. Wbrew opiniom irecenzjom ten film w swoim gatunku trzyma poziom i to solidnie.

ozi1231- ludzie nie chca się dać filmwi 'porwać'. Z tą ogólną konkluzją również się zgadzam. Trzeba dać się ponieś fabule. Zawiesić niewiarę i przestać cały czas analizować (choć to też bywa przyjemne przy oglądaniu filmów) inaczej traci się urok seansu.

ocenił(a) film na 7

Zgadzam się z Wami! Nie rozumiem tak niskiej oceny albo inaczej - rozumiem, ale się pod nią nie podpisuję. Moim zdaniem ten film obejrzało zbyt wiele przypadkowych osób, w kinie "dla towarzystwa". Trzeba pamiętać, że tytuł "Rec" już od 6 lat "krąży w eterze", więc nic dziwnego, iż przyciąga wielu widzów, również takich, którzy nie zawsze potrafią docenić przyzwoity horror. Tak na marginesie - odnośnie trójki - nie bierzcie jej na poważnie, to był celowy pastisz! Nie należy jej rozpatrywać w kategoriach pozostałych części...

użytkownik usunięty
Alpert

Alpert- też tak odbieram trójkę, ale właśnie dlatego mnie zawiodła. Nie oczekiwałem pastiszu tylko solidnej kontynuacji RECa. Lubię komedie o zombi. Jednak jeśli jedynka i dwójak były serio, tego oczekiwałem od trójki. Z tróją miałem też ten problem, że do połowy była serio, a od popłowy zaczęła się komedia. Ale to takie tam. Generalnie we wszystkim mogę się z Tobą zgodzić w tej sprawie: ).